“Nu kan ingen missa dånet från varningsklockorna”

Den första allsvenska dubbelhelgen är avslutad och nedan försöker chefredaktör Martin Gustafsson ta er igenom den snåriga skog som är de många intressanta resultaten.

Två fullmatade allsvenska bandydagar har gått och att vi skulle bjudas på en hel del skrällar och märkliga resultat kan knappast ha överraskat någon. Majoriteten av lagen har nu spelat en knapp fjärdedel av säsongen och när vi uttrycker oss på det sättet är det lätt att förstå att vissa tåg börjar så sakteliga lämna perrongen. Givetvis är det för tidigt på säsongen för att säga att loppet är kört för vissa lag, men det absolut kritiska läget närmar sig med stormsteg på vissa håll och kanter. Vi gör ett försök att ta oss igenom läget i lagen efter helgen.

PS. Highlights från samtliga matcher finns under genomgången av respektive hemmalag.

1. KATRINEHOLM BANDY

Och så kom så säsongens första förlust för skrällgänget, mot Ljusdal under lördagen, och nu skulle väl sörmlänningarna tillslut tas ner på jorden? Nej, inte direkt. Istället studsade de tillbaka direkt, besegrade IFK Rättvik övertygande under söndagen och återtog serieledningen. Att dessutom Linus Doktare svarade fem nya mål, Niklas Eriksson fyra och att laget bara släppte in två spelmål på hela helgen gjorde inte saken sämre. En hjärnskakning på anfallaren Marc Samuelsson kan tvinga Roger “Gubben” Carlsson till vissa förändringar framöver, men så länge det fortsätter att spruta glöd ur öronen på övriga offensiva spelare finns det nog ingen anledning att hetsa upp sig.

Min “bold prediction” på över 8,5 mål i båda matcherna sprack redan under lördagen, men att Katrineholm inte skulle bjuda på målglada och svängiga matcher? Glöm det.

2. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Oj! Vad hände egentligen under lördagens första 45 minuter i Slättbergshallen? Ett dittills obesegrat Gripen fick på nosen rejält av gästande Tellus, men lyckades ändå hyfsa till siffrorna från 0-4 i paus till 4-6. Där och då hade det varit lätt att kanske börja fundera på hur, när och om Gripen faktiskt ska kunna få ut maximalt av alla sina anfallsstjärnor någorlunda samtidigt, men redan under söndagen kom svaret. Tio mål framåt på ett formstarkt Kalix och sju mål från firma Karlsson/Eriksson/Lukkarila går inte av för hackor. Visst finns det en del frågetecken för defensiven efter tolv insläppta på två hemmamatcher, men min känsla är alltjämt att Gripen inte är i närheten av någon toppform.

På bold prediction-spåret blev det dunderbom på Gripen. Segertåget spårade tillfälligt ur och Mikko Lukkarila fick nöja sig med två strutar. Så mycket för mina experttips…

För övrigt – kan någon med koll informera undertecknad om när vi senast såg 13 mål i en första halvlek? Herregud, vilken underhållning.

3. LJUSDALS BK

Helgens kanske största utropstecken hittar vi i Hälsingland och för en gångs skulle så var även jag rätt ute på förhand. Fasta situationer fortsätter nämligen att vara LBK:s melodi. Hälften av helgens åtta mål kom på straff, hörna eller frislag och även om matcherna mot Katrineholm och Nässjö var så tajta att de hade kunnat gå åt vilket håll som helst så är det imponerande av ett skadeskjutet, ungt Ljusdal att lyckas vinna. Om det här är vad de kan uträtta på bortaplan utan spelare som Misha Svechnikov och Elias Swartswe så tittar vi nog absolut på ett lag som kommer att slåss om en elitserieplats länge och väl.

Kan vi avslutningsvis också prata lite om målvaktsveteranen Jonas Svensson märkliga skada mot Katrineholm då han får Niklas Erikssons klubba i ansiktet och spräcker ett ögonbryn. Vem som ska bära skuld i situationen tänker jag inte lägga någon som helst värdering i, men inte ska väl en målvaktsmask få vara utformad så att ett klubblad kan slå dig direkt i ansiktet? Vad finns det för regler kring hur gallren ska se ut?

Jonas Svensson efter smällen mot Katrineholm. Foto: Tobias Sterner.

4. IF BOLTIC

Jaha, tji fick jag för att ha kallat Boltic “ligans mest skrällfria gäng”. Den planenliga segern mot Borlänge resulterade ju nämligen i en värmländsk medvind som även svepte Falu BS av banan under söndagen. Nog fick de allt lite hjälp av att gästerna tycktes vilja hänga mer på utvisningsbänken än på isen, men det förtar inte Boltics prestation. Det smyger sig dessutom på en liten känsla av att Karlsta’ pöjkera kan ha någonting intressant på gång. Jag var en de som trodde att Gustav Backman skulle bli alldeles för ensam i produktionen framåt, men den här helgen gör han “bara” två av 14 mål och jag tycks verkligen ha missbedömt bredden i laget.

Förhandstipset var att det skulle bli två jämna matcher på Tingvalla, men det är bara att krypa till korset. Boltic är bättre än på bra många år.

5. ÖREBRO SK

Det är tur för närkingarna att vi spelar bandymatcher över 90 minuter och inte över 45. Efter respektive första halvlek i helgens hemmamöten med nykomlingarna UNIK och Skutskär så hade ÖSK nämligen bara ett underläge och ett kryss att skryta med. Den välvillige kan dock snabbt säga att det är en styrka att vända på steken och knyta ihop säcken i de båda andra akterna, vilket visserligen är sant, men jag tror snarare att jag landar i att det här inte var något vidare test för Örebro. De skulle bara ta fyra poäng i helgen och löste det. Två dagar på jobbet, men inte särskilt mycket mer än så.

Jackpot på mina förutsägelser blev det däremot! Fyra poäng till ÖSK och totalt sex finska mål sätter vi in på självförtroendekontot.

6. KALIX BANDY

Vi har pratat berg-och-dalbanor tidigare på den här sajten och varför inte fortsätta på inslagen väg. Det som såg ut att kunna vara en rejäl formtopp för Kalix efter 6-2-segern på Skarpe Nord, men trots att det inte finns någon skam i att förlora borta mot Gripen så kan tio insläppta aldrig vara okej. Känslan är att norrbottningarna rullar på Johan Sundquists briljans offensivt och att den krater som Olof Englund lämnat efter sig i defensiven kommer att vara svår att ta sig ur under den här säsongen. Berg-och-dalbanan kommer fortsätta.

Min förutsägelse var att Kalix inte skulle få med sig poäng alls från den här helgen och utifrån det så måste ju segern mot Kungälv ses som hyfsat meriterande.

7. IK TELLUS

Om Kalix är en berg-och-dalbana så får Tellus helg nästan liknas med rymdfärjan Challenger. Lördagens insats borta mot Gripen var enormt starka papper och skvallrade om ett lag som kommer att slåss i den absoluta toppen, men när de sedan följer upp det med att förlora borta mot IFK Kungälv så står gemene man där och kliar sig förvirrat i huvudet. Underskattning? En mental genomklappning? Jag vet inte, men klart är att det blir betydligt svårare att vara ett starkt topplag om du inte kan få jobbet gjort i de matcherna som “bara ska vinnas”. Fint att se att Tobias Björklund fortsätter att leverera framåt dock.

Veckans andra jackpot när det kommer till mina predictions. Att Tellus skulle släppa in färre än 8,5 mål var aldrig i fara *host* *host*, även om jag kanske inte trodde att det skulle ske i kombination med de här resultaten.

8. IFK RÄTTVIK

Enda laget på övre halvan som sprang in i en rejäl bergvägg i helgen och jisses vad enkel förklaring är till det. Det är inget större fel på hur Rättvik spelar bandy, snarare tvärtom, men att genomgående se till att bjuda motståndare på den mängden gratischanser kombinerat med att själva vara lika vassa framåt som en platskniv för barn ger inga poäng. Såväl Nässjö som Katrineholm visade inte masarna någon nåd överhuvudtaget och förhoppningsvis, för deras egen skulle, så tar tränare “Pinch” tag i det defensiva beslutsfattandet och avslutsträningen per omgående.

Förutsägelsen att Rättvik skulle mer än dubbla sina utvisningsminuter i helgen var i alla fall spot on. 30 utvisningsminuter på fyra tidigare matcher blev ytterligare 60 i helgen.

9. FALU BS

Att vi efter fem spelade omgångar fortfarande får scrolla till den undre tabellhalvan för att hitta Falu BS säger egentligen allt om hur förhandsfavoriterna har levererat under säsongsinledningen. Lördagens seger mot Lidköpings AIK gav visserligen välbehövliga poäng, men efter förlusten mot Boltic lämnar masarna ändå helgen med en otäck bismak i munnen. Nu kan väl ingen missa det öronbedövande dånet från varningsklockorna? När ska det där stora, tunga maskinerier kugga i och börja dominera motståndarna? Hur länge kan det hacka innan det börjar tittas mot förändringar på ledar- eller spelarsidan? En sak är i alla fall säker – Nässjö och Katrineholm slänger mer än gärna över lite mer press i knät på BS till helgens matcher på Lugnet.

Tippade att det skulle bli tre poäng för Falu BS i helgen, men nära skjuter ingen hare.

10. NÄSSJÖ IF

Är det dags att börja sätta frågetecken för Nässjö den här säsongen? Spelschemat har inte varit enkelt och resultaten var för sig är inte jättemycket att skämmas över, men spelmässigt saknas det väl ändå en hel del? När jag tittar på smålänningarna har jag förväntningar på att få se ett spelförande och drivande lag med mycket fart på många spelare, men så har inte fallet varit hittills. Mot Rättvik blev de mer eller mindre frälsta av motståndarnas misstag och efter mötet Ljusdal blev det torsk på middagstallriken. Dags att steppa upp nu om det ska bli ett sjunde raka elitseriekval, NIF.

Ljusdals nya favoritresultat 3-4 gjorde dessutom att förutsägelsen på Nässjö, med över 8,5 mål i båda helgens matcher, sprack.

11. LIDKÖPINGS AIK

“Bara” två poäng på kontot den här helgen, men nu känns det ändå som att Jesper Bryngelsons gäng gjorde ungefär vad som går att förvänta sig av dem. 1-4 mot Falu BS kanske är ett underbetyg till offensiven, men ändå inget skamligt och 8-0 mot Borlänge är en effektiv och bra dag på jobbet. Sakta men säkert kan bitarna falla på plats så pass att de LAIK tar sig upp i den trygga, leriga sörjan som är det allsvenska mittenskiktet. Värt att notera också att, de på 00-talet födda, talangerna Viggo Olofsson och Tobias Enander fick måla för första gången i Bandyallsvenskan. Det är alltid kul när talangerna tar plats i ligan.

Tipset att LAIK skulle ta poäng i båda helgens matcher sprack, men nog var det ett litet fall framåt ändå?

12. IFK KUNGÄLV

På temat små fall framåt hittar vi Anders Uhlins gäng. Nej, jag pratar så klart inte om 2-6 i baken mot Kalix, utan att bara släppa in ett mål och vinna mot Tellus. Viktor Lindblom ska fortsätta få hyllningssånger skrivna till sig och så fort hans namne Uhlin var tillbaka i laget efter sin avstängning så blev det också poäng på kontot. Kungälv är inget kanongäng den här säsongen, men när alla får vara med och spela så ska de i alla fall hålla en tillräckligt hyfsad nivå för att kunna ta en plats på säker mark. Nästa test blir om även bortaspelet kan börja fungera hjälpligt.

På tal om Viktor Lindblom så var det ju lika bergsäkert som plusgraderna att spaningen om under 9,5 insläppta mål skulle bli verklighet. Starkt!

13. TB VÄSTERÅS

Som misstänkt så har vi nu även fått välkomna Tillberga in i matchen. Lördagen var “Max Mårtensson-show” med unge Melker Westman i en inte alls obetydlig biroll och även om söndagen inte gick fullt lika bra för “Tillis” så var ändå tre av fyra poäng rejält välbehövligt. Den stora fördelen som TB har gentemot sina bottenkonkurrenter är att de spelar ett spel som passar väldigt bra för just de matcherna. När motståndarna inte riktigt har kvaliteten för att straffa Tillberga för deras misstag så kan de frejdiga västmanlänningarna ånga på och allt som oftast se riktigt fina ut.

Vi kommer inte härifrån utan att också beröra den tråkiga skadan på målvakten Albin Bodin. Hjärnskakning lyder domen och enligt tränaren Thomas “Pinno” Engström är det inte 20-åringens första i karriären. Riktigt tråkigt att höra och även ett tungt bakslag för TB, vars målvaktssida är rejält tunn efter att Kevin Sterner och Filip Mörkdal båda lämnade klubben i somras.

Förutsägelsen var att Max Mårtensson skulle göra över 5,5 poäng i helgen. Det löste han redan under lördagen och 21-åringen är nu trea i hela Bandyallsvenskans poängliga. Snacka om att bära en offensiv på sina axlar.

14. UNIK BANDY

Nej, det vill sig inte riktigt för Uppsala-gänget. Förstärkningen Johannes Camilton presenterade sig, helt i enlighet med med förutsägelse, visserligen direkt med ett mål och en assist mot Örebro, men några poäng blev det inte trots ledning i halvtid. Den realistiska segerchansen var dock söndagens bortamöte med TB, men där fick de nöja sig med en poäng efter en sen, stark upphämtning. Camilton till trots, frågetecknen kvarstår och goda råd kommer snart bli dyra om inte UNIK spräcker den där segernollan.

15. SKUTSKÄRS IF

Efter premiärsegern mot Kalix har det gått troll i grejerna för de gröngula nykomlingarna och poängen har lyst med sin frånvaro. Johannes Häggström fortsätter visserligen att leverera mål, men leveransen saknas alltjämt från spelare som Kevin Brown och Alexander Sundström. Mot Örebro var resultatet inte det skrämmande, men en hedersam förlust där signalerna utåt efter matchen är att ÖSK är större, starkare, spelar med högre fart och fler delaktiga. Det är varningsklockor i mina öron och jag hoppas för Skutskärs skull att de har andra ess i rockärmen än moral och kämparandra.

Prediction-mässigt skulle övriga laget göra fler mål än Johannes Häggström, men så blev det inte. Skyttekungen gjorde fyra av fem mål och fortsätter att dominera.

16. BORLÄNGE BANDY

På placeringen som de allra flesta trodde att de skulle vara på inför säsongen och den här helgen är bara att slänga i papperskorgen för Jocke Nyströms gäng. Det blir allt tydligare att det är hemma på Tunets IP som eventuella poäng ska tas, för bortaspelet är direkt horribelt hittills. Tränare Nyström menade under söndagskvällen att “10-0 i bandy är som 3-0 i hockey”, men jag är ledsen Jocke – med den inställningen kommer ni inte långt. Att det blir en tuff säsong med ett ungt och orutinerat lag är inget konstigt i sig, men att kommunicera som att en förlust med 10-0 inte skulle vara en “big deal” tror jag är rent kontraproduktivt. Få in tävlingsinstinkten, vinnarmentaliteten och jävlar-anamma istället.

Jag inbillade mig att Borlänges målskillnad i helgens matcher skulle vara bättre än minus 6,5. Den åker i samma papperskorg som lagets insatser i övrigt.

Summering: Ja, jösses vilken helg och inte nog med det. Redan kommande helg är det dags för en ny dubbelhelg och troligtvis lika galna matcher och resultat.

Vad tycker ni var häftigast den gångna helgen? Vad ser ni mest fram emot med nästa? Vilka lag har överraskat på er, positivt som negativt, hittills? Hör av er!

Mer inför nästa helg kommer senare i veckan.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson