Omgång 9: Italiensk fotboll, mentala käftsmällar & James Bond

En händelserik midweek-omgång är färdigspelad och i vanlig ordning sammanfattas den nedan av chefredaktör Martin Gustafsson.

Trots ett uteblivet Daladerby till trots så bjöd tisdagskvällen på underhållning så det räckte och blev över. En jätteskräll i Uppsala, ett fortsatt lavinartat ras för Gripen och en “Messi”-uppvisning värdig en argentinsk fotbollsstjärna var bara några av de häftiga ingredienserna vi bjöds på. Dessutom var undertecknad, som vanligt, ute och snedseglade i sina förutsägelser. Nej, vi drar inte ut på det mer. Vi tar oss igenom matcherna.

IFK KUNGÄLV 1 – 5 ÖREBRO SK

Kanske har ÖSK inte bara hittat formen, utan även jämnheten? Jag trodde vi skulle fortsätta få se ett “varannan match”-lag, men istället kom andra raka bortasegern och den tredje raka totalt mot ett Kungälv som fick det tufft i motvinden. Gästerna gjorde jobbet, imponerade alldeles lagom mycket och hänger på i toppstriden. Ett resultat och en match som på ett sätt var helt enligt förutspådd plan, sett till tabelläget, men jag hänger upp mig på några saker.

Framförallt imponeras jag stort av ÖSK:s offensiva bredd och den mängden spelare som bidrar med mål och assist. Nio olika målskyttar mot Gripen i helgen blev fem olika mot Kungälv och bredden gör närkingarna löjligt svårscoutade för motståndarna. Fokuserar man för mycket på finländarna så sticker Sebastian Brandt eller Filip Bergman fram och så vidare. För Kungälvs del står det nu helt klart att det blir bottenstrid i år och det här var kanske inte en match de var piskade att vinna. Problemet är att nästa möte med någon av bottenkonkurrenterna spelas inte förrän i mitten av januari. Innan dess lär IFK behöva ha skrällt till sig någon poäng.

Min skrälljakt och tipset på Kungälvsseger gick om intet, men jag tar skydd bakom att det i alla fall var hyfsat målsnålt.

LIDKÖPINGS AIK 4 – 2 NÄSSJÖ IF

Det var lite av en måstematch där förloraren skulle få se tabelltoppen försvinna bortom horisonten och visst blev det en tajt och jämn duell. Efter bland annat dubbla straffmissar var det lika på två med mindre än tio minuter kvar innan hemmalaget hittade den avgörande växeln. Wiktor Edvinssons solokontring efter en Nässjöhörna fram till 3-2 är ren och skär klass och istället för slutforcering så bjuder gästerna Simon Artig på omställningsläget till 4-2.

Vi ska inte gå så långt som att säga att säsongen är helt över för smålänningarna, men laget är alldeles för bra för att bli indragna i någon bottenstrid samtidigt som de tre topplaceringarna nu är en smärre bragds avstånd bort. Jag fortsätter att hävda att jag inte blir riktigt klok på vad det är som inte stämmer för PG och hans grabbar, men faktum är att den här mentala käftsmällen till säsongsinledning lär vara snudd på omöjlig att resa sig från.

Min förutsägelse var under 6,5 hörnor i matchen för ett LAIK som snittade hela tolv stycken per match. Resultatet blev snöpliga sju, men jag gömmer mig bakom att tanken var rätt.

SKUTSKÄRS IF 0 – 5 IK TELLUS

Det säger en hel del om ett lag när fem insläppta mål på hemmaplan får betecknas som ett fall framåt. Tellus åker upp och agerar som Bandyallsvenskans svar på italiensk fotbolls Juventus. Vinn matchen, packa ner poängen och åk hem igen. Inga konstigheter. Skutskär å andra sidan får nu snarare liknas vid någon halvtrött gammal version av Ascoli. Nej, det är klart att det går att säga att det inte är de här matcherna som Skutskär ska vinna, men är det någon som ser någon tydlig ljusning för nykomlingarna? Inte jag i alla fall.

Att Filip Lydén skulle leverera över 2,5 poäng i matchen, precis som förutspått, var nästan lika väntat som Tellus-segern i sig. Laget har dessutom släppt in två mål eller färre i fem av nio matcher hittills den här säsongen. Tellus är inte ett lag som klappar igenom eller rasar ihop. Vad de däremot är är ett lag som kommer att ha goda chanser att spela i Elitserien säsongen 2020/21.

UNIK BANDY 4 – 4 LJUSDALS BK

Ljusdal är fortfarande obesegrade serieledare i Bandyallsvenskan och det trots att skyttekungen Caspher Ekström med flera saknades under tisdagen. Bra så, men hur i hela Hälsingland kan det svänga så snabbt? Från att ha vräkt in mål och fullständigt demolerat Skutskär till att inte ha ledningen en enda gång mot UNIK. Poängen räddas sent av unge Elias Swartswe och det ska LBK vara glada för av flera anledningar. Dels att det uppenbart är viktigt med poäng, men även för att det här hade målats upp som en helt vansinnigt stor skräll och då riskerat att få det här unga laget ur balans. Nu krånglar de sig ur matchen med poäng, fortsatt nolla i förlustkolumnen och ett lättare skrapsår där det lika gärna hade kunnat vara ett kulhål.

Det är givetvis inte så att det är Ljusdal som ska ha kritik för den här insatsen. UNIK ska självklart också hyllas. Uppsala-gänget antydde att undertecknad hade hällt bensin på elden inför matchen genom att konstatera att LBK skulle vinna med över sju måls marginal och om det bidrog så bjuder jag på den. Det här var utan tvekan lagets bästa insats i år, såväl defensivt som offensivt och trots den sena kvitteringen i baken kan det här komma att fungera som lite av en trampolin för nykomlingarna.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK 5 – 6 IF BOLTIC

Hela tisdagens kanske mest intressanta match på förhand och visst levde den också upp till förväntningarna. Ett hemmalag som desperat försökte hitta rätt igen mot gäster som ångar på bättre än under nästan hela 2000-talet. 80 utvisningsminuter, tätt och jämnt hela vägen in i mål, men tillslut visade det sig vilket av lagen som har självförtroendet med sig. Sjätte raka viktorian för värmlänningarna och på papper ser schemat helt plötsligt ganska överkomligt ut den kommande månaden. Ta smarta, breda Boltic på fullt allvar!

Däremot säger vi tack för i år till Gripen och deras ambitioner att slåss om en plats i Elitserien. Att redan nu ha sex poäng upp till kvalplats, 30 måls sämre målskillnad och åtta lag att ta sig förbi gör uppdraget till ett av James Bondsk svårighetsgrad. Jag själv tippade som bekant Gripen att vinna serien, men det tipset finnes nu i närmaste papperskorg. Själva menar Gripen på att tisdagens match var ett fall framåt, men helt ärligt – det kunde väl knappast bli sämre? Hur kan Gripen helt plötsligt låta hyfsat nöjda efter att ha förlorat hemma mot Boltic? Nej, den inställningen hör inte hemma i ett lag med seriösa ambitioner.

Min prediction var att Boltic skulle vinna och att det skulle bli under 8,5 mål. Halvrätt skjuter inte heller det någon hare.

KATRINEHOLM BANDY 4 – 2 TB VÄSTERÅS

Och priset till årets missbedömning går till… Martin Gustafsson! Ett grinigt och tjurigt rivalmöte för tipset. Ett helt utvisningslöst sömnpiller blev svaret. Katrineholm vann matchen planenligt, men det var verkligen utan att imponera. Spelet utan boll var visserligen genomgående bra, men då ska vi också säga att “Tillis” inte alls satte försvaret på de prov de borde ha kunnat göra. Däremot var hemmalagets offensiva spel en skugga av sitt tidigare jag. Dåliga beslut resulterade genomgående i någon form av intern tävling i vem som kunde gå till anfall snabbast och slå bort flest passningar.

Räddningen fanns istället i 18-årige Pontus Ekström mellan stolparna (frågan är om Katrineholm inte har ett av seriens bästa målvaktspar hittills med nämnde Ekström och Henrik Karlsson), i Tillbergas oförmåga att sätta fart på bollen och i Niklas “Messi” Eriksson framåt. Skytteligaledarens två första mål i matchen var snygga, kanske till och med väldigt snygga, men det tredje var ren och skär klass. Titta och njut.

Det här var också första gången sedan serien drog igång som jag fick chansen att se TB på plats och visst finns det lite intressanta bitar för Thomas “Pinno” Engström att pussla med. Att Martin Flodström är tillbaka i spel kommer att bli viktigt, men det blir allt som oftast alldeles för hög fart på enskilda spelare istället för att laget sätter fart på bollen. Kan det utvecklas så kan Västeråsarna slåss om en plats på säker mark i tabellen nu när hörnskyttet(!) tillslut gett utdelning. Tisdagens balja av Jonathan Skärås var lagets första hörnmål på hela säsongen. Uselt i sig, men kanske blir det ketchupeffekt nu?

Redan på fredag är det dags för en ny omgång att dra igång, innan vi drar ner lite på tempot fram till jul. Tabellen börjar skikta sig mer och mer, men det fortsätter att vara övertydligt att det inte går att ta någonting för givet i resultatväg. Senare i veckan kommer en matig genomgång inför helgen. Hur går era tankar inför de matcherna? Vad får jag inte missa att titta på inför helgen? Hör gärna av er!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson