Omgång 4 & 5: Champagne-scheman & Skyskrapeform

För första gången av fyra den här säsongen har det blivit dags för Bandyallsvenskans 16 lag att spela dubbla matcher i helgen. En helg som vi tittar närmare på här.

Det är ingen nyhet att en oinvigd kan ställa sig högst frågande till hur Bandyallsvenskan kan spela 22 omgångar när det är 16 lag i serien. Svaret ligger som bekant i poolindelningen och först kommande helg har det blivit dags för lag från norr- respektive söder-poolen att få känna på varandra.

Förra säsongen var det brutalt övertag för lagen i den södra poolen under dubbelhelgerna då de totalt vann 34 av 64 matcher och bara förlorade 14. Fem av de sju bästa lagen i sluttabellen kom dessutom från seriens södra halva och tre av de fyra lagen i botten var norrlag, men ser det likadant ut i år?

Gör vi någon form av diffus sammanslagning av “experttipsen” inför säsongen så väntades norrlagen Falu BS och IK Tellus kunna få sällskap av söderlag som Gripen och Nässjö i den absoluta toppen samtidigt som söderlag som TB Västerås och Katrineholm skulle få sällskap av norrlagen Skutskär, UNIK och Borlänge i botten. Efter tre spelade omgångar är det dessutom två lag från varje pool topp fyra och samma sak i botten fyra.

Ja, det är svårt att dra den sista slutsatsen där efter bara tre omgångar, men visst ska väl norrgängen kunna putsa till siffrorna från i fjol under den här säsongen i alla fall? Ett första rejält test kommer i helgen då samtliga norrlag ställs mot söderlag på bortaplan.

Normalt sett så brukar vi ju här gå igenom match för match, men för att ni ska hinna läsa klart innan avslag på lördag så tänkte jag att vi tar ett kortare grepp om varje lag för sig inför helgen – i omvänd tabellordning och med en liten “bold prediction” för varje lag.

16. TB VÄSTERÅS

Jag noterade att Robin “Bandysurr” Mårtensson hade formulerat sig som att vi nu väl ska “välkomna Tillberga in i spelet” i sin allsvenska genomgång tidigare i veckan och visst är det så. Tabellens enda nollpoängare får nu ta emot två nykomlingar hemma i ABB Arena och känslan är tydligt att om inte säsongens första seger kommer nu så kan det här, på allvar, bli en mardrömssäsong för “Tillis”.

Det borde dock kunna gå vägen. Den individuella kvaliteten finns i flera spelare och laget har inte alls varit manglade och överkörda i de inledande matcherna. Mot den här typen av motstånd, UNIK och Skutskär, är dessutom känslan att de inte kommer att bli lika hårt straffade för de ibland pojklagsliknande misstag som dyker upp då och då.

Bold prediction: Max Mårtenssons poängskörd över helgens två matcher blir över 5,5.

15. BORLÄNGE BANDY

Nederlagstippningarna till trots så har Borlänge en poäng och “bara” minus två i målskillnad hemma på Tunets IP efter två spelade matcher, men det är i hemmets lugna vrå med belysning som påminner om en vedeldad kamin i ljusstyrka det. På bortaplan är målskillnaden minus åtta och nu väntar en roadtrip modell tuffare för masarna.

Boltic och Lidköping står för motståndet och även om det kommer att vara fortsatt svårt för Jocke Nyströms mannar resultatmässigt så är det svårt att låta bli att hålla en liten tumme för att de får någon form av utdelning för arbetsinsatserna och för den utvecklingen som de är på väg att ge de många unga spelarna. Igelkottförsvar och en bön för effektiviteten framåt lär vara melodin, men inget lag kommer kunna avfärda Borlänge med ena skridskon i karaokebaren.

Bold prediction: Borlänges målskillnad i helgens två matcher kommer att vara bättre än minus 6,5.

14. UNIK BANDY

Uppsalalagets lösning på den tröga säsongsstarten blev att plocka hem Johannes Camilton till stan efter ett antal år i Örebro och Tellus. En värvning som rimmar helt med mitt resonemang efter den gångna helgen att laget saknar spetsspelare. Nu kommer Tellus näst bäste målskytt i Elitserien förra säsongen in för att få fart det röda maskineriet och kanske kan 22-åringens närvaro även hjälpa fjolårets skyttekung Tobias Engstrand att komma igång.

Den här helgen väntar ÖSK och TB på bortais och om vi bortser från det uppenbara att du alltid vill vinna alla matcher du spelar så bör väl fokus ligga på att hitta ett fungerande spel i Behrn Arena för att sedan gå all in för att ta två poäng på Rocklunda? Det finns en konst i att vinna “rätt” matcher och den måste UNIK börja behärska.

Bold prediction: Johannes Camilton visar att släkten är värst och går mål direkt i debuten mot ÖSK.

13. LIDKÖPINGS AIK

Såhär i säsongsinledningar brukar vi vara snabba att dra stora slutsatser på små “arbetsprov” och i LAIK:s fall säger statistiken; 100-procentiga hemma – nollprocentiga borta. Sikken tur då för Jesper Bryngelsons gäng att de ska få hänga hemma i SLA hela helgen. Mindre tur kanske att helgen börjar med att de ställs mot ett Falu BS som tydligen insett att det är dags att börja vinna för att hålla kontakten med tabelltoppen.

Utifrån vad undertecknad såg av LAIK mot Katrineholm förra helgen så menar jag att det behöver finnas en helt annan delaktighet och variation i uppbyggnadsspelet. Mot Katrineholm var det nära att bli poäng trots att Christoffer Norin fick dra en väldigt stor del av lasset själv och om fler av hans lagkompisar kommer upp i nivå och bidrar så lyfter LAIK i tabellen.

Bold prediction: LAIK tar minst en poäng i båda helgens matcher (Falun & Borlänge).

12. SKUTSKÄRS IF

I likhet med nykomlingskollegan UNIK så är det TB och ÖSK som utgör motståndet för Skutskär i helgen och det jag fastnar på hos de gröngula är det förmodade sparkapitalet. Utan att, i ärlighetens namn, ha sett 90 minuter ur alla deras tre matcher så hajar jag ändå till på att de “tunga” nyförvärven inte har levererat. Alexander Sundström kommer väl kanske undan med två gjorda mål, men att Kevin Brown är helt poänglös är inte hållbart. Den profilstarke amerikanen hängde trots allt 16 kassar för Borlänge förra säsongen och måste ju bara leverera om Skutskär ska kunna göra någonting i den här serien.

Positivt för laget är dock att de nu fått en hel träningsvecka hemma på IP (på tal om banor med dålig belysning) och att insatsen mot Falu BS i fredags inte alls gick av för hackor. Kan bli en obehaglig nöt att knäcka för såväl Örebro som Tillberga.

Bold prediction: Tro det eller ej, men övriga laget gör faktiskt fler mål än Johannes Häggström den här helgen (Häggström har gjort åtta och övriga laget fyra mål hittills).

11. IFK KUNGÄLV

Att inför två matcher på Skarpe Nord i slutet av november inte titta till väderleksrapporten är svårare än att sluta äta socker och visst ser det ut att bli en ny mild helg, men *ta i trä* det ser ändå ut att kunna bli uppehåll. Kruxet för IFK:s del är nog dock bara att Kalix och Tellus jublar mer över det än vad de själva gör.

Segern mot Tillberga var stärkande och moralhöjande, men samtidigt svårbedömd utifrån de speciella väderförhållandena. Viktige Viktor (Uhlin) är fortfarande avstängd i lördagsmötet med Kalix och känslan är att det är just den matchen som är poängchansen i helgen, men letar vi skrällar så finns det alltid något på Skarpe Nord.

Bold prediction: Ny stark målvaktsinsats väntas av Viktor Lindblom. Under 9,5 insläppta i helgen för Kungälv.

10. NÄSSJÖ IF

En tuff start på serien för smålänningarna, men schemat har inte varit helt enkelt. Haken är dock att det inte blir helt enkelt heller i helgen. Rättvik och Ljusdal gästar Stinsen Arena och nu gäller det för NIF att spänna musklerna. Förra säsongen blev det visserligen poängtapp mot Rättvik, men nu säger magkänslan att Nässjö kan agera ångvält på hemmaparketten i helgen.

Trots det namnstarka laget så har ingen spelare i Nässjö ännu gjort fler än en poäng per match i snitt, så att det finns mer att ta av borde det inte råda någon större tvekan om. Det brukar vara målgaranti hemma i Stinsen och ett tungt hemmalag har här alla chanser i världen att stärka sina aktier, klättra i tabellen och ge en indikation på vart högstanivån finns i år.

Bold prediction: Båda helgens matcher kommer att gå över 8,5 gjorda mål.

9. IF BOLTIC

I mellanmjölkens land hittar vi pöjkera från Karlsta’ och få saker förvånar väl egentligen mindre än att Boltic står på en vinst, en oavgjord och en förlust efter tre omgångar. Positivt är att fler spelare än Gustav Backman klev fram offensivt mot Örebro senast och då finns ändå ett stort sparkapital i Ted Wiklund.

Här väntar högt och lågt mot Borlänge och Falu BS och en typisk fortsättning på den inslagna vägen vore väl en seger och en förlust för värmlänningarna. Boltic är bra, kan vara bra och kommer att vara bra, men det stannar liksom där. Ligans mest skrällfria gäng kommer att gnugga på i tabellens absoluta mitt.

Bold prediction: Svårt med ett skrällfritt gäng, men jag landar i att det inte kommer att skilja fler än två mål mellan lagen i någon av Boltics två matcher i helgen.

8. FALU BS

Har den stora stygga björnen vaknat nu? I så fall är det på grund av att segern borta mot Skutskär senast gav en injektion av ren energi i laget, för spelmässigt måste vi fortsatt konstatera att det ser långt ifrån bländande ut. På de tre inledande matcherna är det endast lagkapten Daniel Bäck som har lyckats snitta en poäng per match och stjärnvärvningen Mikael Olsson, som visserligen inte är känd som någon poängmaskin, har gjort en ynka assist. Ledande spelare måste ha fått eld i blicken nu och detta inte ska spåra ur helt för favoriterna.

Till helgen väntar bortamöten med LAIK och Boltic. Matcher som absolut kan fungera som nya fallgropar för masarna. Det är klart att BS ska vara favoriter även i dessa matcher, men det brukar kunna skrällas rejält i de här omgångarna och ingenting går att utesluta. Jocke Björkmans mannar lär i alla fall fokusera på att få lite snurr på det egna spelet fortare än kvickt.

Bold prediction: På väg åt rätt håll, men inte riktigt där. Falu BS tar exakt tre poäng i helgen.

7. ÖREBRO SK

Bortsett från raset hemma mot Katrineholm har ÖSK inlett säsongen respektabelt och då framförallt med tanke på en hel del skade- och avstängningsproblematik. Daniel Rönning är visserligen fortfarande avstängd i lördagens möte med UNIK, men att Simon Hagström var tillbaka senast visade sig betyda oerhört mycket – och det mot bättre motstånd.

Intressant med ÖSK är den där tunga, bollskickliga och rörliga, men samtidigt ganska uddlösa bandyn från i fjol tycks ha fått någon form av skräpa. 15 mål på tre matcher är klart godkänt, Nico Nevalainen ser ut att ha tagit kliv sedan förra säsongen, Filip Bergmans bomber går fortfarande av då och då och dessutom bör det finnas ett rejält sparkapital i den unge finländaren Saku Hämäläinen. En, på pappret, kanonhelg för ÖSK att bara ösa på framåt och se poängen ticka in.

Bold prediction: ÖSK går rent i helgen och totalt får laget över 5,5 finska mål gjorda.

6. IK TELLUS

Stockholmarna är, efter tre omgångar, sämst av de hittills obesegrade lagen med sina fyra inspelade poäng och plus fyra i målskillnad, men har det egentligen inte varit en ganska stark inledning på säsongen för Tellus? Rättvik borta, Falun borta och Ljusdal hemma är inte ett champagne-schema som får korkar att skjutas i luften, men trots det alltså ingen notering i förlustkolumnen ännu.

Nu inleds dessutom helgen med den kanske tuffaste kvarvarande matchen på hela säsongen för “Jordens Lag” – Gripen i Slättbergshallen. Skulle Jonas Lindqvists gäng få med sig poäng även därifrån så kommer Tellus bli en mycket, mycket stark utmanare till de absoluta topplaceringarna allt eftersom spelschemat lättar i svårighetsgrad. Chanserna? Små, men långt ifrån obefintliga. När lagen möttes i semifinalen i Supercupen blev det ett hysteriskt drama på tilläggstid och lördagens möte bör kunna bli lika jämnt och spännande.

Bold prediction: En stark defensiv fortsätter vara Tellus melodi. Under 8,5 insläppta i helgen.

5. LJUSDALS BK

Obesegrat lag nummer två av fem och även om spelschemat inte har varit fullt lika tufft som Tellus så är det ändå två av tre matcher för LBK:s del som har varit rejäla utmaningar. Dessa två har slutat oavgjort och indikerat att detta nya, unga lag faktiskt kan tävla med alla i den här serien. Jag blir dock inte riktigt klok på vilka förväntningar vi ska ha på Ljusdal framöver.

I helgen väntar bortaresor till Katrineholm och Nässjö och därmed nya tuffa utmaningar. Ska vi ha förväntningar på att Ljusdal ska vara ett lag som slåss i den absoluta toppen? Kommer de ut den här helgen med positiv poängskörd så har de någonstans visat att de kan vara det. Kan superrutinerade Misha Svechnikov, Olle Sundin och Johan Jansson Hydling få ett annars orutinerat lag att undvika rejäla svackor? Ja, defintivt. Upp till bevis för ett LBK som, i likhet med tidigare nämnda Tellus, har chansen att sätta sig i ett mycket fint utgångsläge inför fortsättningen.

Bold prediction: Inte ens hälften av LBK:s mål hittills har varit spelmål. Trenden fortsätter och minst 50 procent av helgens mål kommer att komma på olika typer av fasta situationer.

