Trettondagsbandy: “Säsongens absoluta elddop”

Gott nytt bandyår och välkomna in på vad som närmast kan betecknas som en lång och snirklig upploppsraka av den bandyallsvenska säsongen. Ett upplopp som startar med flera glödheta toppmöten.

Nyårsraketerna har slutat smälla och i många fall kanske nyårsdagspizzan fortfarande ligger som ett lock över ambitiösa löften om bot och bättring. Det hindrar oss dock inte från att rusa vidare med den bandyallsvenska säsongen och redan till helgen är det glödheta toppmatcher som står för dörren. Faktiskt till och med en ren spegling av höstens premiäromgång. Ska tabellen tillslut få någon form av skiktning eller ska såväl botten som toppen fortsätta vara ett slag mellan mer eller mindre en hel tabellhalva? Oavsett vad så känns det relativt idiotsäkert att säga att helgen kommer att bjuda på en och annan försenad nyårskaramell.

LÖRDAG 4/1 KL. 14.00 NÄSSJÖ IF – ÖREBRO SK

Nässjö har fått lägga ett tungt 2019 bakom sig, men lyckades trots allt komma ur året med en hel del positiva tendenser spelmässigt. Poängen borta mot Katrineholm kom med mersmak och om laget har lyckats få med sig det spelet hem till Stinsen Arena så kan det absolut bli en rolig trettonhelg för smålänningarna. Avstängda Oskar Hulthammar och Patrik Gustafsson-Thulin är givetvis alltjämt tunga avbräck, men senast visade spelare som Alexander Heinhagen att det finns gott om annan kompetens i laget. Stora nycklar i huruvida de kan få fortsätta använda sig av Vetlanda-talangen Pontus Nordström och i huruvida liberon Viktor Svensson är spelklar igen efter sin halsböld(!).

Örebro SK återfinns visserligen klart högre upp i tabellen än lördagens motståndare, men frågan är om det inte gungar lite under fötterna på närkingarna också inför starten på det nya året. Förlusten mot Tillberga i söndags var en rejäl missräkning och när dessutom Robin Folkesson drog på sig ett rött kort så hade bägaren runnit över för länge sedan. Utan Folkesson är ÖSK ett sämre lag, inget snack om saken, men samtidigt finns det ingenting som talar för att de ska vara lika dåliga i en match till. Det här är dock en tuff match även om Örebro själva är bra och utgår man från tabelläget så ropar jag “skrällchans” lång väg.

Bold prediction: ÖSK:s 5-0-seger mot Nässjö i premiären var lagets första vinst mot “De blåe” på hela deceniet och för att ta reda på när man senast vann nere på Skogsvallen behöver man anställa en historiker. Nässjö är på rätt spår och vinner den här matchen med minst 2,5 måls marginal.

FALU BS – LJUSDALS BK

När de här båda lagen spelade oavgjort på Idrottsparken i Ljusdal i premiären så sågs det som ett stort plus i kanten till Ljusdal, men sedan dess har hälsingarna visat med tydlighet att det inte var någon enskild lyckoträff. Nu ska serieledarna ner till Lugnet för att möta ett hemmalag som smyger med i toppen trots att spelet aldrig riktigt tycks falla på plats. Mina förväntningar på den här matchen är skyhöga och skulle Ljusdal vinna här så kan nog Falun, en gång för alla, kyssa direktplatsen till Elitserien farväl.

BS kommer till lördagens nyckelmatch med fem raka utan förlust. Imponerande? Absolut, men det enda motståndet som huserar på den övre tabellhalvan har varit IFK Rättvik och där kom också det enda poängtappet. Att laget är med och skuggar topplagen nu ska de, till viss del, tacka spelschemat för och om de ska kunna fortsätta göra samma sak så måste prestationerna upp ytterligare ett par snäpp. Framförallt mot ett Ljusdal som ser chansen att haka av en av de absolut tuffaste utmanarna om seriesegern.

Bold prediction: Båda lagen vet hur mycket den här matchen betyder och ingen kommer att spara på krutet. Den enkla gissningen då är att det kommer att smälla rejält. Över 70,5 utvisningsminuter.

MÅNDAG 6/1 KL. 13.15 UNIK BANDY – BORLÄNGE BANDY

UNIK gav sig själva ett jätteläge att klättra upp på säker mark och ta över någon form av ledarfackla i den täta bottenstriden, men lyckades istället falla ihop som ett dåligt byggt sandslott i returmötet med Skutskär. Nu är laget alltjämt kvar på negativ kvalplats och hur fina man än har sett ut stundtals så är det KRAV på seger i den här typen av matcher om det ska finnas realistisk chans till säker mark. Laget bör ha lärt sig ett och annat om underskattning efter Skutskärsmatchen och kan väl ändå inte lyckas gå i samma fälla igen?

Det är aldrig okej att sparka på någon som ligger ner, men nu måste jag faktiskt få ställa mig frågan vad Borlänge egentligen håller på med. Laget gjorde en heroisk insats på Lugnet på annandagen och William Sundberg var så het mellan stolparna att det nästan blev löjligt. Trots det så fick 21-åringen sätta sig på bänken i returmötet till förmån för Adam Reiyer. Missförstå mig inte, Reiyer gör även han en riktigt bra insats, men det är principen jag ifrågasätter. I min värld ser det ut som att Borlänge har förlikat sig med tanken på att de kommer att åka ur och utifrån det prioriterar rättvis mängd speltid framför att sätta ut bästa möjliga lag på isen för att kanske kunna sno med sig en poäng eller två. Det har varit ett evigt hattande på målvaktspositionen hela säsongen hittills och även om både Sundberg och Reyier har gjort det bra så börjar det bli hög tid att bestämma sig för ett förstaval och inte byta förrän vederbörande eventuellt har spelat sig ur elvan.

Bold prediction: En av Borlänges två ynka poäng den här säsongen kom mot just UNIK på hemmaplan i premiären och även om det inte blir ny poäng här så tror jag att masarna kan stå upp bra ändå. UNIK vinner, men inte med mer än tre måls marginal.

14.00 IFK KUNGÄLV – KATRINEHOLM BANDY

Att det blåser på Skarpe Nord är inget ovanligt, men nu tycks det faktiskt blåsa ganska positiva vindar. Laget ligger visserligen fortfarande skrynkligt till i tabellen, men efter tre av fyra poäng i dubbelmötet med Gripen, seriens bästa publiksiffra på annandagen och en Mikael Lindberg tillbaka i laget så finns helt plötsligt förutsättningar att klättra. Anton Ysing är i glödhet målform, Viktor Uhlin har fått ta en mer offensiv och avgörande roll och namnen Lindblom längst bak imponerar minst lika mycket som vanligt. Varningsflagg för Kungälv!

Starten på Katrineholms snudd på sanslösa första halva av säsongen var premiärsegern hemma mot just IFK och sedan dess har poängen ramlat in i ett rasande tempo. Den offensiva utdelningen fortsätter att vara snudd på utomjordisk, men på sistone har spelet i stort hackat allt mer. Frågan är om det är den formsvacka som många motståndare väntat på, men att laget lyckas ta poäng ändå, eller om det här är normalnivån och att laget kommer att tappa ytterligare när utdelningen framåt blir mänsklig igen? Jag, som visserligen är part i målet, tror på det förstnämnda och kommer dessutom lagkapten Linus Doktare tillbaka till spel från sin knäskada snart så kan sörmlänningarna fortsätta vara ett topplag säsongen ut.

Bold prediction: Katrineholm behöver höja sig spelmässigt för att lösa den här luriga bortamatchen och mycket hänger givetvis på Linus Doktares fysiska status. Jag tror att det här kommer bli mycket jämnare än vad tabellen säger och sticker ut hakan och säger att Kungälv får med sig minst en poäng.

KALIX BANDY – SKUTSKÄRS IF

Att komma in i det nya året med två raka kryss mot topplaget Tellus är fina papper för berg-och-dalbanan Kalix och det går inte att betona nog att dessa poäng tas utan en Johan Sundquist med fortsatta hjärnskakningsproblem. Nu ska laget försöka ta revansch på Skutskär efter premiärförlusten i Söderhamn och visst ser de chanserna goda ut på förhand. Defensivt har det stundtals sett riktigt hyfsat ut, men det är offensivt som det behöver börja hända saker. Jakten på någon form av stabilitet går vidare, men ännu går det inte att lita på norrbottningarna.

För Skutskärs del kom segern mot UNIK senast som en mycket välbehövlig julklapp och faktum är att fyra insläppta mål var lagets bästa(!) notering hittills den här säsongen. Med ett sådant försvarsspel kommer man inte långt, men nu är frågan vad en liten självförtroendeboost kan göra på kort sikt. Bevisligen vet man att Kalix inte är omöjliga att besegra, men i min världs ska det mer till än en hemmaseger mot en nykomlingskollega för att jag ska börja ta de gröngula på riktigt allvar. Mot ett tämligen uddlöst Kalix måste durkslaget till SIF-försvar börja visa saker, för poängmässigt finns fortfarande chansen att undvika direktnedflyttning.

Bold prediction: Endast en av Skutskärs matcher den här säsongen har gått under 7,5 mål, men här kommer den andra. Oväntat målsnålt och dessutom kommer det inte skilja mer än 2,5 mål mellan lagen när allt är sagt och gjort.

IK TELLUS – IFK RÄTTVIK

Vi får väl ändå se de båda poängtappen mot Kalix som två missräkningar för ett Tellus som dessförinnan såg ut att mala på i jämn takt mot en topplacering. Tätkänningen finns i högsta grad kvar, men nu blir det en helt annan match än mot Kalix. Motståndarna kommer att vara klart mer frejdiga offensivt och ligans bästa försvar kommer att behöva fortsätta briljera. Istället blir det en kamp mellan Tellus tämligen ojämna offensiva produktion och Rättviks, ofta på bortaplan, knackiga försvarsspel. Ännu en toppmatch som antingen resulterar i att ett lag tappar den absoluta tätkänningen eller i att tabellen pressas ihop ännu mer likt en aluminiumburk under en ångvält.

För Rättviks del väntar nu säsongens absoluta elddop och det är verkligen upp till bevis kring huruvida laget är ett topplag eller inte. Den tuffa bortamatchen mot Tellus följs nämligen av bortamöten med såväl Boltic som Lidköpings AIK. Hittills har laget bara lyckats besegra Borlänge och UNIK på bortaplan och målskillnaden på bortais är mindre smickrande minus sju. Insatserna mot Ljusdal i mellandagarna gav visserligen mersmak, men att gå därifrån till att lita på Rättvik på en is utan tak är steget alltjämt långt.

Bold prediction: Tunga, rutinerade och stabila Tellus är tillräckligt smarta och bra för att stänga ner gästerna. Hemmaseger med under 2,5 insläppta blir resultatet av det.

15.00 TB VÄSTERÅS – IF BOLTIC

Utifrån säsongsstarten och förutsättningarna måste Tillbergas utveckling under december verkligen hyllas och titt som tätt lyckades laget ju även knyta ihop säcken och vinna matcher. Självförtroendet lär vara på topp inför årets första match. En match som även den faller i kategorin “här har vi ingen press på oss, så vi tutar och kör”. Martin Flodström har avlastat Johan Söderström när det kommer till rutinerat ansvarstagande och blivit ett perfekt komplement till de unga grabbarna som bara tycks ha en växel i sig. Kan spela en bandy som jag tror gästerna från Värmland, milt uttryckt, inte direkt föredrar.

Tunga mellandagar för Boltic gav bara en poäng över två matcher mot LAIK, men tätkänningen är alltjämt där i högsta grad. Resonemanget här är till mångt och mycket likt det kring Katrineholm. Är det här en formsvacka, men att laget fortfarande är tillräckligt bra för att vara med i matcherna hela vägen, eller är man tillbaka på en form av normalnivå där de små marginalerna i matcherna inte bara studsar deras väg? Jag tror på det sistnämnda. Boltic har varit väldigt bra den här säsongen, men över tid så går det inte att vinna matcher med uddamålet i parti och minut. Det slår tillbaka tillslut och den här matchen blir verkligen ett kvitto på om värmlänningarna är ett topplag som kan studsa tillbaka snabbt och med besked.

Bold prediction: TB känns verkligen på gång och var faktiskt inte sådär väldigt långt ifrån att få med sig poäng från Tingvalla i premiären. Här stör man ut Boltic med sin fart och frejdighet och vinner en match som går över 9,5 mål totalt.

15.00 LIDKÖPINGS AIK – GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Har vi gett LAIK alldeles för lite credd på sistone? Blott en förlust på de åtta senaste och närmast två riktigt fina insatser mot Boltic skvallrar ju faktiskt om att laget, lite i det tysta, har hittat en stabilitet och trygghet i sitt spel som imponerar. Avståndet upp till toppen är fortfarande kanske lite för långt, men börjar västgötarna få lite vittring så lär de bli allt annat än roliga att tas med. Senast klev viktige Johan Karlsson fram med fyra poäng (1+3) och om han hittar upp i normal standard så kan LAIK rentav bli livsfarliga i varje enskild match.

Efter 8-2 i premiären mot just LAIK satt undertecknad nöjt tillbakalutad över mitt tips att Gripen skulle vinna serien, men sedan dess har raset varit enormt och obönhörligt. En poäng på sju matcher och insatser som stundtals fört tankarna till B-laget i Division 2 skrämmer och frågan är när föreningen ska agera på något sätt. Ett tränarbyte är det första som ploppar upp i huvudet, men oavsett om de inte vill vara så drastiska så måste någonting hända. I dagsläget finns det ingenting som tyder på att raset ska få ett stopp och det känns mer som en tidsfråga innan vi börjar prata om den här namnkunniga truppen i en absolut bottenstrid.

Bold prediction: Jag ser ingen ljusning hos Gripen och när LAIK då kommer med vind i seglen samt revanschlusta efter kölhalningen senast de möttes så finns det bara ett spår att gå på. LAIK vinner den här matchen med minst 4,5 måls marginal.

En långhelg full av bandy är svår att klaga på. Framförallt när varje liten poäng kan göra så enormt stor skillnad i slutändan. Berätta gärna för oss, på sociala medier eller via mail, vilka matcher ni har planer på att se i helgen, oavsett om det är på plats på arenorna eller via Bandyplay.se, och hur den perfekta starten på det nya bandyåret skulle se ut för din del.

God fortsättning

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson