Suveräna IFK Rättvik tillbaka i elitserien

Ett stort Grattis till IFK Rättvik som i helgen tog steget upp i Bandyns finrum igen efter uddamålsseger 3-2 i upphaussade och härliga Daladerbyt på IcanIwill Arena/Lugnet mot Falu BS.

Ett Falu BS som stod upp jättebra och gav suveräna seriesegrarna en mycket tuff fight. Därmed blev sejouren i Bandyallsvenskan bara ettårig för Joakim Björkmans mannar som varit genomgående klart bäst denna säsong.

Med två omgångar kvar av allsvenskan har IFK Rättvik endast förlorat en fight då laget nyligen föll i bortamatchen mot Åby/Tjureda. Ska bli spännande att få följa IFK Rättvik i högsta serien igen!

I övrigt går den stekheta kampen om de åtråvärda elitkvalplatserna vidare. Örebro SK stod för en mycket fin insats i tuffa och så viktiga bataljen mot Åby/Tjureda. Filip Bergman tvingades kasta in handduken kort innan matchstart.

Lägg därtill en otäck och oturlig skada på Elias Sandholm som fick sin handled uppskuren och fick transporteras till Växjö Lasarett för att sys. Gudskelov ingen allvarligare skada på Elias! Det gjorde dock att ÖSK tvingades spela med endast elva utespelare.

Trots det så stod närkelaget för en heroisk insats. Ledde med 7-4 efter säsongens klart bästa bortamatch innan besinen tog slut och Åby/Tjureda med en stark forcering och moral kunde kriga sig ikapp till viktig poäng (7-7). Nu talar allt för att Johan Svenssons Åby/Tjureda lägger beslag på en av kvalbiljetterna. Örebro har nu kvar LAIK hemma och iFK Kungälv borta.

Tillberga/Västerås har greppet om den andra kvalbiljetten, om än med minsta möjliga marginal. Detta efter att TB besegrade Kalix med 7-3 i tuffa bortamötet i norr.

Johan Söderströms mannar ordentligt illa ute i första mot piggt hemmalag, men i andra tog starka Tillberga ett klart grepp om händelserna och vann till slut komfortabelt. Nu väntar redan elitserieklara Rättvik hemma i ABB Arena på söndag och sedan tuff bortafight mot Falu BS i avslutningen. Det lär krävas full pott i de matcherna för att hålla undan för IFK Kungälv och Örebro som jagar.

Ett IFK Kungälv som varit så bra hela säsongen. Ny seger i helgen då Lidköpings AIK besegrades i jontefondsmatchen på Skarpe Nord med 5-3.

Segern grundlades i första då IFK hade 4-1 och ett klart grepp. Fredrik Sixtenssons LAIK mycket bra i andra och inte alls långt ifrån poäng, med flera högkaratiga målchanser, bland annat en klockren ribbträff. För IFK Kungälv väntar nu hemmamatch mot Boltic innan avslutningen också den på hemmais i förväntad rysare mot Örebro.

I bottenstriden blir det nu tufft för nykomlingen Surte att undvika ett negativt kval. Detta efter att laget kollapsat mot Boltic och förlorat med 10-7 i Ale Arena. Surte storspelade i första och gick fram till en mycket rättmätig 5-1 ledning, efter fyra (!) mål från Markus Eriksson. I andra tappade Surte precis allt och släppte in nio mål. Ny jättevändning av Boltic precis som vi blivit vana vid denna säsong!

Surte har tre poäng upp till säker mark och måste vinna sina återstående två fighter; borta mot Nässjö och hemma mot Katrineholm och samtidigt förlita sig på hjälp i andra matcher. Tufft utgångsläge!

Kampen om att slippa kvalspel står i första hand mellan Borlänge som har tio poäng, samma som Falu BS på säker mark. Borlänge måst ta en pinne mer än Falun med tanke på målskillnaden som är 12 mål sämre.

Nykomlingen Borlänge har kvar att möta Kalix (h) och avslutar borta mot Västanfors. Absolut inget omöjligt program, medan Falu BS som har en match tillgodo avslutar mot Tellus (b), Kalix (h) och tuff avslutning mot Tillberga på hemmais. Klar fördel Falu BS att rädda kontrakt utan kval. Även LAIK, till viss del inblandat i kvalrysaren, men klar fördel för lidköpingslaget med tre poäng till godo att fixa förnyad allsvensk status.

För Västanfors väntar spel i division 1 kommande säsong. Laget hade behövt vinna för att ha kvar möjligheten till kvalspel, men föll mot Tellus med 6-2.

Bandyallsvenskan, precis det getingbo i såväl topp- som bottenstrid som vi alla förväntat oss och räknat med. Fortsätt att följ Arbetarserien på våra sociala konton:

Twitter
Instagram
Facebook

Foto: IFK Rättvik
Text: Niklas Thonander