Omgång 14 & 15: “Och priset för Årets Kollaps går till…”

Den nästa sista allsvenska dubbelhelgen bjöd på rejäla överkörningar, skrällar och styrkedemonstrationer. Chefredaktör Martin Gustafsson sammanfattar allting nedan.

Den här texten kommer ut på en tisdag. Omgången avslutades under söndagen. Måndagen bestod i runda slängar enbart åt mental återhämtning. Jösses vilken helg. Vilka matcher. Vilken tabell. Vilken dramatik. Den här säsongen tycks överträffa sig själv vecka ut och vecka in och frågan är när vi kommer att kunna få någon som helst klarhet i vart den ska sluta. För efter genomklappningar, överkörningar, skrällar, styrkedemonstrationer och avgöranden i sista sekund så summeras omgången enligt följande. Highlights från samtliga matcher ligger under respektive hemmalag.

1. IK TELLUS BANDY

För första gången den här säsongen har vi en klar och tydlig lokförare av det allsvenska tåget. Tellus körde över toppkonkurrenterna Katrineholm på Backavallen och lyckades följa upp det med att gasa ifrån Nässjö under slutminuterna nere i Stinsen Arena. Jag såg stockholmarna på plats under lördagen och blev synnerligen imponerad. Med den här stabiliteten och tryggheten i spelet, den här skärpan i omställningar och avslut och den här fullständiga muren till försvarsspel så kommer Tellus att spela i Elitserien till hösten. Så enkelt är det.

Jag förutspådde att “släkten är värst” skulle vara helgens tema för Tellus, men istället för över 6,5 poäng så svarade Tobias Björklund, Hampus Krantz och Markus Magnusson för totalt 14 poäng. Hyfsat!

2. LJUSDALS BK

Tung bortahelg för hälsingarna, som först gick på pumpen mot LAIK för att sedan tappa poäng mot Boltic. Avståndet upp till direktplatsen är helt plötsligt tre poäng och om den är målsättningen så gäller det nog att gå rent nu fram till hemmamötet med Tellus den 7 februari. Då kan allting avgöras. Det går inte att säga annat än att helgen var en rejäl missräkning. Väldigt tuffa bortamatcher i all ära, men LBK hade givetvis hoppats på mer. Med tanke på tåget av lag som ligger och lurar bakom LBK så gäller det att studsa tillbaka per omgående nu.

Min bold prediction sade under 2,5 poäng för Ljusdal i helgen och under 3,5 poäng för Misha Svechnikov. Resultatet blev en poäng för laget och noll och ingenting för Misha. Det börjar lukta formtopp om undertecknad!

3. ÖREBRO SK BANDY

En väntad promenad i parken under lördagen följdes upp av ett sekunddrama under söndagen. Mötet med ett smådesperat Falu BS under söndagen var fullproppat med utvisningar och avgjordes först med fem minuter kvar av ordinarie tid. Det är inte svårt att peka på ÖSK:s bristande effektivitet, både i spelet och i hörnskyttet, som den stora boven i dramat, men trots det så hänger man fortfarande med bra i toppstriden. Nyckelmatcher monumentale till helgen borta mot Rättvik och Ljusdal. Minst tre poäng där och utgångsläget ser fortsatt riktigt bra ut för närkingarna.

Jag gissade på under 5,5 insläppta mål i helgen för ÖSK. Det blev tillslut sju. Bom, men likväl en hyfsat bra helg av Örebroförsvaret.

4. FALU BS BANDY

Det har hackats, gnällts och klagats på Falu BS under den här säsongen, men trots det är laget nu på samma poäng som ÖSK på den sista kvalplatsen till Elitserien. Detta mycket tack vare den knappa segern mot just ÖSK i Behrn Arena, men också tack vare den helt löjligt sena kvitteringen av Michael Pettersson i lördagens bortamöte med TB Västerås. Det kanske är dags att krypa till korset och erkänna att det är den här typen av poäng som gör att ett lag slutar högt upp i en tabell? Ja, för nu vore man ju dummare än en gås om man inte tog BS på allvar i en toppstrid.

