Omgång 2: “Spruffs” & “Limpo” – Skrällarna & målfesterna

Den andra allsvenska omgången bjöd på mycket, men framförallt på ett par rejäla skrällar och några saftiga målkalas.

Ni vet det här vi pratade om inför säsongen, om att det lätt blir lite klyschigt att tjata om att “serien är så oerhört jämn” och att “alla kan slå alla”. Klyschor blir dock inte klyschor bara sådär och efter två allsvenska omgångar har, som medvetet för att spä på den här bilden, storfavoriterna Falu BS fortfarande inte vunnit och nedflyttningshotade Katrineholm gått rent. Herregud. Vart ska detta sluta?

NÄSSJÖ IF 8 – 3 IF BOLTIC

Efter premiärsmällen i Örebro (förlust med 0-5) så visade Nässjö IF under lördagen att de kan betydligt bättre. Förstärkta dels av hemmapubliken i Stinsen Arena och dels av Vetlanda-talangen Pontus Nordström så lyckades smålänningarna visa prov på en betydligt bättre effektivitet och en bredare offensiv repertoar mot gästande Boltic. Det var dock inte på något sätt så att gästerna var ofarliga eller bara försvarade sig. Karlstapöjkera bjöd upp te dans.

– Boltic är verkligen roliga att möta, de backar inte hem utan bjuder upp till spel. Falun t.ex. backar hem med hela laget istället och det blir mer tillknäppt, säger Nässjös Martin Lindqvist till klubbens hemsida.

4-2 i halvtid blev tillslut 8-3 efter att hemmalaget bjudit på sex olika målskyttar och hela tre assist från junioren Oskar Hulthammar. Ett väldigt spännande namn att hålla koll på i den mindre uppsjö av namn hos “Di Blåe” som kan vara starkt bidragande framåt.

Läge att dra slutsatser? Njae. Nässjö bevisar att de inte är 0-5-dåliga och Boltic gör en helt klart hyfsad insats mot ett bättre lag. So far, so good.

ÖREBRO SK 6 – 9 KATRINEHOLM BANDY

Vad är det som händer i Katrineholm? Inte nog med den imponerande premiärsegern hemma mot IFK Kungälv. De nederlagstippade sörmlänningarna följde nämligen upp med att jaga bort det mångåriga Behrn Arena-spöket och det med besked.

Maken till svängig bandymatch var dock längesedan jag sett. 1-0 blev 1-4, som blev 4-4, som blev 4-6. Allt detta innan halvtidsvilan. Ett skadeskjutet ÖSK-försvar hade oändliga problem med de egna uppspelen och blev gång på gång straffade av hypereffektiva gäster anförda av lagkaptenen Linus “Limpo” Doktare. 26-åringen svarade för fyra mål, blev utsedd till Veckans Spelare av Bandysurr och visade ännu en gång vilken hög allsvensk klass han håller. När han dessutom får draghjälp i målprotokollet av Niklas Eriksson, Marc Samuelsson och Eric Lisell så är det inte svårt att gissa att fler försvar lär få slita hund för att stänga ner Katrineholms offensiv. Att släppa in sex visar dock att defensiven fortfarande har en del att jobba på och ännu är det nog ingen som tror att de rödblåa kommer att hålla den här nivån genom hela säsongen.

ÖSK då? En berg-och-dalbana som får Wildfire på Kolmården att framstå som en promenad i parken. Att det finns kvalitet i laget finns ingen anledning att tveka kring, men om skillnaden i prestation ska variera såhär mycket på grund av att två spelare saknas (Simon Hagström och Daniel Rönning) så får nog Max Eriksson och övriga tränare ta sig en rejält titt i spegeln om det inte ska bli ännu en mellanmjölkssäsong för närkingarna.

FALU BS 1 – 5 IK TELLUS

Vad händer i Falu BS? Storfavoriterna må ha inlett säsongen med två, på pappret, tuffa matcher, men att masarna skulle stå utan seger efter två omgångar kan det inte ha varit någon som trott på förhand. Argument som “små marginaler” och “spelmässigt bra prestationer” håller inte riktigt heller. Faktum är att de blev fullständigt avklädda av Tellus under lördagen.

Stockholmarna tog snöfallet med ro och slet åt sig taktpinnen tidigt för att sedan dirigera sig igenom 90 minuter bandy som om det vore “Bä bä vita lamm” och inte Beethovens nia. Ett sent tröstmål av hemmalaget fram till 1-5 räddade ingen och efter matchen var det inlåsning i omklädningsrummet för hemmalaget för att försöka reda ut vad i hela världen det var som hände.

– Vi blir därinne en stund och det handlar om att samla ihop oss. Vi upplever att vi gör en riktigt, riktigt usel match, säger BS-tränaren Joakim Björkman till Bandypuls.

Ingenting ska dock på något sätt tas ifrån Tellus. “Jordens lag” agerade som att de tagit över hela planeten och efter en halvskakig säsongsinledning borta mot IFK Rättvik så injicerades nu ren energi rakt in i varenda ven.

– Jajemän, nu gjorde vi det. Det känns så jäkla skönt och vi gör en så otroligt bra match. Det är så underbart att se när alla jobbar och går in med den här inställningen. Vi är bara ut och skriker och är störst på plan från minut ett. Det känns så jäkla skönt, jublade liberon Hampus Krantz efter matchen.

Mer om Faluns bortamöte med nykomlingarna Skutskär senare i veckan, men faktum är att pressen börjar smyga sig på och det är nu som alla de rutinerade, välmeriterade stjärnorna måste ta och visa vad de verkligen går för.

IFK RÄTTVIK 8 – 3 SKUTSKÄRS IF

Kan vi återgå till att prata om målskyttar och hur häftigt det är med relativt nya bekantskaper inom det gebitet? Undertecknad bytte ett par ord med Rättvikskaptenen Jesper Nywertz inför säsongen och på frågan vem som kan vara lagets offensiva utropstecken under vintern så svarade han inte nyförvärvet från Bollnäs, Oskar Lundgren, utan Tim Stjernström. Det ska villigt erkännas att jag inte hade någon superkoll på 20-åringen från Bollnäs, men det börjar allt mer se ut som att Nywertz hade en poäng.

Med ett mål i premiärkrysset mot Tellus och ytterligare tre under lördagen toppar Stjernström den interna skytteligan före bland annat Edsbyn-talangen Ted Hedell. Visst kan det vara tidigt att dra stora växlar, men nog tycks IFK ha gjort något av ett kap när de plockade Stjernström från Snoddas BK inför förra säsongen?

Matchen vann Rättvik tillslut tämligen bekvämt på ett brett spel med många delaktiga och för nykomlingarnas Skutskärs del blir nog läropengen att om de ska hänga kvar i Bandyallsvenskan så går det inte, på tal om målskyttar, bara att förlita sig på suveräne Johannes Häggström (som leder hela seriens skytteliga med sju strutar på två matcher). Det måste finnas en hållbar defensiv mot den här typen av motstånd.

– Ska vi få vårt spel att stämma måste vi sätta defensiven. Det gjorde vi inte nu. Vi lyckades inte sätta någon press på Rättvik, utan de kunde hålla tempo i sitt spel. Nu kom de fram långt i banan hela tiden och in i vårt straffområde – och de var riktigt bra också, konstaterade lagkapten Johannes Siirtola för Bandypuls efter matchen.

LIDKÖPINGS AIK 4 – 3 IFK KUNGÄLV

Efter premiärplumpen på Backavallen såg IFK Kungälv vara på väg att ge sig själva upprättelse under lördagen, men en 3-1-ledning efter timmen spelad borta mot LAIK räckte inte. Hemmalaget vände, avgjorde på tilläggstid och såg istället till att det var de som fick studsa tillbaka efter en tung premiärmatch.

Hemmalaget var spelförande under stora delar av matchen, men gästerna lyckades, trots avsaknaden av avstängde Viktor Uhlin och Frillesås-spelande Gustav Friman, täppa igen hyfsat bakåt. Faktum är att Kungälv hade ett riktigt bra läge att kvittera matchen efter Christoffer Norins matchvinnande 4-3 i den 91:a minuten, men nära skjuter ingen hare.

Som tidigare nämnt så återkommer vi till kommande matcher senare i veckan, men att nollpoängarna Kungälv och Tillberga möts på ett nyspolat Skarpe Nord på lördag. Tjenare november-ångsten!

LJUSDALS BK 8 – 0 BORLÄNGE BANDY

Kupongens berg-etta höll och hemmalagets unga kanoner levererade som förväntat. Poäng från tre spelare födda 2001 eller senare och LBK:s “USP” den här säsongen är lika självklar som att Robin Mårtenssons röst skär sig när han kommenterar ett läckert mål.

8-0 kan tyckas övertygande, även mot ett så pass nederlagstippat lag som Borlänge, men faktum är att det borde finnas ännu mer att ta av i det här LBK-laget. Att “bara” göra tre mål på 22(!) hörnor, varav ett av dessa dessutom var en retur, kan inte ses som godkänt och överlag är känslan att fler spelare har mer att hämta i effektivitetslådan.

– Det (hörnskyttet reds. anm.) är så klart inte okej. Det är alldeles för dålig procent och framför allt har vi för dåligt med hörnor som går på mål, vi skjuter över och utanför. Där har vi verkligen någonting att förbättra, sade rutinerade Johan Jansson Hydling till Bandypuls efter matchen.

Den som dock verkligen har visat prov på effektivitet under hela hösten är nyförvärvet Caspher “Spruffs” Ekström. Av Ljusdals elva mål hittills den här säsongen har den tidigare Bollnäs- och Falu-talangen svarat för fem, varav fyra mot Borlänge, och då ska vi komma ihåg att det han inte hunnit bli äldre än 22 år gammal. När snacket på byn samtidigt skvallrar om en imponerande inställning och målmedvetenhet är det inte svårt att ta “Spruffs” på allvar.

Smeknamnet, undrar vän av ordning? Lanserat av Bajen-målvakten Max Bergström, som var lagkompis med Ekström i Falu BS i fjol, baserat på hunden Spruffs i Småstadsliv. “Han är lite spruffsig i sättet och framförallt i håret. Alltid spruffsig”, förklarar Bergström.

KALIX BANDY 6 – 2 UNIK BANDY

Nog för att det brukar vara rejält kallt i Relitahallen, men när UNIK Bandy kom till ett Fomab Arena i Kalix som bjöd på 14 minusgrader så var det som att Uppsalagänget frös fast. Sargvaken Wikström beskriver nog kylan bättre än någon annan ej hypotermisk varelse, så jag låter bli den här gången.

Men det var i alla fall hemmalaget som klarade av förutsättningarna bäst och med en rejäl revanschlusta efter den snöpliga premiärförlusten mot Skutskär var det framförallt den ryska touchen som förde norrbottningarna framåt. Anton Khrapenkovs förarbete till Ivan Detsuras 1-0-mål var hiskeligt läckert och samme man slog även in hörnan som Simon Viklund kunde göra 2-0 på.

När nämnde Khrapenkov saknades i poängprotokollet i premiären så var det landsmännen Anton Voronchikin och Ivan Detsura som representerade den ryska björnen, men denna söndag fick Kalix leverans från alla tre, vilket också gav säsongens första seger. Trion kommer, tillsammans med nyttige Simon Viklund, behöva fortsätta leverera om det inte ska bli en allt för ångestfylld säsong för Kalix.

För UNIK:s del är det svårt att säga vad säsongsinledningen har gjort. Av de flesta så kallade experter, mig själv inräknad, såg de som de bästa av nykomlingarna underifrån. Det kan de givetvis fortfarande bli, men uppförsbacken blir brantare snabbt om de inte börjar vinna – och då har de inte ens mött något lag som väntas höra hemma på den övre tabellhalvan ännu. Gustav Holmgren imponerar i alla fall mellan stolparna.

PS. Jobb för alla kalenderbitare därute. Kombinera dessutom Stefans tweet med faktumet att matchen inte bjöd på en enda utvisning.

TB VÄSTERÅS 3 – 4 GRIPEN TROLLHÄTTAN

Hejsan, hoppsan, här var det oväntat jämnt. Gripen, som övertygade så stort i premiärsegern mot Lidköpings AIK tvingades nu hitta ett helt nytt sätt att vinna. Detta då ett frejdigt hemmalag rivstartade i ordets renaste form. Max Mårtensson hängde första efter blott 20(!) sekunder och därefter var det som att Gripen inte riktigt lyckades få fart på grejerna.

Den svartgule kände säkerligen tillförsikt inför fortsättning då TB reducerades till tio man efter knappa halvtimmans spel då Gustav Mattsson ådrog sig ett rött kort vid ställningen 1-2, men det ville inte lossna för gästerna. Istället fick Andreas Jonsson kvittera efter dryga timmens spel och när Max Mårtensson satte sitt andra för kvällen fram till 3-3 i den 83:e minuten så kanske det ändå var en skräll modell större på gång. Men nej. Inte den här gången.

Styrkan hos ett bra lag (ja, det var jag som tippade Gripen som seriesegrare) ligger som sagt i att kunna vinna matcher på olika sätt. Robin Karlssons 3-4-mål, hans tredje i matchen, var kanske inte ett brottarmål i sig, men segern var en brottarseger. En ren “hitta bara ett jävla sätt att vinna matchen på”-seger.

Ett Tillberga utan poäng hittills lär nog illa kvickt behöva hitta sätt att vara bra i längre perioder i matcherna samt ge katten i att dra på sig 60-talet utvisningsminuter per match. Då kanske saker och ting kan börja hända kring “Pinno” Engströms gäng.

Gripen behövde inte ta med sig så mycket mer än två poäng från Västerås och det lyckades de med. Att spelet inte sitter hundraprocentigt är inget att trycka på några larmknappar över i en säsongsinledning där poängen ramlar in. Västgötarna är på riktigt.

Hur går era tankar efter två spelade omgångar? Vilka lag överraskar, underpresterar eller är precis så bra/dåliga som ni trott? Är det någon spelare ni tycker borde lyftas fram mer? Hör av er!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson