Rivalhetsen inför omgång 2: “De kommer vara väldigt nervösa”

Inför den andra omgången av Bandyallsvenskan tar vi en titt på samtliga matcher som ska spelas kommande helg med bland annat såväl tungviktsmöte som rivalmöte och ett litet ångestmöte.

Premiäromgången har landat, analyserats färdigt och äntligen är vi i full gång. Det som känns som den absoluta tjusningen är att vi redan kan se tendenser till oerhört viktiga matcher, lag som redan kan känna av pressen av att de måste vinna, lag som kan spinna vidare på en flygande start. Helgen kommer bland annat att bjuda på rivalmöten, tungviktsmöten, lätta ångestmöten och mycket annat. Vi kör igång med matchgenomgången per omgående.

LÖR 9 NOV 14.00: ÖREBRO SK – KATRINEHOLM BANDY

En riktig rivstart på omgången när två klassiska rivaler drabbar samman i “Behrnabeu”. De senaste åren har det varit kraftig övervikt ÖSK i segerkolumnen (visserligen med brasklappen att lagen nästan uteslutande har mötts i Behrn Arena) och sett till tipsen inför den här säsongen borde det vara jubel på “Svamparna” även efter lördagens duell.

Båda lagen fick en flygande start på säsongen då ÖSK slog tillbaka toppkonkurrenterna Nässjö IF med 5-0 efter att Katrineholm besegrat Kungälv med 7-2. Imponerande segrar på olika sätt, men visst är det hemmalaget som ska bära favoritskapet och därmed även pressen. Redan till premiären saknades bland andra Johan Näsholm i laguppställningen på grund av skada och när dessutom Simon Hagström gick sönder mot Nässjö samtidigt som Daniel Rönning ådrog sig en tre matchers lång avstängning så börjar ÖSK-laget se aningen tunt ut till lördagens drabbning.

Katrineholm å andra sidan fick en överraskande bra start på säsongen och kommer enligt uppgift till spel med samma manskap nu. Grejen för sörmlänningarna är att de måste hitta ett sätt att hantera om ÖSK sätter hög press på dem. I lagens senaste möten har den typen av spel gjort Katrineholmsspelarna till bandysveriges bästa svar på rådjur i strålkastarljus och panik och stress i de lägena har fällt laget. Frågan är om det finns en tydlig plan för att hantera en liknande matchbild igen eller om de snarare försöker hitta ett motdrag?

Undertecknad kommer att finnas på plats för att kommentera matchen på BandyPlay.se och ser mycket fram emot ett klassiskt rivalmöte med en hel del känslor. Inte gör heller den tidigare ÖSK-spelaren, numera i Katrineholm, Jimmy Jeschinsky känslorna svalare när han snackar upp matchen på Katrineholmbandy.se.

– Jag hoppas att vi tar med oss det vi gjorde i lördags och fortsätter med det, så tror jag Örebro kommer att vara väldigt nervösa på lördag. Vi har lite överraskningar att komma med, så jag tror att vi kommer att ställa dem lite mot väggen, säger han och fortsätter:

– Det har blivit lite psykningar (mot gamla lagkompisar reds. anm.) i veckan nu och jag har hört att de är väldigt nervösa. Det gör mig bara glad (skratt).

NÄSSJÖ IF – IF BOLTIC

På tal om Örebros succépremiär så tar vi oss till laget de besegrade – Nässjö IF. En chockstart för smålänningarna som efteråt pratade mycket om att 5-0 inte speglade matchbilden. Det var ineffektiviteten som blev avgörande och visst borde NIF kunna studsa tillbaka på hemmaplan? Det går dock snabbt för ett så bra lag att få press på sig utifrån.

Betydligt mindre press är det på ett Boltic som tycktes ha hyfsat god kontroll på Tillberga i premiären. Gustav Backman är glödhet på topp och kan få vilken match som helst att tippa över åt Boltics håll, men samtidigt så är det klart att det ska vara stor skillnad på en hemmapremiär mot TB Västerås och ett bortamöte med Nässjö. Förra säsongen hade visserligen Boltic en 2-0-ledning i Stinsen Arena med drygt 20 minuter kvar att spela. Den gången förlorade värmlänningarna på tilläggstid, men matchen lär ändå kunna vara en påminnelse om att de mycket väl kan störa hemmalaget.

Att ett revanschsuget Nässjö ska sätta fart på spelet och vara bollförande i en hemmapremiär inför, förhoppningsvis, en hel del folk är knappt att du får pengarna tillbaka på och den absoluta nyckeln för Boltic lär vara att köra karbonpapper på vad Örebro gjorde förra helgen. Täpp igen och se till att spetsen finns framåt. För smålänningarna? Hitta den sedvanliga tryggheten på hemmaplan, den offensiva bredden och farten. Då kan det verkligen bli tal om islossning.

15.00 IFK RÄTTVIK – SKUTSKÄRS IF

En av premiäromgångens stora utropstecken var nykomlingarna Skutskärs “hemmaseger” mot Kalix i Helsingehus Arena, men imponerade gjorde även Rättvik i hemmapremiären mot Tellus. Dalmasarna fick stor hjälp i den offensiva produktionen av Edsbyn-lånet Ted Hedell, som gjorde två mål, men om det nu är så att han stannar hemma i “Byn” så behöver IFK få igång fler andra nyckelspelare.

Precis som vi nämnde i laggenomgången inför säsongen så blir Rättviks stora utmaning i år att bli bättre i det egna spelet med boll och den här typen av match kommer av precis den anledningen att bli något av ett eldprov. Klarar hemmalaget av att vara spelförande med kontroll mot ett motstånd som är helt införstådda med att de kommer behöva kontra och sätta bollar på skytteligaledaren Johannes Häggström? Klart är att Rättvik ska vara det bättre laget, men jag sträcker upp handen och ropar “fallgrop”.

Det Skutskär lyckades bevisa i premiären mot, ett visserligen svagt, Kalix var att de på kort tid har fått ihop ett starkt lag som tycks jobba hårt för varandra. Om de sedan kan fortsätta få leverans från Johannes Häggström samtidigt som spelare som Kevin Brown och Alexander Sundström kan växa in i det så har de grön-gula chansen att skaffa sig en poängbuffert tidigt som kan visa sig enormt viktig i slutändan. För trots allt är det fortfarande ett bottenlag vi tittar på.

FALU BS – IK TELLUS

Tungviktsmötet. I fjol var det här dramatiska matchen i Elitseriens bottenstrid. Nu är det en förmodad kamp om att ta tillbaka en plats i högsta serien. Förra säsongen vann BS båda lagens möten och visst är det väl mycket som tyder på att de kommer att få fira även under lördagskvällen?

Inget av lagen lyckades visserligen vinna sina premiärer, varsitt kryss borta mot Ljusdal respektive Rättvik blev resultatet, men en match som den här har alla möjligheter att bli någonting helt annat. Favoriterna Falu BS vill givetvis sätta full fart i sin hemmapremiär, men samtidigt är det här en av få matcher den här säsongen som Tellus kommer att, med gott samvete, kunna falla tillbaka på sin trygga defensiv och stänga varenda yta känd av den mänskliga arten.

Vad som gör den här matchen extra intressant är inte bara den förmodade kvaliteten på spel och spelare. Det är även alla de möjliga utgångarna. Vad händer om stora, starka Falu BS står utan seger efter två omgångar? Hur snabbt hänger sig pressen som en ryggsäck fylld med sten över laget? Vilken fart kan Tellus få genom den här säsongen om de skulle ta en meriterande seger på Lugnet? Hur ostoppbart blir ångloket BS om de istället skulle få till en islossning och vinna klart? Målvaktsstjärnan Patrik “Slangen” Hedberg tycks i alla fall vara optimistisk inför hemmapremiären.

– Det finns bara en sak, vi ska upp direkt. Att prata om något annat känns inte aktuellt, min bild är att vi ska tillbaka där BS hör hemma och etablera oss där. Både på plan men även lika viktigt på sidan av att organisationen fungerar som en elitförening och där har man tagit steg redan i och med en anställd klubbchef. Det kommer bli bra det här!, säger han till klubbens hemsida.

Många frågor – få svar. Precis som vanligt med andra ord. Hur som helst så måste detta helt klart betecknas som en match som inte får missas om du är en av dem vars egna favoritlag inte spelar samtidigt.

PS. Stockholmarna fortsätter att stundtals briljera i sociala medier. Se en hyfsat läcker rulle de dammat av nedan.

16.00 LIDKÖPINGS AIK – IFK KUNGÄLV

Får det lov att vara en liten ångestmacka till kaffet? Nåja, vi kanske inte ska börja gapa om ångest i omgång två, men dessa två lag åkte verkligen på en varsin snyting i premiäromgången och behöver resa sig per omgående.

LAIK hade visserligen en, på pappret, mycket tuff premiär borta mot Gripen, men nog hade de flesta förväntat sig att Jesper Bryngelsons gäng skulle hänga med bättre än vad de gjorde. Att släppa in åtta mål kan inte ses som godkänt, men visst är väl truppen tillräckligt för att studsa tillbaka? Förra säsongens möte mellan lagen i Sparbanken Lidköping Arena slutade hela 10-1 till LAIK och då var det ändå mot ett på pappret bättre Kungälv än vad de ställs mot nu. Upprepning? Tveksamt. Ny seger? Högst troligt.

För Kungälv fick verkligen ingenting att stämma i premiären borta mot Katrineholm. Att inte lyckas göra ett enda spelmål på ett lag som tvingades kvala för att hålla sig kvar i serien i fjol imponerar inte alls och när dessutom en av få stjärnor som är kvar i laget, Viktor Uhlin, har blivit avstängd i tre matcher för en ful eftersläng i nämnda match så tvingas tränare och pappa Anders Uhlin gnugga sina geniknölar rejält. Kanske kan en matchbild där Lidköping äger boll och för spelet passa IFK bättre än det täta försvar som de möttes av på Backavallen senast? Oavsett vad så kan det bli kostsamt att hamna för långt efter under inledningen av säsongen för ett så pass nykomponerat lag som Kungälv.

PS. Noterar att LAIK kör fri entré på matchen, så det finns verkligen inga ursäkter för den bandyintresserade i Lidköpingstrakten att inte gå på allsvensk bandy i SLA under lördagen.

17.00 LJUSDALS BK – BORLÄNGE BANDY

För andra året i rad får Borlänge Bandy inleda säsongens bortaspel på Ljusdals IP, men att hoppas på att de ska få med sig ett liknande resultat som i fjol (3-3) är nog att hoppas på för mycket.

Nu står ju dock faktiskt lagen på samma antal poäng, en, efter en spelad omgång och hatten ska verkligen lyftas för ett ungt Borlänges insats i premiären hemma mot UNIK, men att Ljusdal luggar seriefavoriterna Falu BS på poäng smäller ändå högre. Lagen möttes även i Supercupen i höstas och då höjdes förvånade ögonbryn över att LBK “bara” vann med 4-0. Sedan dess är dock känslan att båda lagen har gått starkt framåt och med Ljusdals klart högre potential och högstanivå innebär det rimligtvis att de har dragit ifrån dalmasarna.

För Borlänges del blir det självklart viktigt att lagkapten Ludvig Frid kommer tillbaka i spel efter att ha blivit pappa, men om matchbilden hemma mot en nykomling från Division 1 ser ut som om det vore Falu BS de mötte så kommer det inte direkt bli roligare på Ljusdals IP. Viktigt att de fortsätter ta tillvara på de få målchanser de skapar dock. Det kommer att kunna ge flera viktiga poäng i vinter, men att det skulle räcka till poäng här har jag svårt att se.

En inte allt för vågad gissning är att det här kan bli en match där Borlänge kommer ha jämnt göra med hemmalagets tonåringar. Det borde kunna bli en match där rutinerade och smarta spelare som Misha Sveschnikov, Olle Sundin och Johan Jansson Hydling kan stå och slå mackor på, eller öppna ytor för, spelsugna, fartglada och entusiastiska spelare som Noah Djäkner, Elias Swartswe och Marcus Öhman. Hade Borlänge själva varit ett mer rutinerat lag så hade det gått att argumentera för att de skulle kunna ha chans att stänga butiken hemåt och störa ut juniorerna ur matchen, men nu? Nej.

En så kallad “bold prediction”: Totalt minst fyra mål i matchen kommer att göras av spelare födda på 2000-talet.

SÖNDAG 10 NOV 14.00 KALIX BANDY – UNIK BANDY

Innan vi ger oss in på mina spekulationer och analyser om matchen på Kalix IP, eller Fomab Arena som den numera heter, så måste samtliga läsare öppna en ny flik i sin webbläsare och konsumera Stefan “Sargvakten” Wikströms underbara text inför Kalix hemmapremiär. Tänk om alla föreningar kunde ha en sådan penna på sin sajt. Hatten av!

Till matchen då. Misstanken är att Kalix både känner sig rånade och underpresterande efter premiären mot Skutskär. Den sena straffsituationen och avgörandet hade kunnat få topplocket att gå på vem som helst, men istället var skyttekungen Johan Sundquist snabbt ute och konstaterade att den enda anledningen till att det inte blev några poäng var för att de själva inte spelade tillräckligt bra. Ett stort agerande.

Frågan är nu då om norrlänningarna har den höga nivån som de inledde förra säsongen på inom räckhåll, eller om det är avslutningen på förra säsongen som ska vara måttstocken. Jag ska ärligt talat säga att jag inte har en aning. Inte den blekaste. Att det finns spelare i Kalix som kan spela på en väldigt hög nivå, ja, men hur tanken, systemet och idén ser ut hade jag svårt att få grepp om i premiärmatchen. Kanske kan tryggheten på hemmaplan ge en tydligare fingervisning om vart säsongen är på väg?

Även för UNIK:s del tror jag premiären sågs som en missräkning. En poäng borta mot Borlänge trots ett stundtals massivt spelövertag var nog inte vad nykomlingarna hade önskat sig, men om vi nu ska återgå till att jobba med klyschor så är det väl så att spelmässiga prestationer ofta lönar sig även resultatmässigt över tid. Kan Uppsalagänget åka upp till Kalix och fortsätta på inslagen väg rent spelmässigt så utesluter jag inte att de även kan komma därifrån med poäng på kontot.

19.00 TB VÄSTERÅS – GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Vi avslutar omgången sen söndagskväll i ABB Arena och det med en riktigt tuff nöt att knäcka för hemmalaget. Efter att ha varit nära att hämta upp ett 5-0-underläge borta mot Boltic i premiären så är känslan att TB måste hitta ytterligare ett par nivåer i sitt spel för att kunna störa gästerna från Trollhättan.

TB kan vara ett lite halvlurigt lag att möta dock. “Pinno” Engströms grabbar är bra på att tuta och köra och tillåts de få igång det spelet så kan det gå rejält fort. Ett klart mer rutinerat Gripen bör dock kunna undvika “raggarbandyn” och istället utnyttja hemmalagets inte allt för imponerande defensiv för att få med sig två nya poäng. Styrkedemonstrationen i premiären mot Lidköpings AIK gav ett kvitto på att offensiven kanske är ligans vassaste och en högst kompetent defensiv ska inte behöva bli allt för svårt testad i den här matchen heller.

Ännu en “bold prediction”: Gripen kommer ha minst fyra olika målskyttar i matchen och Tony Eklind gör minst tre assist.

Summering: Åtta matcher, två dagar, ny helg och säsongsvägar ska utstakas. Det finns inte mycket i livet som går upp mot en allsvensk bandyhelg och jag hoppas verkligen att ni hänger med oss hela helgen – i arenorna, på idrottsplatserna eller på Bandyplay.se. Vi uppskattar också enormt om ni vill lyfta era egna tankar och funderingar om matcherna i de olika kommentarsfälten på sociala medier.

Avslutningsvis måste jag ta tillfället i akt att lyfta den återuppstådda poddsatsningen från Magasinet Bandyportföljen. Christoffer Pihl Svensson och Cormac Åhlström är nya bakom mikrofonerna och i deras senaste avsnitt bjuder de på en spetsig och, med glimten i ögat, underhållande säsongsguide om Bandyallsvenskan.

Martin Gustafsson – @MpaGustafsson