Ett plus och ett minus blev det för mig gällande Faluns helg. Under 1,5 poäng och under 8,5 gjorda mål blev tre poäng och sju gjorda mål. Regler är dock regler, så den får jag inte räkna hem.

5. LIDKÖPINGS AIK

Vid sidan av Tellus är det kanske LAIK som imponerar mest av samtliga lag just nu i Bandyallsvenskan. Två raka segrar mot konkurrenter på övre halvan i helgen och laget har nu blott en förlust på de elva senaste matcherna. Det ger rejält topphäng. Johan Karlsson och Christoffer Norin var stundtals dominanta i helgen och får närmast beskrivas bära laget på sina axlar. Klarar man av att rida vidare på den här tsunamin så får även Tellus se upp hemma på Zinken i helgen som kommer.

Jag trodde på mindre än 2,5 måls marginal i båda LAIK:s matcher i helgen. Det förstörde Johan Karlsson med sitt sena 6-3-mål mot Ljusdal, men jag är inte bitter…

6. IF BOLTIC

Ja, en poäng mot Ljusdal ska absolut falla under kategorin godkänt, men faktum är att Boltic nu är uppe i fyra raka matcher utan seger och höstformen tycks vara som bortblåst. Nu finns det visserligen lag som har rasat ihop betydligt värre än värmlänningarna (vi återkommer till dess inom en väldigt snar framtid…), men visst finns det tydliga frågetecken kring saker och ting. Ett frejdigt Rättvik lyckades pressa sönder värmlänningarna under lördagen och söndagens föreställning var det Ljusdal som styrde till stora delar. Formsvackan är djup, men den har ändå en tydlig och stabil botten. Det kollapsar inte fullständigt och det tyder, i min värld, på att Boltic snart kan börja vinna igen.

Jag trodde att Boltic skulle gå obesegrade genom helgen och få minst två straffar med sig. Resultat blev en poäng och en straff. Inte ens nära liksom.

7. KATRINEHOLM BANDY

Och priset till Årets Kollaps i Bandyallsvenskan går till… Ja, jäklar vilken mardrömshelg det blev för Katrineholmarna hemma på Backavallen. 20 insläppta mål på två matcher, varav den sista mot ett Kalix som själva klappat ihop fullständigt så sent som dagen innan. Offensivt var det knappt en passning som satt där den skulle och defensivt gick precis allting igenom backlinjen fram till hysteriskt otacksamma uppgifter för målvakterna Pontus Ekström och Henrik Karlsson. “Det var som att se ett A-lag mot ett pojklag” sade tränare “Gubben” Carlsson efter lördagsmatchen mot Tellus och undertecknads bild från läktaren var densamma. Till skillnad från Boltic har Katrineholms formsvacka hittills tett sig bottenlös och det är bara för “glassgubbarna” att tacka högre makter för att det fortfarande bara är en poäng upp till Elitseriekvalet. En sådan dröm kräver dock att det blir jackpot på den mentala rådgivningen som träningsveckan till stor del lär handla om. Det enda positiva just nu är att viktige Eric Lisell blir kvar i klubben säsongen ut på lån från IFK Motala. Han behövs för att skutan ska kunna rätas upp igen.

Jag var inne på att det skulle lossna offensivt för Jesper Ekström i helgen med över 2,5 poäng, varav minst ett mål. Målet satte han mot Kalix, men i övrigt blev det noll för mittfältaren.

8. IFK RÄTTVIK

Vilken kanonstart det blev på en tuff bortahelg för Rättvik med seger på ett blåsigt och regnigt Tingvalla, men mot ångloket LAIK under söndagen kom masarna inte närmare än nära. Tim Stjernström fortsätter att vräka in mål och ser allt mer ut som ett riktigt guldkorn. Fem nya strutar i helgen och det känns allt mer tveksamt om 21-åringen från Bollnäs är kvar i Bandyallsvenskan nästa säsong. Två poäng av fyra möjliga gör också att Rättvik, med nöd och näppe, fortfarande är med i striden om kvalplatserna uppåt. Det är dock många lag framför i kön och nästa helg kan visa sig vara ett rejält vägskäl.

