Omgång 16 & 17: “Hetare på isen än Max Mårtensson på dansgolvet”

Säsongens sista dubbelhelg är här och Bandyallsvenskan går in på sin upploppsraka. En slutspurt som har alla förutsättningar för att bli någonting i hästväg.

Den förra dubbelhelgen bjöd på allsköns intressanta och överraskande resultat, vilket nu ger oss en tabell som kan ge vilken veteran som helst nervositetshicka. Ljusdal har varit i det absoluta toppskiktet av serien under hela säsongen, men kan i teorin nu ramla ner till en sjundeplats efter helgen. Kalix har skvalpat omkring i mitten av tabellen hela säsongen, men kan i teorin ligga på negativ kvalplats efter helgen. Däremellan finns nästan alla övriga lag i serien och när samtliga nu, återigen, ska slåss om fyra poäng över två dagar så handlar det bara om att försöka förbereda sig mentalt på diverse omkastningar och skrällar. Det rimliga är väl ändå att saker och ting borde kunna sätta sig lite mer efter helgen, även om vi har sagt samma sak en längre tid nu.

Vi går igenom helgens 16 matcher lag för lag i nuvarande tabells ordning.

16. BORLÄNGE BANDY

Tabelljumbon välkomnar pånyttfödda IFK Kungälv och Gripen Trollhättan till Tunets IP i helgen och det med förhoppningar om att ta säsongens hittills största skrällpoäng. Det är ingen nyhet att masarna kan vara en obehaglig överraskning för många i det knallgula ljuset, men det här med lite halvknepiga förutsättningar utomhus har ju Kungälvsspelarna fått i bröstmjölken. Även en slagpåse som Borlänge har blivit den här säsongen brukar kunna få in någon riktig stjärnsmäll under en säsong och varför inte få till en sådan nu mot ett av två fortsatt mycket pressade lag i kvalstriden.

Bold predicition: Borlänge har gjort 19 färre mål än näst sämsta lag i serien och om det ska finnas chans till skrällpoäng så hänger det på att matcherna blir tajta och målsnåla. Under 7,5 mål i minst en av masarnas två matcher i helgen.

15. SKUTSKÄRS IF

Hemmafajter även för nästjumbon då Katrineholm och Nässjö beger sig norrut. Jag vet att jag räknade bort Skutskär från allsvenskt spel nästa säsong tidigare i veckan, men i teorin är det klart att chansen fortfarande finns. Då måste det dock hända drastiska saker i helgen. Laget har släppt in 16 fler mål är Borlänge(!) över 15 matcher, är klart sämst i klassen och när även leveransen offensivt hackar så blir det aningen svårt att vinna matcher. Fem poäng upp till kvalplatsen och jag skulle säga att de gröngula behöver minst två poäng fler än UNIK i helgen för att hålla liv i kampen. På pappret ska de dock vara hyfsat nöjda om det blir några poäng överhuvudtaget.

Bold prediciton: Skutskär har tagit alla sina fem poäng på “hemmaplan” i år (två av dessa togs i premiärmatchen som spelades i Söderhamn) och där förlorar man “bara” matcherna med två måls marginal i snitt. Trenden håller i sig och den här helgen kommer laget ur med en bättre målskillnad än minus fyra.

14. UNIK BANDY

Om det finns något lag som skulle kunna bli indragna i någon form av strid kring nedflyttningsstrecket så är det Uppsala-gänget. Fem poäng ner är visserligen ganska betryggande, men med en match mer spelad är det ändå inte helt klart. Avståndet uppåt är dock mindre och gissningsvis är det däråt UNIK blickar inför hemmamötena med Nässjö och Katrineholm. Laget har faktiskt tagit poäng i fem av åtta hemmamatcher hittills och är erkänt luriga i frysboxen Relitahallen. Här blir det nya poäng in på kontot och fortsatt häng på säker mark.

Bold prediction: The Battle of the Skyttekungar går av stapeln på söndag då UNIK:s Tobias Engstrand (27 mål) ställs mot Katrineholms Niklas Eriksson (31 mål). En duell som kommer att sluta med att båda två gör över 1,5 mål i matchen.

13. NÄSSJÖ IF

På tal om Skutskär och UNIK så är det ju precis exakt dit som Nässjö ska i helgen och för smålänningarna blir det ohyggligt viktigt att öka på de ynka tre poäng man tagit på bortaplan hittills den här säsongen. Faktum är att laget endast lyckats besegra tabelljumbon Borlänge på främmande is till dags dato och med fem av sju återstående matcher på bortaplan så är det ett problem som måste åtgärdas i blåljusfart för att laget ska kunna undvika negativt kval. Ambulanssjukvårdarna och doktor “PG” måste omedelbart sätta in Första Hjälpen för att hitta livstecken i bortaspelet helt enkelt. På förhand ska de givetvis vara favoriter i helgens båda matcher, men här finns stora fallgropar och risker.

Bold prediction: Pressen börjar bli rejält stor på Nässjö och då främst med tanke på den form många av konkurrenterna visar upp. Det i kombination med bortaplan får dessvärre konsekvenser. Under 2,5 poäng i helgen och över 12,5 insläppta.

12. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Efter en formsvacka djupare än Marianergraven så fick Gripen tillslut vinna igen den gångna helgen och precis som att “en olycka kommer sällan ensam” så kan det vara likadant åt andra hållet. Bara dagen efter storsegern hemma mot UNIK blev Joakim Hedqvist överraskande klar för klubben. Den offensiva uppställningar var redan tidigare en av seriens bästa, på pappret, och inte blir den mindre livsfarlig nu. Hedqvists skytte kan dessutom vara helt avgörande i, exempelvis, ett tufft bortamöte mot ett lågt stående Borlänge. Gripen har fått luft under flygplansvingarna igen och lördagens möte med Falu BS kommer att bli hyperintressant på mängder av vis.

Bold prediction: Vem vore jag om jag inte spann vidare på veckans stora snackis och letade förutsägelse hos “Jocke Dunka”? Blir det succé eller fiasko för 42-åringen? Jag tror på det förstnämnda och redan i helgen smäller han in över 3,5 mål.

11. IFK KUNGÄLV

Till Dalarna ska även IFK Kungälv och det med tre raka segrar i ryggen. Comebackande Mikael Lindberg och Ted Skoglund går inte att säga nog med gott om, men det jag ständigt vill återkomma till är vad deras återkomst tycks ha betytt för andra spelare i laget. Den gångna helgen fanns åtta olika målskyttar i laget, variationen, kreativiteten och bredden flödar och Niklas Holopainen ser faktiskt nästan ut som en finsk landslagsman numera. På bortaplan har det dock bara blivit två poäng hittills den här säsongen och racet är så tajt om att undvika kvalplatserna så här behövs nya poäng in på kontot.

Bold prediction: Ett Kungälv i den här formen ska bara städa av Borlänge under lördagen och jag utesluter inte heller att de kan störa Falu BS under söndagen. Om Kungälv förlorar den, och jag säger OM, så är det absolut inte med fler än två måls marginal.

10. TB VÄSTERÅS

SKA Tillis är obesegrade sedan resterna av julskinkan tog slut i kylskåpet och med nuvarande form är “Pinno” Engströms unga gäng hetare på isen än vad Max Mårtensson är på dansgolvet. Nu snackar vi dock rejält tuff utmaning till helg i form av bortamöten med Ljusdal och Rättvik – två lag som ännu inte förlorat en enda hemmamatch den här säsongen. Det går snabbt att tappa momentum och placeringar i den här serien och två förluster här kan göra att Västeråsarna snabbt blir pressade och tvingas jaga igen. Hur den här helgen hanteras mentalt i det här unga laget kan komma att avgöra utgången av hela säsongen.

Bold prediction: Vi pratar alldeles för lite om det faktum att det bara är topp fem-lagen i serien som har släppt in färre mål än “Tillis” den här säsongen och det trots en, på förhand, stor osäkerhet på målvaktssidan och hjärnskakningsproblematik på Carl-Albin Bodin. Jäkligt imponerande och om trenden kan fortsätta så finns det chans att klara sig under tvåsiffrigt antal insläppta mål i helgen.

9. KALIX BANDY

Överkörningen av Katrineholm i söndags kom som en sen julklapp för norrbottningarna, som nu har vind i seglen inför slutspurten. Att de jagande konkurrenterna har en match i handen kan tyckas lite oroväckande, men med fem av sex återstående matcher på hemmaplan så ser det trots allt ljust ut för Kalix. Nu väntar toppjagande Lidköpings AIK och Boltic hemma på Fomab Arena och matcher som känns helt vidöppna på förhand. Matcher där det avgörande för hemmalagets del blir om den offensiva formen på Simon Viklund, Ivan Detsura och Anton Voronchikin kan hålla i sig.

Bold prediction: Vidöppet och svårtippat, men känslan är ändå att Kalix kommer att fortsätta producera offensivt. Laget har sex man över 15 poäng i dagsläget och nu kommer Anton Voronchikin bättra på sina 15 poäng med ytterligare minst två hörnmål i helgen.

8. IFK RÄTTVIK

Två poäng med sig hem från bortamötena med Boltic och LAIK får ses som klart godkänt för masarna och hemma i arenan har man ännu inte förlorat den här säsongen. Örebro och Tillberga kommer på besök i helgen och med tre poäng upp till den sista kvalplatsen så är det nu dubbla segrar som gäller för att den drömmen ska leva vidare. Tim Stjernström är strykjärnshet framåt och servitörerna Rasmus Plan och Markus Lindholm fortsätter alltjämt att skicka fram macka på macka, men någon enkel helg blir det inte.

Bold prediction: Magkänslan säger att Rättvik kan få det lite halvtufft i helgen, så jag sticker ut hakan och säger under 2,5 poäng och över 10,5 insläppta.

7. KATRINEHOLM BANDY

Smällarna förra helgen var nästan så hårda att Paolo Roberto hade varit nere för räkning och frågan är nu helt enkelt om sörmlänningarna klarar av att resa sig. Det är trots allt fortfarande bara en poäng upp till en kvalplats och den här helgen är man ett av blott två topp sju-lag  som inte möter någon av de andra. Guldläge med andra ord, men då krävs någonting helt annat än vad man visat hittills under 2020 – även om det är “bottenlag” som står för motståndet. Att det blev klart att Eric Lisell stannar säsongen ut på sitt lån från Motala var ett positivt besked som verkligen kom i rättan tid. Katrineholms stora match i helgen går man mot sina egna psyken.

Bold prediction: Usel form i all ära, men laget är, om än kanske inte så bra som de var stundtals i höstas, så bättre än vad man visat hittills under 2020. Lördagens bortamöte med Skutskär ger lite självförtroende tillbaka och Niklas Eriksson och Linus Doktare gör båda över 1,5 mål i matchen.

6. IF BOLTIC

Lika få poäng på de fyra senaste matcherna som Katrineholm, dvs en, har Boltic, men värmlänningarna har i alla fall inte brakat ihop som korthus i stormbyar i matcherna. Senast blev det en viktig poäng mot ett bra Ljusdal och nu väntar ytterligare en tuff helg med serieledande Tellus och avlägsna Kalix på bortaplan. På det hela taget har Boltic faktiskt fem av sju återstående matcher på bortaplan, så det gäller verkligen att hitta tillbaka till toppformen för att kunna knipa en kvalplats uppåt. Lördagens match på Zinkensdamm kommer att bli tät, tuff och otroligt häftig om bara vädret tillåter. En match som sätter tonen för resten av Boltics säsong.

Bold prediction: Tellus-matchen kan ge massor av energi eller göra att det fortsatt är jobbigt. Därför slår vi fast att Boltic kommer att ta exakt lika många/få poäng i båda helgens matcher och att laget kommer dra på sig över 30,5 utvisningsminuter mot serieledarna.

5. LIDKÖPINGS AIK

Ni minns den gången när Sundsvall brann? Inte? Nej, men det var i alla fall ungefär då som Jesper Bryngelsons LAIK senast förlorade en allsvensk bandymatch. Skämt åsido. En förlust sedan den 16 november imponerar enormt och det känns helt otroligt att en sådan form inte har belönat sig mer sett till utgångsläge i tabellen. Nu väntar dock rejäla test i Stockholm och Kalix för västgötarna, som hittills bara har vunnit två av sju bortamatcher den här säsongen. Med tanke på hur tabellen ser ut och hur andra lag också möter varandra så är två poäng i helgen klart godkänt. “Tuta-och-köra”-läge med andra ord, för visst finns kunnandet att pressa Tellus.

Bold prediction: I LAIK:s senaste nio matcher har det aldrig skiljt mer än tre mål mellan lagen, men det blir det ändring på i helgen. Minst en av matcherna kommer att ha en differens mellan lagen på över 4,5 mål.

4. FALU BS BANDY

Hade vi bara spelat hemmamatcher i den här serien så hade Falu BS befunnit sig på negativ kvalplats. Hade vi bara spelat bortamatcher så hade de varit på kvalplats till Elitserien. Med det i bakhuvudet är det inte helt enkelt att smälla upp masarna som jättefavoriter i helgens båda hemmamatcher mot Kungälv och Gripen. Nu ska det visserligen sägas att laget inte har förlorat sedan den 1 december, men samtidigt tvingades de slita rejält för poängen mot TB och ÖSK förra helgen. Jag sätter varningsflagg på ett Hedqvist-förstärkt Gripen och ett formtoppat Kungälv. BS måste visa sig från sin bästa sida för att ta fyra poäng i helgen.

Bold prediction: Jag får känslan av att den här helgen är något av ett minfält för masarna. Laget tar under 2,5 poäng och gör totalt under 10,5 mål.

3. ÖREBRO SK BANDY

Ett annat lag som, i likhet med Boltic, nu börjar beta av en lång rad återstående bortamatcher är ÖSK. Det tidigare så bortausla ÖSK har dock bara förlorat en match på främmande is den här säsongen och därmed fullkomligt slaktat det spöket. Nu är det hemma-obesegrade Ljusdal och Rättvik som står på andra sidan och lite “upp till bevis”-läge för närkingarna. En seger, mot Borlänge, på de fyra senaste matcherna imponerar föga och här löper man stor risk att tappa viktig mark i tabellen.

Bold prediction: Nej, det här blir tufft för ÖSK. Under 1,5 poäng och över 15,5 insläppta mål.

2. LJUSDALS BK

Seriens bästa hemmalag får komma hem till IP efter en tung bortahelg med blott en inspelad poäng och tappad kontakt med serieledningen. Ett faktum som givetvis innebär stor chans till nya segrar och en stärkt kvalplats. Att motståndet i helgen heter Örebro och Tillberga gör visserligen inte saken enkel, men LBK har inte darrat på manschetten alls på hemmarutan och jag ser ingen anledning att tvivla på laget inför helgen heller. Laget har Caspher Ekström i fortsatt målform, tre spelare (Misha Svechnikov, Olle Sundin och Elias Swartswe) som tillsammans har gjort 45(!) assist, bara släppt in 13 mål totalt på hemmaplan och gjort flest antal hörnmål av alla i serien. Ljusdal är det enda laget som skulle kunna blanda sig i en strid om seriesegern.

Bold prediction: Det kanske märks ovan, men jag tror stenhårt på Ljusdal inför helgen. Det blir fyra poäng och under 5,5 insläppta mål totalt.

1. IK TELLUS BANDY

Förra helgens imponerande ryck i tabelltoppen blir än mer imponerande i skenet av att det var bortamatcher som vanns och att det nu stundar två hemmamatcher för ett Tellus som ännu inte förlorat på Zinken den här säsongen. I korsningen Ringvägen/Krukmakargatan har “Jordens Lag” dessutom bara släppt in två mål per match i snitt, vilket har satt dem i ett ypperligt utgångsläge inför säsongens avslutande tredjedel. Nu kommer Boltic och LAIK till huvudstaden och visst, det är två toppkonkurrenter, men med Tobias “Målbjörn” Björklund och hans vänner i den här formen så ska Tellus lösa det. Truppen breddades dessutom i veckan av Calle Brohäll från AIK och just nu ser serieledarna faktiskt ganska ostoppbara ut.

Bold prediction: Jag tror absolut på dubbla hemmasegrar på Zinken i helgen, men kvaliteten på motståndet säger mig att det kommer att bli tätt och tufft. Tellus kommer, trots segrarna, inte ha mer än plus fyra i målskillnad på helgens två matcher.

Det är ju inte utan att man känner sig lite bortskämd med såhär mycket rafflande och underhållande bandy på schemat vecka ut och vecka in. Hoppas att ni också tar tillvara på den här läckra tiden på året och att ni följer matcherna på plats på arenorna eller via bandyplay.se. En synnerligen häftig helg har vi framför oss – hur tror ni att det slutar?

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson