Halvtid i Elitseriekvalet – “Ett monumentalt underbetyg”

Kvalet till Elitserien nådde under torsdagskvällen halvvägs och efter tre spelade omgångar så har ett av de två allsvenska lagen lyckats sätta sig i förarsätet för att klättra i seriesystemet.

KRÖNIKA. Det har varit lite gles närvaro här på sajten från undertecknad på sistone, men när kvalet till Elitserien nu har nått halvvägs är det äntligen dags att damma av de där lätt sinnesslöa geniknölarna för att tycka och tänka lite igen. Dramatik och rubriker har inte varit någon bristvara och visst lär det fortsätta bitas på naglar under de avslutande tre omgångarna. Jag har i alla fall tänkt ta er igenom kvalet hittills, lag för lag, i enlighet med nuvarande tabelläge.

 

1. FRILLESÅS BK 5 POÄNG +9

På förhand var det nog många som hade Frillesås som det av Elitserielagen som låg mest i farozonen inför det här kvalet, men efter tre omgångar toppar “Laget från skogen” kvaltabellen och är alltjämt obesegrade. En får tro att de knepiga förutsättningarna nere på Sjöaremossen har varit till FBK:s fördel och det har även formtoppningen på kazaken Sergey Pochkunov varit. Veteranen har dunkat sin sex mål och två assist på tre matcher och toppar därmed hela kvalets poängliga. En imponerande kvalitetshöjning från att “bara” ha gjort en poäng per match i grundserien. “Frillan” ser bra ut på riktigt och har satt sig i ett riktigt guldläge för att få fortsätta spela i Elitserien även säsongen 2020/21.

2. FALU BS 4 POÄNG +2

Efter snytingen hemma mot “Frillan” i den första omgången har masarna gjort det masar tydligen gör bäst. De har fortsatt att vinna bandymatcher utan att man alltid förstår hur det går till. Till skillnad mot många matcher i Bandyallsvenskan så har dock segrarna borta mot Sirius och hemma mot Lidköpings AIK varit rejält imponerade och BS har verkligen visat prov på tyngd och spetskvalitet när det behövts som mest. Hela sex spelare i laget har satt upp flertalet poäng hittills, Tobias Andersson har sett hetare ut än en kamin, Patrik Hedberg har fortsatt bestämma och då saknas ändå vasse David Forssell i protokollen. Skulle det bli seger borta mot LAIK i den fjärde omgången samtidigt som Sirius inte vinner mot Frillesås så ska inte ens en global virusepedemi kunna stoppa Falun från att ta klivet tillbaka till Elitserien. Synnerligen imponerande efter att ha varit stundtals utskällda och ifrågasatta under säsongen.

3. IK SIRIUS 2 POÄNG -3

Kan vi ta en sekund och bara påminna oss själva att Sirius stod på 14 inspelade poäng efter tolv spelade omgångar av Elitserien och då bland annat hade bortabesegrat Västerås SK och kryssat mot seriesegrande Edsbyn. Därefter har raset varit snudd på utomjordiskt och inte blev det bättre när laget kollapsade som ett korthus i den direkt avgörande matchen om att undvika kvalspel hemma mot IFK Vänersborg. Raset har fortsatt för Uppsalagänget även i kvalet och att det fortfarande står en nolla i vinstkolumnen är ingenting annat än ett monumentalt underbetyg. Nu är det bara segrar som gäller om inte en av de största fiaskona i svensk bandy på senare år ska bli verklighet. Paniklösning nummer ett var att ta in klubbikonen Johan Jansson Hydling i ledarstaben. Ett bra och vettigt beslut, men frågan är om det kommer att räcka? Blåsvart har enormt mycket att bevisa och det ska bli extremt intressant att se hur de klarar av “vinna eller försvinna”-pressen hemma mot Frillesås på söndag.

4. LIDKÖPINGS AIK 1 POÄNG -8

Det som såg så oförskämt bra ut i en dryg halvlek i kvalpremiären hemma mot Sirius (ledning med 3-0) slutade med en snöplig kvittering i baken på tilläggstid och sedan dess har LAIK inte klarat av att resa sig. Kaoset med den uppskjutna matchen i Frillesås tycks ha stulit ett helt lastfartyg med energi och fokus och uppe i Falun var man aldrig riktigt nära. Den teoretiska chansen finns fortfarande, absolut, men det ser ju onekligen inte ljust ut efter att de blivit nollade i två raka matcher. Som objektiv åskådare hoppas man ju att LAIK tutar, kör och ger det här kvalet en sista rejäl chans. Det finns ju absolut ingenting att förlora.

Så ser det alltså ut såhär i halvtid, men det vore väl inte skräll direkt om den här säsongen skulle bjuda på ytterligare ett par överraskningar innan den tackar för sig. För att inte missa några eventuella sådana så hoppas vi att ni tar er till arenorna eller ser matcherna via Sportbladet Play.

Hur tror ni kvaltabellen ser ut efter omgång sex?

Martin Gustafsson
Chefredaktör
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se