Vi säger hej till veckans största bom från min sida. Under 1,5 poäng och över 9,5 mål i båda matcherna blev två poäng och under 8,5 i båda matcherna. Läge att sluta såga Rättviks bortaspel nu Martin?

9. KALIX BANDY

Vi har pratat om berg-och-dalbanan Kalix tidigare. Om det har varit en karusell så saknar jag nästan ord för att beskriva den här helgen. Helt kölhalade nere i Nässjö under lördagen. Helt dominanta i Katrineholm under söndagen. Simon Viklund gjorde mål på allt som rörde sig. Anton Voronchikin sköt hörnor som fick granatkastare att blekna i jämförelse. Allt med resultatet att Kalix nu har fortsatt luft ner till kvalplatserna och det med fem av sex återstående matcher kvar på hemmaplan. Kontraktet är klart och utmaningen nu ligger “bara” i att hitta en stabilitet att börja bygga på inför nästa säsong.

Hej hopp, vad jag var ute och seglade här. Jag trodde på noll poäng och ett matchstraff, men Peter Stocks gäng löste två poäng med bara 40 utvisningsminuter över två matcher.

10. TB VÄSTERÅS

Formtoppen håller i sig för TB och hade tilläggstiden mot Falun i lördags varit någonting annat än monstruös så hade det blivit full pott i helgen. När till och med Anton Sjödahl kliver fram och hänger två kassar så vet man att det är Everest-form på “Tillis” och ingenting talar egentligen för att spelet ska börja hacka igen. Det enda smolket i glädjebägaren är väl möjligtvis att man, trots segrarna, inte har lyckats skaffa sig någon lucka neråt och till helgen väntar två rejält tuffa bortamatcher. Det är obeskrivligt viktigt att känna att man får bra betalt för insatserna för att det, med garanti, ska hålla hela vägen ut. Kvalstriden kommer att bli ett brutalt bo med ilskna getingar, men just nu är TB drottningen i det boet.

Att TB skulle ta tre poäng i helgen hade jag i kikaren, men nog trodde jag att det skulle sprudla lite mer framåt. Det är nog dock en detalj som ingen annan än mitt ego bryr sig om i nuläget.

11. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Ja, det går att argumentera för att det inte var världens tuffaste motstånd som Gripen ställdes inför i helgen, men oj så imponerande att äntligen få ordning på saker och ting och inkassera lite segrar igen. Ett rejält glassparty med 21 strutar framåt stärker självförtroendet rejält och när nu även “Jocke Dunka” kliver in i Slättbergshallen så kommer många att darra av rädsla när de tittar på GBK:s offensiv. Nog ska det vara nog för att garantera säker mark, men inte kan en spelare få laget att skjuta som en raket upp igenom tabellen? Nej, även om Hedqvists bomber får Gripen att gå rent härifrån till mål så räcker det inte till Elitseriekval och därmed kommer laget mest att få en roll som rejält farthinder för alla de möter framöver.

Dubbla segrar var förutsägelsen. Dubbla segrar blev resultatet. Klart som korvspad.

12. IFK KUNGÄLV

På tal om pånyttfödelser och uppvaknanden. Välkomna upp på säker mark säger vi till ett IFK Kungälv som påminner oss om att fjolårets trupp, minus Lukas Persson, faktiskt är en riktigt bra allsvensk trupp. Ted Skoglunds comeback innebar ytterligare råg i ryggen för IFK och när överkomligt motstånd då samtidigt besöker Skarpe Nord så är det bara att hova in poängen. 18-4 över två matcher imponerar och sex poäng av Joel Emanuelsson imponerar stort. Nu återstår bara att se om samma formel även kan fungera på bortaplan under kommande helg. Jag tror faktiskt det.

Fyra poäng och en bättre målskillnad än +6 var stalltipset och jag börjar tro att det här med att stjäla godis från småbarn kanske hade kunnat vara en alternativ karriärbana.

13. NÄSSJÖ IF

Ja, kanske håller Nässjös starka kvaltradition i sig ändå. Skämt åsido så är det klart att det här är fel typ av kval och jag vet inte hur oroliga man egentligen bör vara nere på höglandet. NIF imponerade mot Kalix under lördagen och störde Tellus i 85 minuter under söndagen. Starka papper, men problemet börjar bli att alla lag de slåss med är minst lika formstarka och det känns käpp omöjligt att peka på ett lag för den här tabellplaceringen. Smålänningarna har hyfsat tacksamma uppgifter i helgen och ska kunna skaffa sig ett bättre utgångsläge inför fortsättningen.

Inför helgen pratade jag om poängexplosion för Alexander Heinhagen och 22-åringen svarade med att servera fem assist. Nässjös kanske viktigaste spelare under återstoden av säsongen.

14. UNIK BANDY

Det var en tuff helg på förhand och det blev också en synnerligen tuff helg för Uppsala-gänget. 7-17 i baken totalt och nu ser utgångsläget tufft ut. Bortsett från ett desperat Nässjö har UNIK bara lag på den övre halvan kvar att möta och dessutom har de redan nu en match mer spelad än konkurrenterna på säker mark, tre poäng framför. Det blir inte semester förrän i mitten av mars för nykomlingarna, men å andra sidan så är jag tämligen säker på att de då får fira ett nytt allsvenskt kontrakt. Det här laget är alldeles för bra för att misslyckas i ett kval.

Jag trodde på utvisningsbonanza i UNIK:s båda matcher i helgen, men bortsett från Hannes Skagerlinds lindriga matchstraff mot Gripen så var det inte mycket som stack ut. Halvrätt med andra ord.

15. SKUTSKÄRS IF

Det fanns faktiskt ett lag som lyckades vara ännu sämre än Katrineholm defensivt den här helgen. 22 insläppta nere i väst för Skutskär gör att Division 1-spelet nästa säsong nu är helt säkrat och det kommer att gå att utvärdera den här säsongen på två olika sätt. Antingen så tar man stor hänsyn till att klubben erbjöds den allsvenska platsen sent, fick slita för att få ihop en trupp och därefter valde att försöka spela bandy istället för att säcka ihop i eget straffområde. Eller så skickar man en känga mot att nyckelspelare inte har levererat enligt förväntan och att laget varit allmänt naivt och dumdristigt. Jag väntar med min dom, men ni kan sätta er i smågrupper och diskutera.

Jag trodde att Skutskär skulle kunna hålla det jämnt mot Gripen under lördagen, men klasskillnaden var alldeles för stor. Under 2,5 måls mellan lagen blev tillslut fem och rullgardin ner för gröngult.

16. BORLÄNGE BANDY

På tal om blivande Division 1-lag. Inget nytt under solen för Borlänge i poängväg, men den första halvleken mot Örebro under lördagen var imponerande. Tyvärr säger det en hel del om saker och ting när 4-3 och vittring i halvtid blir till torsk med 10-3 och ny pannkaka. Det var de rutinerade spelarna som drev Borlänge i helgen, men trots glimtar av optimism så räcker det inte till. Nu väntar två formstarka och desperata lag, Kungälv och Gripen, på hemmaplan och skulle det bli skräll i någon av matcherna där så kan Borlänge trots allt komma att spela en mycket viktig roll i hur den här tabellen slutar.

Jag förutspådde över 17,5 insläppta mål i helgen. Det dröjde visserligen till den 86:e minuten i söndagens möte med Tillberga, men tillslut så trillade vi över den linan.

Två poäng mellan lag två och sju. En poäng mellan lag tio och 13. Sju matcher kvar att spela för de flesta. Det är hög tid att börja meditera, gå på andningskurser och Gud vet vad för att kunna hantera det här dramat. Att försöka sortera ut kvallag åt olika håll känns närmast som ett lämpligt uppdrag för en kamikaze-pilot, men för all del. Vill ni dela med er av era tankar kring hur det här kommer att sluta så är ni varmt välkomna att höra av er. Jag fortsätter jobba med mina andningsövningar.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson