Omgång 9: “Som en hönsgård på ecstasy”

I sann Premier League-anda kastar sig Bandyallsvenskan in i en glödhet midweek-omgång och chefredaktör Martin Gustafsson ger er förutsättningarna inför samtliga sju matcher nedan.

Matcherna duggar tätt i Bandyallsvenskan och bara två dagar efter att vi fått se Olov Englund göra comeback i Kalix och Falu BS visat sig stora och starka så är det nu dags igen för 14 av 16 lag. Tisdagskvällar i elljus är någonting som i alla fall jag tycker känns väldigt lockande mitt i en, åtminstone på mina breddgrader, väldigt grå decembermånad. Vad väntar vi på? Vi tar oss igenom matcherna!

TISDAG 10/12 KL. 19.00 IFK KUNGÄLV – ÖREBRO SK

Heliga ko, vad händer i Örebro? Jag syftar givetvis på lördagens fullständiga överkörning, 11-2, av Gripen Trollhättan. Nio olika målskyttar i hemmalaget och läckra fem assist av Alex Adeheimer var bara några av godbitarna och frågan vi alla nu ställer oss är om närkingarna helt plötsligt går att kalla för effektiva? Med bortaspöket ur vägen och en målform som tycks vara helt hysterisk ska det bli oerhört intressant att se vad laget kan göra en tisdagskväll på Skarpe Nord. Är det rentav dags att ta ÖSK på fullaste allvar i en toppstrid? Jag utesluter inte det.

Tisdagens värdar har det dock inte lika roligt för tillfället. Resultatmässigt blev det visserligen inget platt fall borta mot Nässjö i fredags, 4-7, men med tre raka förluster och 8-24 i målskillnad är det knappast någon som jublar. Värt att notera är dock att samtliga dessa tre matcher har spelats på bortaplan och det betyder garanterat en hel del för IFK att få komma hem igen. Avstängningen på Daniel Strömquist är dock fortfarande ett störningsmoment och det krävs rejäl mental styrka av Kungälv för att resa sig till den här matchen och kanske till och med kunna skrälla.

Bold prediction: Jag är ledsen, ÖSK, men med tanke på att det hittills inte har varit svårt att likna er med en berg-och-dalbana i kombination med det fortsatt tveksamma bortaspelet så säger jag skräll här. Kungälv agerar trollet under bron i Bockarna Bruse och vinner en match som totalt innehåller färre än 7,5 mål.

LIDKÖPINGS AIK – NÄSSJÖ IF

När vi ändå pratar om berg-och-dalbanor är det kanske dags för LAIK att flytta in som en attraktion på Skara Sommarland eller dylikt. Knapp förlust mot Falun och tio mål framåt mot Skutskär blev snabbt oavgjort mot såväl UNIK och Tillberga och i dagsläget talar inte mycket alls för att laget ska lyckas hitta en så pass jämn och hög nivå så att de ska kunna utmana högre upp i tabellen. När lagen möttes här på försäsongen vann dock LAIK med klara 8-4 och det ligger ju i sakens natur att en berg-och-dalbana förr eller senare även vänder uppåt.

För Nässjös del måste någon högre makt snart ta och förbarma sig över bortaspelet. De enda poäng laget har spelat in utanför Stinsen Arena hittills är mot ett tväruselt Borlänge, men om det ska bli någon klättring i tabellen så är det hög tid att visa vad man går för även norr om Höglandet. Det är lite av ett under för mig att smålänningarna inte har tagit fler poäng hittills. Känslan är att spelare som Linus & Linus (Jönsson och Nilsson), Kevin Runbom, “PG” Thulin och alla dessa Lindqvistare (Martin, Philip och Viktor) har sett hyfsat fina ut, men det är bevisligen någonting som inte riktigt klickar. Laget har dessutom fyra lag framför sig i tabellen som släppt in lika många eller fler mål, så det är inte tal om några defensiva ras heller direkt. Ett litet vardagsmysterium som jag gärna tar lite hjälp för att lösa.

Bold prediction: LAIK är det lag i serien som skapat flest hörnor av samtliga hittills, närmare tolv stycken per match, men här tror jag Nässjö får hjälplig stopp på det. Under 6,5 hörnor för LAIK i matchen.

BORLÄNGE BANDY – IFK RÄTTVIK

Daladerbydags! Ett derby där hemmalaget kommer från, vad som får betecknas som ett framsteg, då de inte havererade fullständigt borta mot Tellus. Hemmaspelet har som bekant varit avsevärt bättre och nu väntar rivaler norrifrån som i sin tur fick vila hela helgen. Lagen känner varandra oerhört väl och förra säsongen skilde det bara ett mål totalt i de båda inbördes mötena. Nu vann Rättvik visserligen med galna 13-1 i Allsvenska Supercupen i höstas, men det var hemma i arenan. Här tycker jag det luktar, om inte fullbordad skräll så åtminstone rejält tajt match. Ett Ted Hedell-löst Rättvik (antar jag eftersom Edsbyn spelar samtidigt i Elitserien) får förlita sig tungt på att Tim Stjernström och, inte minst, Marcus Lindholm fortsätter att producera. Den sistnämnde har verkligen imponerat stort hittills, om än lite under radarn, med sina 13 målgivande passningar.

Bold prediction: Det blir jämnare än många kan tro och om vi använder betting-termer så tror jag på Borlänge +2,5, vilket i det här fallet innebär att Borlänge maximalt kommer att förlora med två måls marginal. De kanske rentav kan få med sig poäng?

SKUTSKÄRS IF – IK TELLUS

På Skutskärs IP har terapisessionerna rimligtvis varit långa efter den raka högern som laget fick av Ljusdal i lördags. Jag struntar i avståndet mellan lagen i tabellen eller andra bortförklaringar – det är ALDRIG okej att släppa in 15 mål i en tävlingsmatch. SIF har dessutom nu alltså släppt in 32 mål på de tre senaste matcherna och totalt fem fler än “tvärusla” Borlänge. Siffror som kan visa sig förödande i kampen om en kvalplats då de tvingas ta sig förbi konkurrenterna på poäng. Försvarsspel som det här duger helt enkelt inte i den här serien.

Gästande Tellus kommer inte heller att visa någon pardon under tisdagen då de själva i högsta grad är med i den absoluta toppstriden och glider in med tre raka segrar i ryggen. Att laget dessutom släpper in näst minst antal mål av alla lag i serien gör inte saken mindre bergsäker. Allt annat än en övertygande bortaseger skulle förvåna oerhört.

Bold prediction: Det känns som att allt fler spelare i Tellus börjar få fart på den offensiva produktionen och näst på tur står Filip Lydén. Nyförvärvet från Gripen gör över 2,5 poäng mot Skutskär.

UNIK BANDY – LJUSDALS BK

Ljusdals offensiv har briljerat som en nyputsad smaragd de senaste veckorna med 32 gjorda på tre matcher och står ännu en nykomling på “All you can eat”-menyn. UNIK lyckades visserligen göra sju själva på Falun i fredags, men nio i baken bådar inte direkt gott inför tisdagens drabbning. Det går nästan inte att betona nog hur imponerande det här nya, och till stora delar unga, LBK har spelat hittills och bland annat talar det faktum att fem spelare snittar över en poäng per match sitt tydliga språk. Defensiven är dessutom alltjämt bäst i klassen och likaså är hörnskyttet.

Den stora frågan är när det kommer en formsvacka och i så fall hur stor den blir. Jag känner mig i alla fall väldigt trygg i att säga att den inte kommer redan nu, vilket i praktiken innebär att UNIK kommer behöva slita som ilskna vargar för att få med sig någonting av värde härifrån.

Bold prediction: Återigen harvar vi lite i gränslandet till vad som egentligen är vågat att gissa, men målkalaset fortsätter för Ljusdal. Matchen vinns med minst sju måls marginal.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – IF BOLTIC

Vad är det som händer, Gripen? Kollaps mot Ljusdal, kollaps mot Rättvik och en rentav pinsam insats mot Örebro gör att mina favoriter att vinna serien nu huserar på en elfteplats med minus nio i målskillnad. Det var stundtals hönsgård på ecstacy i GBK-defensiven i lördag och det enda positiva är väl att det rimligtvis inte borde kunna bli sämre? Tillbaka hemma i Slättbergshallen gäller det nu att få ordning på någon form av grundspel och börja bli lite bekväma igen, för inte kan väl allt hänga på avsaknaden av viktige Johan Skatz? Nu måste du ta och visa vad du har i din trollerilåda, Andrej Pasjkin!

Detta framförallt då tisdagens motståndare är i, minst sagt, bra form. Boltic fick en oväntat behaglig resa hemma mot ett uddlöst Katrineholm i lördags, men det var samtidigt en matchbild som de själva såg till att skapa. Framförallt var det tempoväxlingarna i det offensiva spelet och Jonas Wennerströms passningsklubb som imponerade och Karlstadgänget ser verkligen ut att vara ett lag för den absoluta tabelltoppen.

Bold prediction: Boltics form och smartness kommer att sätta prägel på matchen, trots bortaplan. Bortaseger och under 8,5 mål i matchen spär på Gripens misär.

KATRINEHOLM BANDY – TB VÄSTERÅS

En match med lite av derbykaraktär spelas på Backavallen och allt annat än en känslofylld match skulle förvåna oerhört. Båda mötena i fjol blev heta, med domslut, avstängningar, provocerande målfiranden, och sena avgöranden i centrum. Nu huserar lagen helt plötsligt i varsin ände av tabellen och samtidigt som gästerna fortsätter att jaga säkrare mark under fötterna så ska hemmalaget försöka studsa tillbaka in på vinnarspåret. Som upplagt för nya känslosvallningar med andra ord.

När lagen möttes i Allsvenska Supercupen i höstas vann TB med klara 4-0, men mycket har hänt sedan dess. Nu blir den stora utmaningen för “Pinno” Engströms grabbar att hantera vad som förmodligen kommer att vara en hög och intensiv press från Katrineholm inför hemmapubliken. TB:s raka och direkta offensiv har dock vållar sörmlänningarna problem tidigare, så det finns absolut sätt för gästerna att hota.

Bold prediction: Heta känslor som sagt. Fjolårens båda möten slutade med totalt 140 utvisningsminuter och en längre avstängning. Nu tas den stafettpinnen upp och domare David Eneland kommer att få dela ut över 70,5 utvisningsminuter.

Sammanfattningsvis känns det här som en omgång där fem topplag i teorin kan göra ett litet mini-ryck och där fem bottenlag riskerar att halka ännu tydligare efter. Avgörande lägen för många och oerhört spännande matcher att följa. Jag hoppas att ni gör det tillsammans med oss, på plats på arenorna eller på bandyplay.se. Tveka inte heller att höra av er med tankar och funderingar kring allt möjligt som har med Bandyallsvenskan att göra!

Vilken match ser ni mest fram emot?

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson