Inför omgång tre – “Tajmingen kunde inte ha varit sämre”

Bandyallsvenskan går in i sin tredje omgång och det med en rad matcher som kan bli säsongsdefinierande för olika lag. Chefredaktör Martin Gustafsson ger er allt inför omgången nedan.

Bandyallsvenskan som liga kommer inte, åtminstone inte inom överskådlig framtid, att skikta sig alls lika tydligt som exempelvis Allsvenskan i fotboll för herrar, men däremot gör bandyns tvåpoängssystem att en trög start faktiskt kan förstöra en hel säsong för det enskilda laget. I hockeyn NHL pratas det ofta om att poängavståndet för ett lag upp till exempelvis slutspelsplats inte alltid är speciellt stort, men att det krävs mycket för att klättra förbi flertalet lag i ett tvåpoängssystem.

Jag är medveten om att det finns statistik som visar att det i praktiken inte blir speciellt stor skillnad på en tabell om man jämför två- kontra trepoängssystem, men det sistnämnda ger i alla fall en distinkt känsla av att det kan svänga mycket snabbare. Hoppet lever längre för lagen på fel sida strecken i tabellen. Lagen på rätt sida strecken kan inte slappna av lika tidigt. Nu är väl visserligen inte avslappning ett problem som Bandyallsvenskan lider nämnvärt av, men trots det – svensk bandy borde titta poäng poängsystemet igen. Det skulle kanske kunna göra vår galet jämna serie ännu mer svängig och spännande.

På tal om svängig och spännande; vilken omgång som väntar till helgen och det redan med start under fredagskvällen.

FREDAG 15 NOV 18.30 – IK TELLUS – LJUSDALS BK

Friday night bandy på Zinkensdamm, en av det moderna bandysveriges mest klassiska rutor. Dessutom med en sådan starttid så att du hinner se fotbollens avgörande EM-kval mellan Rumänien och Sverige med start 20.45. Det finns ingen ursäkt i världen för våra huvudstadsinvånare att inte ta sig ner till Tellus hemmapremiär mot ett Ljusdal som sett riktigt spännande ut hittills.

Hemmalaget visade i förra helgens imponerande seger borta mot Falu BS att de har siktet inställt mot en snabb återkomst till Elitserien och inte tonades den ambitionen ner när de i veckan, på sedvanligt Tellus-vis, släppte den här videon i sociala medier.

Fredagens tidiga toppmöte är faktiskt även ett möte mellan de två lag som hittills har släppt in minst antal mål av samtliga i serien (fyra respektive tre stycken) och då ska vi tillägga att båda två redan har ställts mot förhandsfavoriterna Falu BS. Ett imponerande facit som bådar för en tillknäppt tillställning på Zinken? Kanske, men jag är långt ifrån bekväm i att utesluta att Tellus maktdemonstration på Lugnet senaste inte har gett stockholmarna ett offensivt självförtroende de kan rida vidare på.

Samtidigt kommer gästerna från Hälsingland från en mer planenlig offensiv urladdning hemma mot Borlänge, men en Caspher “Spruffs” Ekström i målform och en Misha Sveshnikov med passningsstickan fulladdad kan ingen någonsin räkna bort LBK. En nyckel för gästerna lär dock bli att inte låta ett rutinerat hemmaförsvar käka upp deras unga lovande killar fullständigt. De behövs för att den här matchen ska nå sin fulla potential underhållningsmässigt.

19.00 SKUTSKÄRS IF – FALU BS

Favoriter att åka ur mot favoriter att gå upp. Analysen borde vara enkel. Det här borde masarna vinna bekvämt. Eller är det verkligen så?

Efter en poäng på två matcher kommer BS-spelarna vara ytterst väl medvetna om att de, i teorin, skulle kunna vara fem poäng ifrån den där direktplatsen till Elitserien efter den blott tredje omgången. Pressen växer snabbt och skjuter snart upp som en eruption ur stadens koppargruvor.

Vi ska dock inte ge någon helt snedvriden bild av den här matchen på förhand. Falu BS har med råge ett tillräckligt starkt och rutinerat lag för att kunna åka till Skutskärs IP och förstöra hemmapremiären för de gröngula. Precis lika mycket som vi pratar om den annalkande pressen så borde vi kanske prata om sannolikheten att spelare som Patrik Hedberg, Mikael Olsson och Daniel Bäck knyter näven i fickan, ger sig fan på att vinna och kör över stackars Skutskär som en ångvält.

Det sistnämnda kanske ändå är det mest troliga, men det mest intressanta är att det finns fullt legitima argument för att ett Skutskär helt utan någonting att förlora, och dessutom med hela seriens skyttekung i Johannes Häggström, skulle kunna få BS rejält ur balans.

19.00 GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – NÄSSJÖ IF

Ännu ett riktigt guldkorn denna fredagskväll och visst är det lite “upp till bevis”-känsla för de här båda förmodade topplagen. Gripen fick en rivstart till premiär, men tvingades slita rejält mot bottenlaget TB Västerås förra helgen. Nässjö gjorde tvärtom och lyfte rejält hemma mot Boltic efter premiärfiaskot i Örebro.

Förra säsongen vann smålänningarna båda mötena med GBK och lyckades dessutom göra hela nio mål i Slättbergshallen, men visst är känslan att det är ett bättre hemmalag i år samtidigt som det är större frågetecken kring huruvida NIF egentligen har gått framåt. Det jag inte riktigt kan bestämma mig för är vad jag tror om matchbilden. Gripen är helt klart väldigt bra på hemmais och borde vilja ta ett rejält grepp om taktpinnen, men samtidigt känns det som att Nässjö nästan bara kan spela med stort bollinnehav och hög delaktighet. Slutsatsen blir någonstans att gästerna har mer att förlora på att inte få matchen dit de vill. Om hemmalaget tvingas försvara sig mycket utan boll tror jag ändå att de kan hitta gott om fina omställningslägen med deras hyperspetsiga offensiv.

Ordet ställningskrig används ofta för att beskriva en ganska låst och tillknäppt historia, men fredagens match i Slättbergshallen kan verkligen bli ett av de mer svängiga och öppna ställningskrigen vi sett på länge. En riktigt höjdpunkt för en objektiv bandyälskare.

LÖRDAG 16 NOV 14.00 IF BOLTIC – ÖREBRO SK

Vi fortsätter på temat hyperintressanta matcher och tar oss till ett Tingvalla där Örebro SK ska försöka studsa tillbaka in på vinnarspåret efter att ha fallit tungt mot en rival (Katrineholm) genom att besegra en annan. I den mån det nu finns “hatmöten” i Bandyallsvenskan så måste nog den här matchen in i den kategorin. Förra säsongens annandagsmöte på Tingvall bjöd på hela 100 utvisningsminuter och ett väldigt sent avgörande för hemmalaget. Tre dagar senare var det 95 utvisningsminuter och uddamålsseger för ÖSK hemma i Behrn Arena.

Den här gången kommer Boltic från ett tufft bortamöte med Nässjö, men 8-3-förlusten i Stinsen Arena är rimligtvis ingenting som värmlänningarna hetsar upp sig över. Nu får de nämligen ett guldläge att ta två nya poäng. Ja, jag säger guldläge.

ÖSK-defensiven saknade bland annat avstängde Daniel Rönning och skadade Simon Hagström mot Katrineholm, vilket resulterade i att tränaren Max Eriksson slängde in sig själv på planen och de släppte in hela nio mål på hemmaplan. Till helgens match är Rönning fortfarande avstängd, (mig veterligen) Hagström fortfarande skadad och dessutom saknas nu även liberogiganten Sebastian Eriksson på grund av en flera veckor lång utlandsresa. Tajmingen kunde knappast ha varit sämre.

Finns det någon bredd i närkingarnas defensiv eller tvingas Max Eriksson snöra på sig grillorna igen? Är en annan nödlösning att kalla upp Simon Husby från reservlaget Wadköping för att överhuvudtaget ha en naturlig libero? Mot bakgrund av att laget inte vann en enda bortamatch förra säsongen och att Boltic trivs som fisken i vattnet med det längre spelet på skyttekungen Gustav Backman så kan det här bli ännu en blytung lördag för ÖSK.

15.00 UNIK BANDY – IFK RÄTTVIK

Hemmapremiär för nykomlingarna UNIK och det mot ett Rättvik som har öppnat säsongen på ett smygimponerande vis. Poängtappet i premiären mot Tellus var snöpligt och mot Skutskär den gångna helgen var segern odiskutabel. Dessutom bevisade masarna för sig själva att de numera klarar av att vara spelförande mot, på pappret, sämre lag. En egenskap som kommer att komma väl till pass även under lördagen.

Men vart står egentligen UNIK? Inför säsongen var det ingen helt ovanlig åsikt att Uppsalagänget skulle klara sig kvar i serien utan negativt kval, men efter att ha tappat poäng mot bottentippade Borlänge och därefter aldrig varit nära poäng i bortamötet med Kalix börjar det nu bli allt större frågetecken kring nykomlingarna. Här lär det behövas en ny stormatch av målvakten Gustav Holmgren och hjälp av ett bra försvarsspel för att överhuvudtaget kunna störa Rättvik. Offensivt litas det givetvis till fjolårets skyttekung Tobias Engstrand, men vi fick även stifta bekantskap med ett nytt spännande namn förra helgen då 20-årige Teo Eklund, ny från Sirius J20, gjorde båda målen mot Kalix. Positivt för UNIK, som annars blir lite väl mycket en “one trick pony” offensivt.

För Rättviks del har mycket varit bra hittills och utifrån sett ser de inte ut att behöva ändra allt för mycket. Tidigare i veckan plockades dessutom den tidigare superstjärnan Pär Törnberg in i ledarstaben som stöttning till storebror Peter. Det är oklart hur Pär står sig som tränare, men att få in den mängden rutin i ett omklädningsrum kan knappast ses som negativt.

Spelmässigt blir det även intressant att se hur IFK klarar sig utan Edsbyn-lånet Ted Hedell. 19-åringen, som lär vara med “Byn” nere i Motala under lördagen, har imponerat med tre mål och två assist på de två inledande matcherna och även om de har andra spelare som borde kunna kliva fram så kan det ändå bli ett kännbart tapp för Rättvik.

15.00 IFK KUNGÄLV – TB VÄSTERÅS

Precis när isen har lagt sig på Skarpe Nord så väntas ett tidigt ångestmöte när seriens två enda nollpoängare drabbar samman. Vilka kommer våga gå för segern? Hur stor rädsla finns det för att bli lämnad ensam kvar i botten av tabellen? HUR ÄR VÄDRET?

Hemmalaget tycktes ha tagit sig i kragen en hel del borta mot Lidköping senast efter totalhaveriet i Katrineholm, men trots en hyfsad effektivitet så lyckades de förlora tillslut ändå. Truppen kändes tunn på förhand utan de många rutinerade stjärnor som lämnat och inte blev det lättare utan avstängde Viktor Uhlin och Frillesås-spelande Gustav Friman. Nu finns en teoretisk chans att den sistnämnde är tillbaka under bron på lördag, men nog kommer det fortfarande att vara stor press på målvakten Viktor Lindblom att hålla Kungälv flytande.

Till hemmalagets fördel i den här matchen kan vi troligtvis dock skriva in det defensiva fokus som kommer med tränaren Anders Uhlin och hans rutin. Om Kungälvsförsvaret, anfört av liberon Hampus Kärnman, kan vara lite streetsmarta och stänga ytor för ett ungdomligt och gasande Tillberga så kan mycket vara vunnet.

Gästerna störde visserligen Gripen länge och väl hemma i ABB Arena senast, men när det väl skulle avgöras så visade TB upp sin kanske största svaghet – orutinen. Gripens avgörande mål osade juniormisstag lång väg och likväl som Max Mårtensson med vänner kan blixtra till framåt så kan laget lika gärna slarva och ställa till det ordentligt för sig.

Om vi tillåter oss själva att hoppa tillbaka ner i klyschornas vak för en sekund så säger magkänslan mig att sju plusgrader och regn (ja, prognosen säger faktiskt det) på Skarpe Nord talar väldigt tydligt för en knapp, men stark hemmaseger.

15.00 KATRINEHOLM BANDY – LIDKÖPINGS AIK

Att Katrineholmarna skulle få käka serieledarfika någongång under den här säsongen var det inte många, om ens någon som trodde, men efter två raka segrar har så varit faktum i veckan som gått. Sörmlänningarna har vänt ett spelschema som inledningsvis såg i det närmaste mardrömslikt ut till att nu vädra morgonluft inför tre raka hemmamatcher på Backavallen.

Först ut av de tre matcherna är lördagens möte med ett Lidköpings AIK som vi väl ändå får säga inte har imponerat hittills. En stark, sen vändning mot ett halvdant Kungälv senast gav säsongens första två poäng och Christoffer Norin chansen att visa att han är en av de absolut bästa spelarna i den här serien. Nu tar tränare Jesper Bryngelson med laget till sin gamla hemmaplan (sex säsonger i Katrineholm mellan 1997 och 2004) och det med vetskapen att trots att Katrineholm var nära på att åka ur serien i fjol så förlorade de endast en ynka hemmamatch med fler än två måls marginal.

Förra säsongens enda möte mellan lagen slutade med 8-6-seger för LAIK hemma på Gamla Isstadion och då, precis som alla gånger de här lagen har mötts på senare år, var det Johan Karlsson som var stor segerorganisatör för de rödklädda. 26-åringen var bland annat den som dödade Katrineholms hopp om fortsatt allsvenskt spel senvintern 2017 och om det ska bli hemmaseger under lördagen så måste tränare Roger “Gubben” Carlsson hitta ett sätt att få stopp på sin namne.

Precis som i Kungälv så väntas vädergudarna bjuda på sju plusgrader och regn och även om jag inte tror att LAIK är lika känsla för det som exempelvis Tillberga så lär de knappast jubla när de kliver ur bussen. Linus Doktare har gjort sex mål på två matcher hittills för hemmalaget och om vädret håller vad det lovar så blir det dessutom 26-åringens favoritföre på lördag. En svår nöt att knäcka för västgötarna.

16.00 BORLÄNGE BANDY – KALIX BANDY

Lördagen avslutas på Tunets IP där Kalix kommer besök med säsongens första seger i ryggen. En seger som hade både ryska och Viklundska förtecken och som på något sätt indikerade bättring för norrbottningarna. Sju olika spelare har fått göra mål under de två inledande matcher och känslan jag får är att Kalix är ett lite halvrostigt, tungt maskineri som är på väg att tugga igång, men frågan är hur hög maxkapacitet den har.

Den här matchen ska dock gästerna kunna vinna. Den rutin som finns i laget bör kunna överlista Borlänges förväntade igelkottsförsvar och masarna får nog räkna in säsongens första hedersamma förlust. Den första av många. Inställningsmässigt kan vi vänta oss mycket av Borlänge. Likaså utvecklingsmässigt, men här och nu, under den här säsongen, är laget inte tillräckligt bra för att knyta ihop säckarna. En rad lag kommer få det tufft på Tunet, men den absoluta majoriteten av dem kommer att avgå med två poäng – om än med hjärtat i halsgropen ibland.

SÖNDAG 17 NOV 14.00 IFK RÄTTVIK – KALIX BANDY

Men va? En match till? Jajamensan! Kalix reseschema ger oss chansen att njuta av ytterligare en match den här helgen och det ironiska med den är att det är hemmalaget som får den längre resan efter lördagens äventyr. Nu ska vi inte påstå att det är några enorma avstånd mellan Uppsala och Rättvik, men ändå.

Vi kommer att komma in mycket mer på det nyckfulla med dessa back-to-back matcher inför nästa helg, men intressant blir givetvis att se om lördagens resultat har skakat om saker och ting på något vis. Det förväntade får väl ändå sägas vara att båda dessa lag kommer till spel med varsin seger i ryggen och i det läget känns det som att en knapp fördel hemmasegern.

Förra säsongen tog Rättvik fyra av åtta möjliga poäng i matcher som spelades dagen efter en annan, medan samma statistik för Kalix var sex poäng av tolv möjliga. Att dessutom just det här mötet slutade 6-6 i fjol spär helt klart på bilden av att det här är rejält ovisst. En rättvis bedömning är svår att göra innan lördagens matcher är spelade.

Summering: Inför förra helgens omgång gav jag mig på två “bold predictions” (att fyra mål i mötet mellan Ljusdal och Borlänge skulle göras av spelare födda på 2000-talet och att Gripen skulle ha minst fyra olika målskyttar i bortamötet med TB) och det gick ju käpprätt åt skogen, men jag tänker att trägen vinner.

Bold prediction #1: Det lossnar för favoriterna! Falu BS vinner borta mot Skutskär och Patrik Hedberg får hålla nollan.

Bold prediction #2: Det kommer att smälla till höger och vänster på Tingvalla! Över 9,5 mål i matchen samt över 79,5 utvisningsminuter är givet.

Hur ser era tankar ut inför helgens matcher? Har ni några egna “bold predictions”? Diskutera gärna på våra sociala medier eller hör av er till undertecknad!

Ni missar väl inte heller att ni kan se alla helgens matcher, i sin helhet live eller i efterhand, på bandyplay.se!

 


 

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson