OMGÅNG 8: Kaffeslogans, JAS-kraschen & Sköldpaddsracet

Bandyallsvenskan har nått sin åttonde omgång och inför helgens matcher menar chefredaktör Martin Gustafsson att tabellen nu kan få sin första avgörande skiktning.

Det är början av december och det som hittills har känts som en trevande, men intressant, säsongsstart har nu blivit en tredjedel av Bandyallsvenskan 2019/20. Det är lätt att råka hänga kvar i snacket om att “det finns mycket kvar att spela om” och visst är det så, men snart står vi där med halva säsongens spelad och vissa lag i en avgrundsdjup grop sett till sina egna förväntningar.

“Kniven mot strupen”-matcherna kommer gå att hittas i varenda omgång redan från och med nu. I helgen ser jag IFK Kungälvs bortamöte med Nässjö som ett sådant. Lyckas inte gästerna skrälla och vinna så finns det en stor risk att botten-femman i tabellen blir helt cementerad och vidare bara tvingas slåss mot varandra för att ta den där enda platsen på säker mark. Det är dock inte den enda viktiga matchen som spelas, så vi tar väl och går igenom allihop.

FREDAG 19.00 TB VÄSTERÅS – LIDKÖPINGS AIK

I ABB Arena tar ett av de lag som inte vill bli cementerade i bottenskiktet, TB Västerås, emot ett Lidköpings AIK som kanske har börjar röra på sig på allvar. En allsvensk spelare jag nyligen pratade med sade att “jag är väldigt glad att vi redan har tagit två poäng mot LAIK, för nu känns det som att de verkligen är på väg att hitta rätt”. Om så är fallet så bör vi kunna lägga ett ganska tydligt favoritskap på “Lisch”-laget under fredagen.

De enda poängen som Tillberga tagit hittills har kommit på hemmaplan mot de båda nykomlingarna underifrån och nu är det krav på de svartklädda att börja hävda sig mot bättre lag för att ens ha en chans att ta sig ur den här serien utan negativt kval. Hur klarar de många unga talangerna den ökande pressen? Finns det någon som kan styra upp försvarsspelet? Kan någon ge Max Mårtensson någon form av hjälp offensivt? Nej, nu är det upp till bevis om ni ska fortsätta ens vara allsvenska TB.

Bold prediction: Tillberga har smått ofattbara 0(!) procent i hörnstatistiken och de var sämst i klassen även i fjol. Ingen bättring i sikte och därför säger jag att LAIK vinner antalet hörnor och antalet hörnmål i matchen samt själva matchen med minst tre måls marginal.

19.00 FALU BS – UNIK BANDY

Falu BS är det enda laget som spelar dubbelt i helgen och vilken viktig helg det blir för masarna. Nya poängtapp är otänkbart om de ska lyckas hänga på topplagen och spelmässigt är känslan att det måste hända någonting snudd på radikalt. BS tycks på något sätt ha gått i den fällan jag trodde att Tellus skulle göra inför säsongen, nämligen att de är som fastgjutna i att vara mer bekväma när motståndarna är spelförande.

Det är klart att det går att vinna bandymatcher på det sättet även i Bandyallsvenskan, men i en hemmamatch mot en nykomling från Division 1 måste väl BS kunna vara spelförande och dominerande? Ledande spelare måste bära laget på sina axlar, ta ett större ansvar och ingen får åka och gömma sig. Nu lutar jag kanske åt att tro att det blir hemmaseger på Lugnet på fredag, men helt ärligt finns det inte mycket som talar för att den i så fall ska vara övertygande. Har UNIK med sig en tät defensiv och ett effektivt omställningsspel så kan det verkligen bli match in på målsnöret.

Bold prediction: Tätare och jämnare än väntat är frågan. Svaret är ja och Falu BS vinner inte matchen med fler än två måls marginal.

19.00 NÄSSJÖ IF – IFK KUNGÄLV

Den tydliga fyrapoängsmatchen för omgången spelas i Stinsen Arena och det mellan två lag som verkligen borde börja känna pressen strömma in i omklädningsrummet som tjock brandrök. Nässjö har, som alltid, siktet inställt på toppen, men hittills den här säsongen har laget inte lyckats leverera alls mot de förmodade toppkonkurrenterna. Hemma har de dock gjort jobbet mot de andra lagen och det är synnerligen illavarslande för Kungälv.

Nog för att det är press på Nässjö att försöka närma sig toppen av tabellen, men för Kungälv pratar vi ren och skär överlevnad. Dubbla stjärnsmällar på bortaplan förra helgen gör att en förlust här kan cementera laget i en säsongslång kamp för att undvika nedflyttning och/eller kval. Den pressen fick Kungälv på sig för två år sedan och då slutade det med ett gastkramande kval trots att stjärnor som Mikael Lindberg, Lukas Persson och Ted Skoglund då fanns i truppen. Får inte IFK hjälplig ordning på bortaspelet kan botten av tabellen bli ett riktigt sköldpaddsrace för att se vilka som är minst usla på att vinna bandymatcher.

Bold prediction: Motsvarande möte i fjol vann, ett visserligen helt annorlunda, Kungälv, men här tar det tvärstopp. Nässjö vinner, gör över 6,5 mål i matchen och släpper in under 2,5.

LÖRDAG 14.00 ÖREBRO SK – GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Gripens kraschlandning under förra helgens bortaturné förde osökt tankarna till JAS-kraschen under Vattenfestivalen 1993, men i likhet med hur Saab lyckades komma ur det fiaskot så ska det fortfarande finnas goda chanser för bandylaget från Trollhättan att studsa tillbaka. Kruxet är dock bara att det inte är helt enkelt att göra det borta mot Örebro SK.

Närkingarna har rimligtvis fått in en hel del ny energi i truppen efter den efterlängtade bortasegern mot Kalix och tar av hävd majoriteten av sina poäng hemma i “Behrnabeu”. Förväntningarna ligger på en mycket underhållande och högkvalitativ match där duellen främst kommer att stå mellan hemmalagets starka defensiv och gästernas offensiva dito. Detta är definitivt lite av ett vägskäl för båda lagens fortsättning på säsongen.

Bold prediction: Gripen har pressen på sig i en tuff bortamatch, men någonting säger mig att de trots allt lyckas kraftsamla och visa vad man går för. Bortaseger och över 9,5 mål i matchen.

14.00 IF BOLTIC – KATRINEHOLM BANDY

Den allsvenska tabelltoppen tycks ha tagit en kaffeslogan och öppnat dörren vidöppen för “oväntat besök”. Nu är det väl visserligen annat kaffe som gäller i Karlstad, men trots det så är ett synnerligen oväntat toppmöte som ska spelas på Tingvalla under lördagen mellan två lag som imponerat stort hittills.

Boltic har imponerat med en bredd som, åtminstone inte jag, trodde fanns och avsaknaden av skyttekungen Gustav Backman har hittills knappt varit märkbar. Nu ställs värmlänningarna mot ett Katrineholm som agerat nyslipad japansk knivsegg i offensiven hittills och känslan är att det här kan bli precis hur galet som helst. Inget av lagen bör känna någon vidare press på sig och den frejdiga offensiven lär få fortsätta stå i första rummet. Drömmer ni om Hawaii kan 90 minuter bandy på Tingvalla under lördagen nog faktiskt stilla längtan en hel del.

Bold prediction: De senaste mötena mellan lagen har, såväl i träningsmatcher som i seriespel, varit oerhört jämna och så kommer det fortsätta. Utgången den här gången blir ett bergkryss och över 9,5 mål i matchen.

14.00 IK TELLUS – BORLÄNGE BANDY

Dubbla hemmasegrar förra helgen och Tellus är på allvar med i toppstriden. Positionen kommer dessutom bara förbättras efter lördagens match då Borlänges bortaspel hittills visat sig vara snurrigare än alla rondeller i staden kombinerat. Det här kan bara sluta på ett sätt och det största testet för hemmalaget blir egentligen att se till att så många spelare som möjligt kommer igång och får ta del av självförtroendeinjektionen.

Det känns lite som att sparka på en död häst, men allt Borlänge rimligtvis kan göra är att försöka få med sig så många delar som möjligt från hur de agerat på hemmaplan, fortsätta stänga ytor och dra ner tempot. Skademinimering helt enkelt, för några poäng finns inte på världskartan den här helgen heller.

Bold prediction: Vart går gränsen för vågade gissningar egentligen? Oavsett vad så har vi tvåsiffrigt framåt för Tellus i helgen och under 1,5 insläppta bakåt.

17.00 LJUSDALS BK – SKUTSKÄRS IF

Gröngult möte på IP när de obesegrade serieledarna tar emot ett gäng skadeskjutna nykomlingar. En match som bara kan sluta på ett sätt? Ja, absolut. Ljusdal imponerade stort förra helgen hemma på den snart hallklassade rutan och i dagsläget tyder ingenting på att det skulle börja bli tomt i soppatanken.

Skutskär åkte inte bara på två tunga förluster förra helgen utan även flera tunga skador. Nu har man förstärkt laget med Axel Jonsson från Broberg. En kanonsnubbe som är mig bekant efter en kort sejour i Katrineholm, men tillåt mig vara tveksam till huruvida han lyfter laget på isen. Här blir fokus att desperat försöka hålla koll på Ljusdals alla offensiva hot och det kommer dessvärre inte att gå något vidare för SIF.

Bold prediction: Sex hörnmål senast och bäst i serien totalt sett. Ljusdal kommer fortsätta skjuta för att döda och gör över 2,5 hörnmål även på lördag.

SÖNDAG 14.00 KALIX BANDY – FALU BS

Efter fredagens hemmamatch ska Falu BS bege sig norrut och det för ett klart mer ovisst möte med Kalix. Norrbottningarna saknade flertalet viktiga pjäser förra helgen, däribland Johan Sundquist och Anton Voronchikin, men om de är tillbaka i spel så kan det här bli en rejäl nagelbitare för BS-fansen hemma i Dalarna.

Som tidigare sagt så måste Falun gå rent i helgen för att börja få vittring på såväl tabelltopp som självförtroende, men det här kommer bli tufft. Rejält tufft. Kalix har tidigare visat sig vara effektiva i omställningsspelet, vassa i hörnskyttet och förra helgen lyckades de även vara synnerligen täta defensivt. Det här är vad de på utrikiska skulle kalla en riktigt “coin toss”.

Bold prediction: Målsnålt och tätt gör att vi landar på oavgjort och under 6,5 mål i matchen.

Vi fortsätter att njuta av den underbara underhållning som Bandyallsvenskan bjuder på och hoppas verkligen att ni tar er ut till de olika arenorna i helgen, alternativt ser till att se matcherna live på bandyplay.se. Fortsätt även höra av er med tankar och synpunkter och kom gärna med era egna “bold predictions” i kommentarsfälten på våra sociala medier. Hur tror ni det går i helgen?

Martin Gustafsson

martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se

@MpaGustafsson