Premiäromgången avklarad – “Det här blev ingen klokare av”

Den första allsvenska omgången är avklarad och nedan sammanfattar vi den i sin helhet - match för match. Allting signerat chefredaktör Martin Gustafsson.

Så var vi äntligen igång. Den långa väntan är över och visst blev premiäromgången av Bandyallsvenskan 2019/20 ganska exakt vad vi vant oss vid att den här serien bjuder på. Jämna matcher, stor dramatik och några hyfsade skrällar, men även lag som visade tydligt att de kommer att bli att räkna med på allvar den här säsongen.

30 oktober Gripen Trollhättan BK 8 – 2 Lidköpings AIK

Vi pratade om det redan i laggenomgången inför och det visade sig direkt – Gripens offensiv kommer inte vara att leka med i vinter. Åtta mål framåt direkt, mot en förmodad toppkonkurrent, och en offensiv bredd som kommer få många backlinjer att klia sig i huvudet. Nu lyckades LAIK få stopp på Robin Karlsson, men då svarade Mikko Lukkarila för två mål och Markus Eriksson för fem(!).

– Vi har fått en till tillgång med Mikko där framme och Tony levererar mycket bollar fram till oss. Det är en styrka, att vi har många spelare som levererar. Är det någon som har en formsvacka så har vi många andra att förlita oss på. Vi har många starka poängspelare, sade Eriksson till Bandypuls efter matchen.

För LAIK:s del tror jag inte att det går att dra några större växlar på den här premiären. En av säsongens tuffaste bortamatcher mot ett hemmalag som fick en rivstart med 4-0 efter 20 minuter. Kasta i papperskorgen och gå vidare. Det kommer att bli en bra säsongen tillslut ändå. För Gripens del däremot så måste väl detta ändå ses som ännu ett tydligt tecken på att laget verkligen kommer att vara en utmanare till seriesegern.

2 november IF Boltic 7 – 4 TB Västerås

I kategorin rivstart hittar vi även värmlänningarna på Tingvalla och då framförallt sylvasse Gustav Backman. Fjolårets interna skyttekung tog inte mer än 15 sekunder på sig mot Tillberga innan säsongens första strut var ett faktum och drygt 38 minuter senare hade han gjort ett äkta hat-trick. TB lyckades dock få nerv i matchen i den andra halvleken då 5-0 blev 5-4, men när nämnde Backman satte sitt fjärde för dagen fram till 6-4 så var saken avgjord. Detta trots att segerregissören inte alls kände sig helt hundra i matchen.

– För min del var det skönt att starta med fyra mål. Jag har annars haft en jobbig vecka med feber. Jag kände mig inte 100 % idag. Fick kramp i låren efter paus, men jag kom igång igen. Hela laget gör en bra match. Det har märkts på träningarna att det har närmat sig premiär. Vi har haft en bra träningsvecka och varit sugna på att serien ska starta, sade han till ifboltic.com efter matchen.

Förra säsongen blev det 29 mål för Otterbäcken-produkten Backman på 22 allsvenska matcher och om 26-åringen kan hålla en liknande produktion i år så ska vi inte utesluta att Boltic kan ligga oerhört stabilt på den övre tabellhalvan. För Tillbergas del går det att peka mycket på individuella misstag och ett oerfaret lag, men det dröjer inte länge innan de kommer att vara tvingade att börja ta poäng för att hänga med.

IFK Rättvik 3 – 3 IK Tellus

Fjolårets elitserielag från Stockholm fick ingen kanonstart på den allsvenska säsongen, men trots poängtappet så går det att misstänka att “Jordens lag” ändå är hyfsat nöjda efter att ha petat in 3-3 på tilläggstid. Rutinerade Tobias Björklund blev poängräddare och visst kommer den typen av spelare behöva bära Tellus för att det ska kunna bli en topplacering i vinter, men frågan är hur det går med den spelmässiga omställningen? Från att ha varit ett defensivt krigande lag i Elitserien skulle Tellus bli spelförande och offensiva i Bandyallsvenskan, men i premiären var det Rättvik som fick hålla i taktpinnen under stora delar av matchen.

– Jag är ändå inte nöjd med prestationen. Vi vill ju vara ett drivande lag. Nu tycker jag att det är Rättvik som håller i taktpinnen, särskilt i första halvlek. Även om vi är kompakta hemåt och inte släpper till så mycket, så vill vi skapa mer framåt, sade tränaren Jonas Lindqvist till Bandypuls efter matchen.

För Rättviks del då? Ja, för ett lag vars stora problem under förra säsongen var just att vara spelförande så får väl detta ses som ett fall framåt. Inlåningen av Ted Hedell från Edsbyn är en rejäl förstärkning de gånger han kommer att spela och Tim Stjernströms konstmål fram till 3-2 är kanske det som sticker ut mest från matchen. Fortsätter dalmasarna att bli ännu mer bekväma i det egna spelet med boll så kan de bli tuffa att tas med för alla lag hemma i arenan.

Highlights från matchen saknas dessvärre i skrivande stund…

Borlänge Bandy 4 – 4 UNIK Bandy

Har Borlänge en chans i den här serien ändå? Nja, det kanske är för tidigt att dra den slutsatsen, men de bottentippade dalmasarna fick i alla fall en positiv start på säsongen då de, trots avsaknaden av lagkapten Ludvig Frid (som blev pappa till en liten dotter i helgen), lyckades få med sig poäng mot nykomlingarna från Uppsala.

– Det är en styrka hos oss att kunna stå emot perioder där vi blir tillbakatryckta. Det gäller att inte klappa igenom då, för sådana perioder kommer att komma i matcherna, utan hänga kvar för att sedan kunna gå på attack. Och vi gör väldigt bra saker när vi får chansen, sade den vikarierande lagkaptenen Marcus Enberg till Bandypuls efter matchen.

Det spelmässiga övertaget för stundtals stort för gästerna, men en storspelande Adam Reyier i hemmamålet gav sina medspelare chansen att hänga med i matchen resultatmässigt. Oscar Jonsson gav till och med dalmasarna ledningen med 4-3 med knappa 20 minuter kvar att spela, men tio minuter senare var det Tobias Engstrand som skulle få sista ordet med sin kvittering till 4-4 på hörna. Detta trots att gästerna tvingades spela med tre man mindre på banan under slutminuterna.

Slutsatsen från matchen måste väl vara att Borlänge imponerar sett till förutsättningar och att de rimligt kommer att kunna störa ytterligare ett par lag hemma på Tunet om de fortsätter bygga på vad som ser ut som en väldigt fin lagsammanhållning. UNIK å andra sida behöver nog inte stressa upp sig. Det spelmässiga övertaget trots bortaplan, premiärnerver och utomhusis borde vara nog för att Uppsalalaget ska kunna jobba vidare i relativ lugn och ro.

Katrineholm Bandy 7 – 2 IFK Kungälv

En av premiäromgångens största utropstecken fick undertecknad bevittna på Backavallen i Katrineholm. Hemmalaget hade absolut förhoppningar om att kunna sno med sig två poäng från säsongens första match, men få, om ens någon, hade nog trott att det skulle ske på det sättet det gjordes.

Katrineholm rivstartade, pressade Kungälv högt och fick snabb utdelning. Niklas Eriksson och Linus Doktare hade gjort två mål var när klockan slog 25 minuter och sett till att gästernas stora tillresta klack fått innehållet i termosen i vrångstrupen. IFK försökte och försökte på den svårspelade isen, men fick ingenting att stämma i offensiv riktning samtidigt som hemmalagets ifrågasatta försvarsspel imponerade stort. Detta trots avsaknaden av den ordinarie liberon Kristoffer Konttori.

– Det är otroligt viktigt i att börja få lite självförtroende, det är väldigt viktigt för alla grabbarna. Vi är ganska många unga också, så det känns som att vi har lite go i laget nu, sade tremålsskytten Niklas Eriksson till Katrineholms-Kuriren efter 7-2-segern.

Nu ska vi inte få hybris och tro att Katrineholm kommer att vara enormt mycket bättre i vinter än vad alla trott på förhand, men en bra start kan samtidigt aldrig underskattas. Kommande helgs klassikermöte borta mot Örebro kommer att bli en helt annan värdemätare för sörmlänningarna då de haft enorma problem i Behrn Arena under de senaste åren.

För Kungälvs del kan det dock vara läge att ta frågetecknen på allvar. Att avsaknaden av Mikael Lindberg, Lukas Persson och Ted Skoglund skulle bli stor kunde nog alla förstå, men bristen på tanke, kreativitet och jävlar anamma i premiären får varningsklockarna att ringa ännu högre. Nu tvingas de dessutom klara sig utan viktige Viktor Uhlin i kommande matcher efter att denne tappat huvudet och dragit på sig ett rött kort via en ful eftersläng i premiärmatchens slutminuter. Nej, Kungälv… Det här blev ingen klokare av.

Ljusdals BK 3 – 3  Falu BS

Betydligt svängigare var det på Ljusdals IP under den sena lördagseftermiddagen. Storfavoriterna Falu BS såg inledningsvis ut att kunna kontrollera matchen på ett relativt bekvämt sätt, men när LBK:s hyperintressanta juniorer började sätta fart på grejerna i inledningen av den andra halvleken såg BS-stjärnorna snarare tröga och förvirrade ut. Något som också gjorde att hemmalaget vände 0-2 till 3-2.

– Vi kanske hade lite för mycket respekt för Falun under första halvlek och lät dem föra spelet. Sen i andra bestämde vi oss för att köra lite mer och verkligen försöka hota. Och det lönade sig till slut, sade LBK:s Marcus Öhman till Bandypuls efter matchen.

Att släkten är värst är dock ingen nyhet och stor poängräddare för Joakim Björkmans gäng blev då givetvis nyförvärvet från Ljusdal, Mattias Blom, som kvitterade till 3-3 på hörna. Ett slutresultat som säkerligen ger ett ungt och spännande Ljusdal en hel del extra energi, men som inte heller behöver betyda några större varningsklockor för förhandsfavoriterna från Dalarna. Rutinerade, tunga Falu BS vet bättre än att låta sig påverkas av en halvdan premiärinsats.

– Vi tycker det är kul att vi är favoriter. Det är tecken på att vi gjort bra saker. Och gruppen är så pass rutinerad att det inte ska bli något ok över oss under säsongen. Vi kommer att ösa på med vårt spel och se hur långt det räcker, sade Mattias Blom.

3 november Skutskärs IF 7 – 5 Kalix Bandy

Wow, vilket drama det blev i Helsingehus Arena under söndagseftermiddagen. Nykomlingarna Skutskär rivstartade, gick upp i 3-1-ledning. Kalix kom tillbaka och vände till 3-4. Skutskär vände igen innan Anton Voronchikin kunde se till att det var lika på fem när matchklockan passerade 90. Bra så, tänkte säkerligen merparten av den tillresta publiken, men icke.

Tilläggstiden blev istället ett koncentrerat superdrama där hemmalaget först klara sig undan en synnerligen misstänkt straffsituation i defensiven för att därefter avgöra matchen genom mål fyra och fem för dagen av skyttekungen Johannes Häggström.

– Det är en enorm lättnad att spelet sitter som det gör trots att vi inte har spelat så mycket på stor is, sade Skutskärs spelande tränare Jens Sundbom till Bandypuls efter matchen.

Bortsett från den kontroversiella avslutningen på matchen så måste det ändå konstateras att om Skutskär kan få den här typen av leverans från spelare som Johannes Häggström även på allsvensk nivå så lär Skutskärs IP kunna bli en synnerligen obehaglig överraskning för många lag i vinter. För Kalix del är känslan att vad som helst kommer att kunna hända på bortaplan i vinter. Upp till bevis helt enkelt mot UNIK hemma på Fomab Arena kommande helg om det finns ytterligare en nivå i spelet på hemmarutan.

Örebro SK 5 – 0 Nässjö IF

Premiäromgången avslutades i Behrn Arena och jösses vilken stjärnsmäll för “Di Blåe” från Småland. Nog för att det på förhand absolut gick att se att ett hemmastarkt ÖSK skulle kunna vinna matchen, men att nolla Nässjö är det inte många som gör.

Spelmässigt var matchen länge jämn och kanske var det till och med övertag Nässjö, men det var hemmalaget som både hade effektiviteten och den storspelande målvakten. Joakim Westberg fick nämligen hålla seniorkarriärens första nolla, se sina lagkompisar hänga fem framåt och även spräcka Nässjös svit på nio raka premiärmatcher utan förlust.

– Det är klart att det här betyder mycket. Jag har ju alltid jobbat lite i bakgrunden i Örebro sedan jag kom hit. Jag var lite oprövad, och har väl fått chansen i år eftersom ‘Kimmen’ (Joakim Bergqvist) varit skadad. Då har jag fått tillit från tränaren, och det känns bra, sade Westberg till Bandypuls efter matchen.

Är det nu jag ska slå mig för bröstet och säga “vad var det jag sa?” då jag tippade ÖSK före smålänningarna i tabellen. Nej, givetvis inte. Nässjö gör en mycket bättre match än vad siffrorna säger och kommer att vinna många bandymatcher i vinter. Samtidigt kommer ÖSK att göra detsamma – åtminstone hemma på Behrnabeu.

–  Vi vet att vi är ett bra lag, men i den här serien kan det studsa åt alla håll. Vi har pratat om övre halvan, och det är klart att vi är sjukt besvikna om det blir något annat, sade målman Westberg lite försiktigt efter matchen.

Senare i veckan kommer ett uppsnack inför den andra omgången i ett liknande format som detta. Har ni feedback, tankar eller åsikter om detta eller annat vi gör här på sajten så är ni varmt välkomna att höra av er till martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se.