“Ett litet ryck som kan avgöra en hel säsong”

November ska bli december och Bandyallsvenskan ska ta sig in i säsongens andra fjärdedel. Detta via säsongens andra dubbelhelg.

Bandyallsvenskans rykte som “serien där alla kan slå alla” har bara blivit mer och mer verklighetsspeglande under de senaste åren, men hur svårt är det egentligen för lagen att göra ett rejält ryck eller att klättra i tabellen? De poängmässiga avstånden kan ibland se relativt små ut, men att i realiteten ta in, exempelvis, fem poäng på ett lag på säker mark kan då kräva tre egna segrar samtidigt som det jagande laget måste kamma noll. Dessutom är det sällan, åtminstone i den här serien, som det bara är ett lag som jagas och att klättra förbi flera lag gör då ekvationen många gånger svårare.

Svaret på frågorna och statistiken bakom kanske vi får anledning att återkomma till i och med vårt nya samarbete med Bandystats, men den slutsatsen jag drar i slutet av november 2019 är att det inte dröjer lång tid innan vi på allvar börjar skilja agnarna från vetet.

På tal om; låt oss gå igenom lagens förutsättningar inför den stundande dubbelhelgen – där söder reser till norr.

16. BORLÄNGE BANDY

Jag vet att jag nämnde det efter den senaste dubbelhelgen, att det är hemma på Tunet som Borlänge kan ha chansen att göra livet surt för motståndarna och i helgen får masarna verkligen chansen att bevisa sig. Ett hysteriskt formtoppat Katrineholm och ett Nässjö som förväntas vara med i toppen kommer på besök och eventuella poäng måste ses som en ren bonus för tabelljumbon.

Haken är dock att jag tror att det verkligen kan finnas något i det faktum att laget “bara” har minus två i målskillnad på hemmaplan hittills och åtta gjorda mål på två matcher är sannerligen inte illa pinkat. Ett Borlänge helt utan press och favoritskap, i en miljö där de unga spelarna känner sig trygga, kan bli en obehaglig överraskning för helgens motståndare.

Bold prediction: Hedersamma förluster kan ju vara bland det värsta som finns, men för Borlänges del blir det dessvärre verkligheten i helgen. Laget kommer ha en negativ målskillnad på mindre än -6,5 totalt i helgens matcher.

15. SKUTSKÄRS IF

Efter att bara ha fått spela en match hemma på Skutskärs IP hittills, och det mot förhandsfavoriterna Falu BS, blickar nykomlingarna garanterat mot en eller ett par skrällpoäng i helgen. Ett svajigt Lidköpings AIK och ett hemmastarkt Boltic gästar de gröngula, vilket absolut skulle kunna innebär viss poängchans.

Med risk för att bli tjatig så fortsätter jag dock konstatera att för att Skutskär ska lyckas med den typen av bedrifter över tid så måste fler spelare vara delaktiga. Den offensiva one-man-showen Johannes Häggström måste få avlastning och laget måste börja agera som att de verkligen hör hemma på den här nivån, eller åtminstone som att de själva tror att de gör det. Chansen finns, potentialen finns, men det börjar bli dags att plocka fram den nu.

Bold prediction: Det blir islossning, modell “tre små kuber i paraplydrinken”, för Kevin Brown. Den hittills poänglöse amerikanen gör över 2,5 poäng i helgen.

14. UNIK BANDY

Med samma schema som nyss nämnda Skutskär, men i omvänd ordning, är förutsättningarna väldigt liknande för Uppsala-laget. Att gå omkring och tänka på varje match, varje motståndare, som svår och bättre är att gräva sin egen grav. Hemma i Relitahallen måste UNIK istället försöka visa vilka det är som egentligen bestämmer i plåtskjulet för att kunna få med sig välbehövliga poäng i helgen.

Jag står kvar vid att Johannes Camilton kommer att vara ett snudd på ovärdeligt tillskott i jobbet med att avlasta Tobias Engstrand framåt, men laget måste även hitta ett sätt att spela som de klarar av i 90 minuter. Det är nämligen hyfsat svårt att vinna matcher på 45 minuter. Spela enkelt med självförtroende och kontinuitet, helt enkelt.

Bold prediction: UNIK tar minst lika många poäng som motståndarna kommande helg.

13. TB VÄSTERÅS

Det var absolut nödvändigt för Tillberga att få med sig de poäng de fick från den gångna helgen, för nu blir det genast mycket tuffare igen. Kalix och Tellus på bortaplan blir rejäla utmaningar för “Pinno” Engströms grabbar och den stora frågan är om laget lyckas slipa bort så pass mycket egna misstag så att de kan stänga igen butiken hyfsat.

Max Mårtensson har i inledningen av den här säsongen visat vilken enorm bandytalang han besitter, men till helgen kommer jag att försöka titta lite extra på P19-landslagsmännen Edwin Porswald och Melker Westman (förutsatt att den sistnämnde fortfarande är utlånad från Västerås SK). Unga, frejdiga, offensiva spelare som blir enormt viktiga för TB om och när de växt in i den allsvenska kostymen.

TB och de tre tidigare nämnda lagen ligger dock lite pyrt till den här helgen. I teorin kan avståndet upp till säker mark snabbt växa till tre respektive fyra och fem poäng. Ett litet ryck från lagen ovanför som kan avgöra hela säsongen.

Bold prediction: Det blir inga poäng för TB i helgen, men väl över 2,5 poäng för Edwin Porswald.

12. IFK KUNGÄLV

Med Viktor Uhlin tillbaka i laget hittade Kungälv överraskande vinnarspåret mot IK Tellus. En skräll som säkerligen sköt in en hel del självförtroende för nästan-göteborgarna. Det var dock hemma på Skarpe Nord och när nu Rättvik Arena och Ljusdals IP står på schemat så kommer allt annat än noll poäng vara en ny skräll.

Är det någon som kan organisera upp det här laget och få dem att rida på den lilla vågen av självförtroende så är det dock tränaren Anders Uhlin. Med ett mindre rävgryt bakom varje öra ska det inte ses som helt otroligt att IFK kan göra livet surt för hemmalagen i helgen. Får de dessutom fortsatt imponerande stöd från läktarna av Skarpa, trots den långa resan, så törs jag inte utesluta någonting.

Bold prediction: Niklas Holopainen värvades som offensiv spets, men har inte riktigt lyckats imponera hittills. I helgen gör han dock poäng på minst hälften av Kungälvs mål.

11. LIDKÖPINGS AIK

Vart står LAIK egentligen? Förra säsongen var de länge med och högg på en plats i Elitseriekvalet, men inledningen av den här säsongen har knappast imponerat hittills. Det är också svårt att se exakt vart det faller, tycker jag. Den enkla förklaringen är givetvis att för få spelare har levererat bakom suveräne Christoffer Norin och när nu Villa Lidköping valt att skicka hem Victor Pettersson till Åby/Tjureda istället för att ha kvar honom i LAIK så torde det vara ett hårt slag.

Kraven ska dock inte bara vara högre på spelare som Simon Artig och Johan Karlsson. Utifrån vad jag har sett så behöver LAIK hitta en mycket tydligare spelidé. Allt för mycket handlar om vad målspruta Norin själv kan göra på offensiv planhalva och jag får inte heller vibbarna av att backlinjen är helt i synk med varandra. Utmaningar för tränare Bryngelson när laget nu har guldläge att få någonting att bygga vidare på i matcherna mot nykomlingarna Skutskär och UNIK.

Bold prediction: Nej, jag är ledsen LAIK, men det blir inte mer än maximalt två poäng den här helgen heller. Dessutom gör laget under 9,5 mål över de två matcherna.

10. NÄSSJÖ IF

Två bortamatcher och noll poäng är Nässjös facit hittills under säsongsinledningen och nog väntas laget kunna spräcka den nollan borta mot Borlänge på söndag, men det riktigt intressanta blir om smålänningarna klarar av att göra det redan under lördagen mot Falu BS. Jag får ångestmatchvibbar lång väg av lördagsfajten på Lugnet utifrån kravbilden på respektive lag, men jag tror att gästerna faktiskt har en riktigt bra chans.

Jag var själv på plats och såg när lagen möttes i semifinalen av Allsvenska Supercupen tidigare i höstas och sett till matchbilden var det synnerligen överraskande att Nässjö inte vann. Smålänningarna visade att högsta nivån är skyhög och att det finns många läckra fartspelare i laget. Lägg där till att pressen är ännu större på BS så kanske NIF kan få jubla tillslut.

Bold prediction: Det blir tätt bakåt för “Di Blåe” i helgen. Totalt under 4,5 insläppta.

9. FALU BS

Ja, på tal om ångesten och pressen… I säsongens andra respektive tredje hemmamatcher på Lugnet gästas BS av, på förhand, topptippade Nässjö och ett Katrineholm i superform. Inga lätta nötter att knäcka för ett lag som, i värsta fall, redan har börjat tvivla på om återtåget verkligen kommer att kunna nå slutstationen Elitserien.

Spelare för spelare signalerar masarna mer tyngd och rutin än frejdighet och fart, men tyngden hittills har nästan varit i aluminum-klass och den enda rutinen som har glänst är Patrik Hedbergs två straffräddningar mot Boltic. Där blev det förlust ändå och, för att återigen bli lite tjatig, så är det hög tid att vinn a nu. Annars kan besvikelsen för ett missat återtåg snabbt ta överhanden och säsongen bli en enda lång snöbollseffekt i misär.

Bold prediction: Jag ger inte upp hoppet om Falun ännu. Helgen ger minst tre poäng och David Forssell får äntligen målskyttet att lossna. Över 3,5 mål för 25-åringen.

8. IFK RÄTTVIK

Tog jag i för mycket när jag kallade Rättviks offensiv “lika vass som en plastkniv för barn” häromdagen? Jo, kanske lite, men det springer egentligen ur att masar faktiskt har imponerat ganska stort på mig spelmässigt. De har många olika sätt att ta sig fram i banan, skapar gott om målchanser, har individuell briljans, men effektiviteten är allt som oftast skrämmande.

Defensivt är det lite likadant, fast med de individuella misstagen och när IFK Kungälv och Gripen Trollhättan kommer på besök i helgen så måste hemmalaget visa prov på tydlig bättring för att det ska bli några poäng överhuvudtaget. Börjar bitarna falla på plats så kan det bli ett väldigt snabbt och tydligt hopp upp i tabellen för IFK Rättvik.

Bold prediction: Jag är inte helt säker på att det kommer att se så mycket bättre ut i helgen, trots hemmaplan, vilket lär kunna öppna dammluckorna i matcherna. Över 20,5 mål totalt i helgens två matcher.

7. IK TELLUS

Var plumpen mot Kungälv en indikation på att Tellus kanske inte alls är att räkna med i den absoluta toppen? Nej, givetvis inte. En gång är ingen gång och det här stockholmsgänget är hittills inte ens nära några tydliga varningsklockor. Nu väntar dessutom hemmamatcher mot ett Örebro som fortfarande inte bevisat ett skvatt på bortaplan och ett TB som Tellus bör ha långt bakom sig i tabellen.

Den ryggrad och rutin som kommer med spelare som Tobias Björklund, Hampus Krantz och Martin Krigh med flera gör “Jordens lag” till ett lag som bör kunna hantera ÖSK:s bolltrygghet och “Tillis” offensiva frejdighet med, nära på, lätthet. The Earth will keep on spinning.

Bold prediction: Jag ser en bra Tellus-helg framför mig. Laget vinner båda sina matcher med minst tre måls marginal.

6. KALIX BANDY

Offensiven har vaknat till som en björn ur ide och Johan Sundquist fortsätter att bära sitt lag framåt på ren vilja. Med samma spelschema som Tellus, men i omvänd ordning, har givetvis även Kalix goda chanser till flera nya poäng i helgen hemma på Fomab Arena, men tryggheten och stabiliteten är inte densamma som hos stockholmarna.

Defensiven har uppenbart sina brister och laget har, visserligen med en match mer spelad, släppt in näst flest mål i hela serien trots sjätteplaceringen. Goda segerchanser i helgen, som sagt, men på förhand väldigt intressant att se hur de hanterar Tillbergas “tuta och kör”-spel och Örebros stora delaktighet.

Bold prediction: Att säga att det blir målrikt även här är för enkelt. Kalix tar exakt tre poäng i helgen och släpper in exakt elva mål.

5. ÖREBRO SK

Glädjen att få ge sig iväg till såväl Stockholm som Kalix har Örebro SK och det efter att på fem omgångar bara ha spelat en bortamatch (4-4 mot Boltic). Att bortaspelet är ett ständigt återkommande problem för närkingarna är inget nytt, men en sak som imponerat lite i smyg är lagets defensiv. Om vi räknar bort genomklappningen hemma mot Katrineholm (6-9) så har laget “bara” släppt in elva mål på fyra matcher. Joakim Westberg har förpassat den finske målvaktsvärvningen Iikka Lempinen till bänken och allt som oftast spelat på en mycket hög nivå.

ÖSK har dessutom gjort detta trots såväl skade- och avstängningsproblem som andra typer av frånvaro på defensiva nyckelspelare, vilket i min bok borde båda för att det finns ytterligare en nivå hämta av laget framöver. Den här helgen är dock riktigt tuff och mot bakgrund av det oändligt svaga bortaspelet måste allt annat än noll poäng ses som bonus.

Bold prediction: ÖSK har fått otroliga sju straffar hittills under säsongen och trenden fortsätter. I helgen får de minst två till.

4. IF BOLTIC

Fyra poäng förra helgen var inget annat än en ren jackpot för värmlänningarna och undertecknad fick vackert äta upp att de skulle vara helt “skrällfria”. Nu väntar bortamöten med de båda nykomlingarna underifrån och visst är det ett gyllene läge för Kaj Nordins mannar att fortsätta hänga på i den absoluta toppen..

Bredden ser bättre ut än förväntat offensivt och blott sex insläppta mål på de senaste tre matcherna imponerar även det. Det är klart att det alltid går att slänga ur sig “ja, men det var ju hemma på Tingvalla”, men jag tror faktiskt inte att den här upplagan av klassikerlaget är så ofantligt beroende av hemmaplan. Istället kommer de att fortsätta motbevisa tvivlare som mig.

Bold prediction: Lagkapten Andreas Eriksson är regissör bakom mycket i Boltic och i helgen gör han över 3,5 assist.

3. LJUSDALS BK

Efter full pott på en tuff bortaturné förra helgen får nu LBK komma hem till IP igen med ett självförtroende i nivå med Misha Svechnikovs spelsinne. Får de dessutom komma till spel med en sjukdoms- och skadefri trupp så ser saker och ting, om möjligt ännu bättre ut. Ljusdal har gjort det riktigt bra hittills och spelar en underhållande bandy, men en sak gnager hos mig.

Ligans enda fortsatt obesegrade lag har den bästa siffrorna defensivt och de är även det lag som har gjort flest mål av alla på fasta situationer. Kruxet är att de tolv målen utgör hälften av lagets totala målskörd och att bara snitta drygt två spelmål per match känns som någonting oroväckande. Eller så är det bara ytterligare utvecklingspotential. Det finns två sidor av varje mynt, men för den långsiktiga hållbarhetens skull tror jag LBK skulle må bra av att få lite bättre fart på målskyttet i det öppna spelet.

Bold prediction: Toppmöte med Gripen står bland annat på menyn och det blir en grinig historia. Totalt över 60,5 utvisningsminuter är ordinerat.

2. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Visst, den förra helgen gjorde att Gripen inte längre är obesegrade, men att direkt studsa tillbaka och göra tvåsiffrigt på Kalix visade vad det här laget kan. Nu väntar bland annat en av säsongens tuffaste bortamatcher, på Ljusdals IP, och en av ligans bredaste och hetaste offensiver ställs mot den bästa defensiven. Blir det bättre än så?

Ska vi leta frågetecken så måste det ändå vara det faktum att laget släppte in tolv mål på två hemmamatcher förra helgen. Med den truppen, som inte bara är stark offensivt, ska det inte behöva ske. Känslan var att det blev lite hönsgård över det ibland och dessutom hade västgötarna ingen vidare lycka på defensiva hörnor. Bot och bättring där så kan Gripen få en rolig turné i helgen.

Bold prediction: Hörnorna ja… Det small både framåt och bakåt förra helgen och laget skapade totalt 25 hörnor över två matcher. Den här helgen skapar man återigen över 20,5 hörnor och gör dessutom över 3,5 hörnmål.

1. KATRINEHOLM BANDY

De håller sig kvar längst upp i tabellen, sörmlänningarna. Visserligen bara på målskillnad, men ändå imponerande. Efter att ha varit två ramträffar och en straffmiss från att få med sig poäng från mötet med Ljusdal så städades Rättvik av relativt enkelt, men nästan all framgång hittills har skördats på hemmaplan.

Nu väntar en dalaturné med matcher mot tabelljumbon och förhandsfavoriterna. Två vitt skilda matcher som ställer höga krav på Roger “Gubben” Carlssons mannar att kunna vara flexibla i sitt spel. Dessutom är det värt att notera att trots att laget gjort flest mål per match i snitt så är hörnskyttet fortfarande snudd på uselt (4 procent). Det behöver komma upp i en respektabel nivå om segrarna ska fortsätta ticka in även i tajta matcher på bortaplan.

Bold prediction: Målfyrverkerier i all är, men magkänslan säger att det blir snålare i helgen. Borlänge är bra på att göra det svårt och trångt på Tunet och Falu BS börjar få kniven mot strupen. Under 10,5 Katrineholmsmål totalt i helgen.

Summering: Ny häftig dubbelhelg med massor av bandy att titta på, antingen ute på arenorna eller på bandyplay.se. Fortsätt även gärna höra av er på sociala medier eller via mail med tankar och synpunkter kring ert lag eller kring vad ni skulle vilja se mer av här på sajten.

Hur tror ni det går i helgen?

Martin Gustafsson

martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se

@MpaGustafsson