4. KALIX BANDY

Med en match fler spelad än de flesta andra har Kalix klättrat till en fjärdeplats i tabellen och det efter att lagkapten Johan Sundquist hittat målformen rejält förra helgen. Det går inte att betona nog hur avgörande han kommer att vara för lagets öde den här säsongen. Visst går det att argumentera att han får en del hjälp av Simon Viklund och ryssarna, men det här är Sundquists lag.

Den här helgen är det oberäkneliga Skarpe Nord och tuffa Slättbergshallen som gäller för norrbottningarna och känslan är att det riskerar att bli en kämpig helg. Mot Kungälv ska Kalix vara knappa, men klara, favoriter, men magkänslan säger “fallgrop” och mot Gripen vore det en smärre sensation om det blev poäng. Tung helg med andra ord, men å andra sidan – hur många trodde egentligen att Kalix skulle hänga på någon form av race om topplaceringarna?

Bold prediction: Noll och ingenting. Det är vad Kalix kommer att addera till sin poängskörd under helgen.

3. IFK RÄTTVIK

Även här har vi ett gäng på fyra spelade matcher. Dessa fyra kan delas in i två segrar mot nykomlingar från Division 1 och två oavgjorda på hemmaplan mot Tellus och Kalix. Självklart är det starkt att vara obesegrat efter fyra matcher, men känslan är att masar ännu inte har visat tillräckligt för att betraktas som ett lag verkligen kan utmana på den övre halvan.

Helgen spenderas i Nässjö och Katrineholm och från det förstnämnda stället har IFK hyfsat positiva minnen från i fjol, men det har de absolut inte av Katrineholm. Förlust i båda mötena och Rasmus Plan har garanterat drömt vissa mardrömmar om moderklubben. Ska Rättvik vara ett stabilt övre halvan-lag så gäller det att visa det i helgen.

PS. Intressant och viktigt att se hur det blir med speltid för Ted Hedell i helgen. Match med Edsbyn onsdag och fredag och inte spelar han väl båda Rättviks matcher i helgen efter det? Spelar han ens någon?

Bold prediction: Bara 30 utvisningsminuter på fyra matcher hittills för IFK, men nu vänder det. Över 30,5 utvisningsminuter på laget i helgen.

2. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Tre raka segrar på kontot och allting frid och fröjd i Trollhättan? Jag tror ändå inte riktigt det. Vi ska inte måla upp det som någon reell oro på något sätt, men spelmässigt har det, bortsätt från premiären mot LAIK, inte varit direkt imponerande. Styrkan att vinna ändå är vad som kommer att göra Gripen till ett topp två-lag i år, men när jag tittar på det laget inbillar jag mig att det trots allt finns rätt heta diskussioner om hur spelet ska bli ännu bättre.

Nu kommer Tellus och Kalix på besök i Slättbergshallen och det är verkligen upplagt för en styrkedemonstration. Det menar jag inte som att motståndet kommer att pulveriseras, utan mer som det finns goda chanser till knappa, klara, men ack så övertygande segrar. Tellus är den klart svåraste nöten att knäcka, men faller bara ytterligare någon pusselbit på plats (kanske i nyförvärvet Anders Ahlstrand från Frillesås) så ska Gripen klara det.

Bold prediction: Kaffe, kaka, femte raka! Det får Yellow Front sjunga på söndag och dessutom har Mikko Lukkarila gjort över 3,5 mål i helgen.

1. KATRINEHOLM BANDY

Seriens uppenbart stora skräll hittills och det är inte på något sätt så att sörmlänningarna har genomfört några väpnade rån i början på säsongen. Segrarna har varit välförtjänta, men laget har också hittat en formtopp i höjd med Empire State Building. En formtopp som rimligtvis inte kommer att hålla i sig i tid och evighet.

Det som såg ut att vara ett tufft spelschema på förhand har dock blivit en möjlighet att, på hemmaplan, skaffa sig rejält med luft ner till de delar av tabellen där de flesta trodde att de skulle vara hemmahörande. Nu kommer Ljusdal och Rättvik till Backavallen och så länge hemmalaget inte börjar gå på myten om sig själva så finns det garanterat chanser till nya skrällar.

Bold prediction: Frågan är om den ens är “bold”, men målkalasen fortsätter för Katrineholm. Över 8,5 mål i båda helgens matcher.

Summering: Om det nu finns någon som orkat läsa hela vägen ner hit så vill jag nöja mig med att betona hur häftig den här serien är och hur mycket jag hoppas att ni alla stöttar ert lokala lag – antingen på plats på arenorna eller genom att se matcherna på bandyplay.se. 16 matcher på två dagar. Kan en helg ens bli bättre?

Fortsätt dessutom gärna höra av er med feedback, tankar och funderingar!

Martin Gustafsson

martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se

@MpaGustafsson