Säsongen 19/20 är över – Tre nya lag i Bandyallsvenskan

I och med söndagens avslutande kvalmatcher är nu den bandyallsvenska säsongen helt över och vi kan konstatera att det blir tre nya lag i serien nästa säsong.

Sedan tidigare stod det klart att Åby/Tjureda IF återvänder till Bandyallsvenskan 2020/21 efter en tuff säsong i Elitserien. Laget slutade sist i tabellen med blott en inspelad poäng, men har alltjämt goda förutsättningar att lyckas med tanke på sund ekonomi och en nybyggd arena.

I kvalet till Elitserien blev det tillslut inga allsvenska lag som lyckades ta sig upp. Lidköpings AIK var borta från avancemang redan inför den sista omgången och Falu BS var tvungna att vinna sin avslutande match, nere i Frillesås, stort för att ha en chans att snuva IK Sirius på den andra elitserieplatsen. Så blev inte fallet. Sirius besegrade LAIK med 9-0 samtidigt som Falu BS “bara” besegrade Frillesås med 8-5, vilket innebär att BS och LAIK får stanna i Bandyallsvenskan i ytterligare en säsong.

I kvalet till Bandyallsvenskan avgjordes Grupp A redan i mitten av förra veckan då Västanfors IF besegrade Helenelunds IK hemma på Västanfors IP. Det gjorde att kvalgruppen var avgjort, att Kalix och Västanfors skulle spela allsvenskt nästa säsong och därmed fattades beslut att inte spela färdigt återstående matcher på grund av coronaviruset (COVID-19).

I den andra kvalgruppen var det dock dramatik hela vägen in i mål. Inför den sista matchen, den mellan Surte BK och UNIK Bandy, låg Surte och Jönköping på samma poäng i kampen om den andra allsvenska platsen. Smålänningarna hade dock något bättre målskillnad, så västgötarna behövde ta poäng hemma mot ett redan klart UNIK för att kunna avancera. Det lyckades man dock inte med. Hela 0-10 slutade matchen och därmed är Jönköping Bandy tillbaka i Bandyallsvenskan för första gången sedan ligan antog sin nuvarande form.

Bandyallsvenskan välkomnar Åby/Tjureda IF, Västanfors IF och Jönköping Bandy IF till Arbetarserien och ser fram emot en spännande säsong 2020/21.

Bilden: Västanfors jublar över det allsvenska avancemanget hemma på IP. Foto: Jörgen Hjerpe, Västanfors IF.