Finspång AIK och Tranås BOIS i Allsvenskt avancemang

Efter ett dramatiskt kval står det nu klart att Finspång Bandy och Tranås BOIS tar steget upp till Bandyallsvenskan till nästa säsong.

Favoriterna Surte BK och Lidköpings AIK kvalade  sig kvar i näst högsta serien, men inte utan problem.

I elitseriekvalet övertygade IFK Kungälv och pressade storfavoriterna Gripen/Trollhättan och Frillesås ända in på mållinjen, men fick till slut ge sig och slutade trea i kvalet före vårat andra allsvenska lag Åby/Tjureda. Två föreningar som av allt att döma slåss i ałlsvenska toppstriden även kommande säsong och som har tydligt utställda mål att ta sig till elitserien. IFK redan nästa år. Åby inom ett par år.

Senast Finspång AIK spelade allsvensk bandy var för tio år sedan, då serien var uppdelad i en norr- och en södergrupp. Nu lyckades FAIK ta sig upp efter en mycket fint genomförd säsong. Laget säkrade andraplatsen i division I mellan sedan laget besegrat Katrineholm U med 10-3 i sista omgången och i och med vinsten tog sig förbi såväl Skirö och Tjust som vare före i tabellen inför dramatiska slutomgången.

En mycket stark prestation av Finspång som i allsvenska kvalet bland annat besegrade ett högmotiverat Lidköpings AIK på bortais med 6-5. En knallsensation efter jätteinsats och som naturligtvis bäddade för avancemanget i slutändan. Man ska också ha i åtanke att FAIK på grund av dåliga förhållanden hemma på Grosvads IP tvingades spela sina hemmamatcher i Katrineholm. Alltså ingen av sina sex kvalfighter fick Finspång spela på ordinarie hemmaarena!

Tranås BOIS har haft tydlig ambition att ta sig tillbaka till Bandyallsvenskan igen. Missade förra säsongen då laget slutade på tredje plats i kvalet. I år bar det hela vägen för Tranås som vann sin division I serie och lyckades också vinna söderkvalet före Surte BK, sedan laget besegrat ett mycket bra SK Höjden i sista och helt avgörande fighten i Ruddalen med 2-1. Det förlösande 1-0 målet i högdramatiska avslutningen gjordes av store BOIS profilen Konstantin Akhlestin som nu alltså fick vara med och föra upp BOIS i allsvenskan igen. Enormt jubel på plan och i omklädningsrum när det efterlängtade avancemanget var ett faktum.

Ska bli mycket spännande att få följa Tranås i Bandyallsvenskan igen och vilka derbyn det blir mot Nässjö IF!

Bandyallsvenskan säsong 2023/24 kommer innehålla följande klubbar:

Stort Tack till våra föreningar för en mycket spännande och väl genomförd säsong som precis som förväntat innehöll mycket dramatik i såväl topp- som bottenstrid.

IFK Rättvik vann som bekant Bandyallsvenskan i stor stil och tog steget direkt tillbaka till Elitserien. Stort Lycka till kommande säsong!

Text: Niklas Thonander
Foto: Finspång Bandy

 

Följ oss i våra sociala kanaler

Twitter
Instagram
Facebook