Omgång 6 och 7: Tågförseningar och Ghostbusters

Bandyallsvenskans andra dubbelhelg är avslutad och sammanfattas här av Martin Gustafsson, chefredaktör på bandyallsvenskan.se.

November har blivit december och första advent har passerats. Snön ligger vit på taken och alla utom två, segerlösa lag, är vakna. Den gångna helgen blev minst lika händelserik som den förra och att komma dragandes med någonting annat än att det är en hysteriskt jämn tabell vi jobbar med vore lögn. Endast ett lag av 16, Nässjö, har mer än en poäng ner till bakomvarande lag och tio av 16 lag delar poängskörd med någon annan. Wow. Vi försöker ta oss igenom den gångna helgen genom att titta på lag för lag och som tidigare vid dubbelhelger redovisas alla highlights under hemmalaget.

1. LJUSDALS BK

Så har vi fått en ny herre på täppan, om än bara på målskillnad, men oj vad LBK imponerade i helgen. Smått sensationella 7-1 hemma mot Gripen Trollhättan i vad som var något av en tidig seriefinal följdes upp med “double digits” mot stackars Kungälv, som  därmed fick en skapligt beige bussresa hem på nätta åtta timmar.

Vi har tidigare pratat om Ljusdals imponerande defensiv (blott 17 insläppta efter sju matcher är bäst i serien), men efter den här helgen går det inte att undvika offensiven. Unga Caspher Ekström, Noa Djäkner, och Edwin Nilsson kombinerat med rutinerade Olle Sundin och Misha Svechnikov briljerade i helgen och med ett schema som inte ser skräckinjagande ut så törs jag säga att LBK är i den absoluta toppen för att stanna.

Min förutsägelse var över 60,5 utvisningsminuter i mötet med Gripen och det tackar vi gästernas Oscar Larsson för att den gick in. Utöver hans matchstraff var det nämligen bara två tior utdömda av domare Andreas Svensson.

2. KATRINEHOLM BANDY

Ljusdal har dock inte lyckats skaka av sig skrällgänget från Backavallen. I helgen lyckades sörmlänningarna dessutom bevisa att de kan vinna även på bortaplan. 7-4 mot Borlänge var inte mycket mer än en dag på jobbet, men söndagens insats i Falun stack definitivt ut desto mer.

Spelövertaget var de aldrig nära att ha, men Katrineholms defensiv såg till mångt och mycket till att det pressade hemmalaget inte lyckades skapa mer än en hörnbonanza. Väl där stämde inte hemmalaget skytte och när det väl gjorde det så täckte Jimmy Jeschinsky bollar med ansiktet för att undvika mål i baken. Henrik Karlsson, som numera är tillbaka mellan KB-stolparna, briljerade fullständigt och faktum är att laget bara släppte in två ynka spelmål i helgen. Offensivt fortsätter dessutom allt, PRECIS ALLT,  att gå in för Niklas Eriksson och Linus Doktare. 18 mål vardera efter sju matcher. Det är galna tider.

Hade jag en “bold prediction” här? Jag måste leta långt ner i papperskorgen för jisses, så fort den åkte dit. Under 10.5 Katrineholmsmål i helgen blev tillslut 15 gjorda och Eric Lisell passade på att vråla till undertecknad efter slutsignalen på Lugnet, innan han ens hunnit av isen, “Vad sa du om målsnålt, Martin?”.

3. IF BOLTIC

Mycket blir väldigt tydligt under en dubbelhelg. Klappar du igenom så kan avståndet till motståndarna snabbt öka, men om du gör som Boltic kan du brösta upp dig rejält. Dubbla segrar mot UNIK och Skutskär kanske inte var någon jätteskräll i sig, men gör att värmlänningarna visar i vilken tabellände de vill husera – trots tunga skador på bland andra Gustav Backman.

Sju olika målskyttar i helgen och totalt 13 gjorda mål utanför länsgränsen imponerar stort och då lyckades inte ens lagkapten Andreas Eriksson infria min förutsägelse med över 3,5 assist i helgen. Vart kom den här bredden ifrån Boltic? Kan den göra värmlänningarna till en Elitserieklubb igen? Jag törs faktiskt inte svara nej på den frågan i nuläget.

4. IK TELLUS

Det fjärde laget i ordningen att ta två raka segrar i helgen var Tellus och grunden till det lade de med en imponerande defensiv insats mot Örebro under lördagen. Det fortsätter att vara täta och tuffa matcher när Stockholmarna spelar och det visar sig inte minst genom att endast ett annat lag på topp tio har gjort färre mål än deras 28 stycken.

Det blev visserligen lite islossning för Marcus Magnusson i helgen, men det är defensiven som alltjämt imponerar mer. 19 insläppta är näst bäst i serien och två insläppta i helgen sticker verkligen ut. Jag är fortfarande inte helt övertygad om lagets lägstanivå, men att det blir svår för samtliga att få med sig poäng från Zinken råder det ingen tvekan om.

Ett mål till mot Örebro och min förutsägelse, dubbla vinster med minst tre måls marginal, hade suttit klockrent. Tveksamt om någon eller något annat än mitt ego bryr sig om det dock.

5. IFK RÄTTVIK

Två förluster under dubbelhelgen på bortaplan förvandlades nu till två segrar hemma i Rättvik Arena för ett gäng dalmasar som fick mig att äta upp orden om att deras offensiv var “vass som en platskniv för barn”. 16 mål framåt och segrarna mot Kungälv och Gripen var minst sagt övertygande.

– Haha ja, vilken eld du startade där, konstaterade IFK-kaptenen Jesper Nywertz när jag skrev med honom efter söndagens match.

Rättvik tutar, kör och ber inte om ursäkt alls för sin existens. En ruskigt frisk fläkt som dock fortfarande har uppenbara problem i det defensiva spelet. Min “prediction” på över 20,5 mål totalt i helgens matcher var som att ta godis från små barn och om Rättvik slutar spela defensiv som just små barn så kan det bära långt. Riktigt långt.

6. ÖREBRO SK

Who you gonna call? Örebro SK! Bortaspöket raderades ut i söndagens bortamöte med Kalix och första segern utanför Behrn Arena sedan februari 2018 blev äntligen ett faktum för närkingarna. Då blir ju den naturliga frågan om det här innebär en snöbollseffekt som gör att ÖSK kommer trumma på utav bara den på bortaplan framöver? Nej, sitt ner i båten.

Jag vill inte ta ifrån Max Erikssons mannar någonting, men det ska noteras att uddamålssegern kom mot ett Kalix som saknade såväl Anton Voronchikin som skyttekungen Johan Sundquist och att ÖSK kommer ur bortahelgen med totalt tre gjorda mål imponerar inte heller. Några straffar med sig fick de inte heller, trots min förutsägelse, så vi landar väl helt enkelt i att det bara är att jobba på för ett Örebro som är svårt att bli klok på.

7. KALIX BANDY

Ja, uddamålsförlusten mot Örebro går säkerligen att, till stor del, härledas till avsaknaden av Voronchikin och Sundquist och dessutom ser jag det inte som speciellt märkligt att Kalix skulle gå på pumpen någon eller ett par gånger även hemma i Norrbotten. 5-3-segern mot TB Västerås tycks ha varit en dag på jobbet, trots spännande slutminuter, och det mesta är helt enkelt som vanligt på Fomab Arena.

Skämt åsido så känns Kalix mycket lugnare och tryggare i år än i fjol och kommer bara nyckelspelarna tillbaka inom kort så kommer laget att fortsätta hålla en jämn och hög nivå. Dessutom starkt att stänga igen defensiven så pass bra i helgen efter målfesterna i väst förra helgen.

Vad gäller min “bold prediction” så var det inte ett rätt. Inte. Ett. Rätt. Tre poäng och elva insläppta blev två poäng och fem insläppta och amatörgissare Gustafsson får ta nya tag.

8. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Men vänta lite här. Spelade inte Gripen en “tidig seriefinal” i Ljusdal i lördags? Hur kan de då ligga på en åttondeplats? Jo, för att det är den typen av ras som en usel helg ger dig i den här serien. Två raka förluster, två raka horribla defensiva insatser, matchstraff och annat gjorde minuskontot övertrasserat för Andrej Pasjkins gäng och genast känns uppförsbacken lång för GBK.

Inte ens hörnorna blev som förväntat, av mig. Mitt tips på över 20,5 hörnor och över 3,5 hörnmål resulterade i 18 hörnor och ett mål för västgötarna, men det som blir intressant nu är hur snabbt laget reser sig. Tuff bortamatch mot Örebro kommande helg och en ny förlust där kan faktiskt innebära att tåget, åtminstone till direktplatsen uppåt, går.

9. LIDKÖPINGS AIK

Den smäll som hördes över nordöstra Uppland under lördagseftermiddagen kom inte från kärnkraftverket Forsmark. Den kom från drygt sex mil norrut där Lidköpings AIK fullständigt exploderade ur startblocken och mosade hemmalaget Skutskär med 10-1. En imponerande insats värd att fira, men hur mycket krut fanns egentligen kvar till söndagen?

3-3 mot UNIK imponerar inte och det fortsätter att vara avancerad hjärngymnastik att försöka förstå vart Jesper Bryngelsons gäng egentligen är på väg med den här säsongen. Kanske var söndagens insats bara en enkel mental baksmälla, men någon framskjuten placering går inte att förvänta sig om inte laget kan leverera i varje enskild match – oavsett kvalitet på motståndet.

Två poäng och under 9,5 mål var mitt tips för LAIK inför helgen. Jag ska gå och lägga mig under en sten ett tag nu.

10. FALU BS

Lyckan efter att ha besegrat Nässjö IF med smart, defensivt och taktiskt spel under lördagen blev kortvarig för masarna. Bergväggen Katrineholm kom i vägen under söndagen och det som förvånade mig mycket var att BS inte fortsatte på den inslagna vägen och lämnade över initiativet till gästerna. Falun är som bäst defensivt och har varken fart eller kreativitet för att föra matcher mot andra bra lag.

Mot Katrineholm hade laget evinnerliga problem att skapa målchanser i öppet spel och istället var det gästerna som fick spela tätt och utnyttja omställningslägena. En taktisk miss av Joakim Björkman som nu MÅSTE få sitt lag att ta fyra poäng i helgen för att det fortfarande ska finnas chans att hänga på toppen.

Tipset var tre poäng och över 3,5 mål för David Forssell. Icke, sa Nicke och snabbtåget Falu BS står alltjämt kvar på perrongen med grava signalfel.

11. NÄSSJÖ IF

Stenhårt straffade av ett Falun som hittade omställningsspelet under lördagen blev en planenlig seger mot Borlänge under söndagen och vi frågar oss alltjämt när det ska lossna för smålänningarna. De klarar hittills inte av att ge sig själva tillräckligt betalt när de har spelövertag i tajta matcher och straffar gång efter annan i det defensiva omställningsspelet.

Laget har högst procentuell andel spelmål, tillsammans med Tillberga, av alla lag i serien, men ett snitt på fyra mål framåt per match räcker helt enkelt inte till i den här serien. Patrik Gustafsson Thulin måste få sitt lag att bli vassare och spela ännu mer efter sina styrkor för att det här ska bära frukt på sikt.

Jag sade under 4,5 insläppta i helgen, men den chansen försvann i den svaga andra halvleken mot Falun och jag byter ut stenen och går i ett rejält ide istället.

12. IFK KUNGÄLV

Att inleda en åtta timmar lång bussresa hem en söndagskväll efter att ha fått 17 mål i baken över två matcher var ingenting som man direkt avundades Kungälv i helgen. Nog för att de flesta räknade med att bortamatcherna mot Rättvik och Ljusdal skulle bli tuffa, men så här får det inte se ut.

Defensiven såg stundtals ut som en schweizerost under lördagen och när Ljusdal sedan tog samma ost och skickade in den i ugnen under söndagen så var det bara sörja kvar. Den energi som laget lär ha fått av segern mot Tellus förra helgen är nu som bortblåst och återigen får vi konstatera att det blir en lång och tuff säsong för Anders Uhlins lag.

Ett självmål och tre strutar av Niklas Holopainen gör att jag kastar mig ut ur mitt ide och slår mig för bröstet över mina oöverträffade tippningskunskaper. Nyförvärvet skulle nämligen ha poäng på minst hälften av IFK:s mål i helgen.

13. TB VÄSTERÅS

Två nya förluster och Tillbergas defensiv fortsätter att se direkt svag ut. Tio insläppta i helgen och när de då samtidigt inte får ut absolut max av Max Mårtensson framåt (bara ett mål i helgen) så blir det förlust. Så enkelt är det. Laget fortsätter att vara alldeles för tunt och orutinerat och om det ska bli någonting annat än en direkt kamp för överlevnad så måste någonting göras snart.

Inga poäng, men över 2,5 poäng för Edwin Porswald i helgen var tipset och efter att 17-åringen nollat så tar jag ner knytnävarna från skyn och tar ett litet kliv närmare skamvrån.

14. UNIK BANDY

Alltjämt segerlösa UNIK fortsätter att ha en märkligt positiv ton i sin egen kommunikation efter matcherna. En poäng mot LAIK är visserligen klart godkänt och att siffrorna hölls nere mot ett formtoppat Boltic likaså, men det fortsätter att utgöra ett mönster för Uppsala-laget. Trots mål av såväl Johannes Camilton som Tobias Engstrand i helgen så räcker det inte.

Jag trodde att UNIK skulle skrälla till sig någon ytterligare poäng hemma i Relitahallen i helgen, men när så inte blev fallet så ser det här allt mer ut som ett klart case. Det kommer att bli en vild kamp för överlevnad hela säsongen för de, på förhand, bäst tippade nykomlingarna.

Highlights från UNIK-LAIK saknas dessvärre för närvarande…

15. SKUTSKÄRS IF

Målkalas i baken, otäcka skador och inga poäng. Nej, det här var ingen rolig helg för Skutskär, som i alla fall tog sig i kragen efter utskåpningen mot LAIK under lördagen och höll nere siffrorna till “bara” 4-7 mot Boltic under söndagen. Jag vet att jag börjar bli oändligt tjatig här, men det MÅSTE komma leverans från fler spelare än Johannes Häggström.

Jag pratade om en förväntad islossning, modell “tre små kuber i paraplydrinken”, för Kevin Brown inför helgen. Det blev en ynka assist och amerikanen har alltjämt väldigt mycket kvar att bevisa i rollen som förväntad nyckelspelare.

16. BORLÄNGE BANDY

Två nya torskar på menyn för masarna, men någonstans vill jag se min teori som bekräftad. Det är en otrolig skillnad på Borlänge när de får spela hemma på Tunets IP. Faktum är att laget länge och väl störde Katrineholm under lördagen med ett tätt försvarsspel och en hyfsad effektivitet framåt. Det var dock inte helgens matcher som Borlänge bör ha haft siktet inställt på att vinna, utan att istället få med sig åtminstone en hyfsad insats för att vinna de viktiga matcherna senare i kampen om en kvalplats.

Jag förutsåg Borlänges negativa målskillnad i helgen till mindre än -6,5. Den landade tillslut på -9, men någonstans tycker jag ändå att tesen är bekräftad. Få lag kommer åka till Tunet och göra slarvsylta av hemmalaget.

Nu ser vi fram emot en aningen lugnare helg, men det är trots allt åtta nya, viktiga matcher som står på schemat och precis som vanligt så ser ni alla matcher live på bandyplay.se. Fortsätt även gärna höra av er med synpunkter och funderingar och passa även på att säga åt en kompis att följa Bandyallsvenskan i sociala medier!

Martin Gustafsson

martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se

@MpaGustafsson