Gripen i slagläge om play off-plats

Årets grundserie i Bandyallsvenskan tar slut imorgon då sista omgången spelas. Det har varit en jobbig säsong på många sätt med pågående pandemi som hela tiden varit påtaglig, men trots det kan vi summera en serie som innehållit det mesta. Den klart bästa upplagan hittills sett till kvalitet med bra lag, häftiga fighter och mycket spänning och nerv.
Inför slutomgången ligger allt fokus på vilket lag som tar den så viktiga tredjeplatsen och gör IFK Rättvik sällskap till avgörande play off-mötet om elitserieplatsen.

Gripen Trollhättan har haft greppet om kvalplatsen större delen av säsongen och har drömläge att fixa det på lördag i Slättbergshallen. Förutsättningarna är enkla – seger mot Boltic och kvalplatsen är klar.

Oj, så nära det däremot var att Kalix som stått för en kanonsäsong hade suttit i förarsätet. Laget var i ledning med 3-0 efter en halvtimmes spel mot Katrineholm i torsdagens möte och precis allt talade då för en ny bekväm triumf på Fomab Arena där norrbottningarna är så starka.
I andra halvlek tappade Kalix greppet om matchen och Katrineholm vände på steken efter en mycket imponerande insats och vann en otrolig rysare med 5-4 efter segermål från målkungen Niklas Eriksson på övertid. Starkt av Katrineholm, men oerhört tungt för Kalix som därmed måste vinna över Tillberga i avslutningen och samtidigt förlita sig på hjälp från andra lag för att ta kvalplatsen.
Åby/Tjureda och Tillberga är övriga lag som är med i kvalracet. Åby/Tjureda spelade också en hängmatch i veckan då laget mötte seriesuveränen Örebro i Behrn Arena. Åby stod för en mycket fin insats, men fick ge sig med uddamålet 7-6 efter en härlig och mycket händelserik fight. Nu väntar Jönköping i avslutningen och laget måste vinna och framförallt hoppas på Kaj Nordins Boltic. Tillberga är vid seger mot Kalix också med, men är beroende av flera resultat och har det tuffaste utgångsläget av de fyra lagen.

Vi har flera gånger framhållit Bandyallsvenskan som mycket tuff och där det inte finns några lätta poäng att hämta. Ett exempel på det är nykomlingarna Jönköping som i veckan tog en ny skalp hemma på Råslätt där Örebro besegrades med 3-2 efter en enorm kämpainsats.
Därmed blev Jönköping det första laget på över fyra månader som besegrade Niclas Holmgrens Örebro i en tävlingsmatch. Senast var i oktober då Åby/Tjureda vann finalen i Allsvenska Supercupen mot just ÖSK.

Västanfors, också de nykomlingar i årets Allsvenska, har bjudit på flera mycket fina insatser. Vi minns bland annat lagets kanonmatch mot ett högmotiverat IFK Rättvik på bortaplan som slutade 5-5. Enda laget förutom Örebro som tagit poäng på bortais i Rättvik. Västanfors luggade också poäng på Fomab mot Kalix tidigare denna säsong i en händelserik 4-4 batalj, också det mycket starkt.

Så visst finns det fog att säga att Bandyallsvenskan blir allt bättre, och när allt fler hallar byggs kommer förutsättningarna bli ljusare. Katrineholm fick inviga sin fina inomhushall till denna säsong, Boltics står snart klar, Falu BS har stora förhoppningar med takyta över Lugnet – en härlig utveckling som gynnar bandysporten och våra fina föreningar!

Fortsätt följ oss på alla våra kanaler – Facebook, Instagram, Twitter och här, på bandyallsvenskan.se.