Omgång 14 & 15: Asfaltsregnet, gammelgäddan & Sven-Ingvars-garanti

Bandyallsvenskan är återigen tillbaka i dubbelhelgsspåret och chefredaktör Martin Gustafsson ger er alla tankar och förutsättningar inför helgens 16 matcher.

Norr gästar söder, topplag ställs mot topplag och bottenlag mot bottenlag. Återigen står vi inför en sinnessjukt fullmatad dubbelhelg och säsongsöden kan huggas i sten. Det är noterbart hur många av lagen i toppen som ställs mot varandra i helgen och likadant hur många av bottenlagen som gör detsamma. Fyrapoängsmatcher i parti och minut. Kan det bli bättre? Svaret är givetvis nej och mitt jobb nu är att försöka bena ut vilka som tar blytunga poäng och skaffar sig bäst utgångsläge inför fortsättning. Ett jobb med samma svårighetsgrad som att bygga hall i Kungälv.

Precis som tidigare dubbelhelger så gör vi så att vi går igenom lag för lag, istället för match för match.

16. BORLÄNGE BANDY

Visst, poängskörden är fortfarande vad den är, men faktum är att Borlänge på sistone även har börjat ge motståndarna en match på bortaplan. 2-4 mot UNIK senast är ingenting att skämmas över och nu väntar en helg där laget, på papper, har ännu mindre att förlora. Ett grundstarkt Örebro och ett formtoppat TB Västerås står på menyn och inte kan det finnas en människa som på allvar tror på någonting annat än två nya torsk för masarna? Statistik-gurun Bandystats förutser, i veckans krönika, att Borlänge kommer att ta två poäng till den här säsongen. Om så blir fallet så kommer de poängen tas i slutet av februari och inte den här helgen.

Bold prediction: Nej, det här blir en tuff helg för Borlänge trots att bortaspelet sett bättre ut på sistone. Över 17,5 insläppta mål i helgen.

15. SKUTSKÄRS IF

Do or die. Det är nu det gäller för Skutskär. Ja, det är nio omgångar kvar att spela, men med fyra poäng upp till kvalplats och match mot två lag som jagas, Gripen och Kungälv, så är det sista chansen redan nu för SIF. Vad som talar för nykomlingarna är dock svårt att peka på. Visst, man lyckades besegra UNIK häromveckan, men det var dels på hemmaplan och dels var det första gången den här säsongen som man släppt in under 4,5 mål i en match. Jag vill inte fortsätta tjata om Skutskärs miserabla defensiv, men om de verkligen inte kan prestera bättre så är vikten på Johannes Häggströms offensiva axlar tyngre än för titanen Atlas. Tänk om någon på allvar kunde se till att avlasta honom och hur tänker klubben inför övergångsdeadlinen i nästa vecka?

Bold prediction: Lördagens möte med Gripen kommer antingen betyda nådastöten för Skutskär eller ett jättekliv närmare en sensationell undergång för Gripen. Det skriker krampaktigt och nervöst lång väg. Under 2,5 mål kommer att skilja lagen åt.

14. IFK KUNGÄLV

Efter den mycket meriterande segern mot Katrineholm på trettondagen höll Kungälv, bokstavligt talat, på att bli asfalterade i veckan, men i nuvarande form är frågan om ens det kan stoppa IFK. Dubbla hemmamatcher mot bottenkonkurrenter kan inte ses som någonting annat än det perfekta läget att rida vidare på vågen och spelar man som senast så finns det rentav en handfull väldigt bra allsvenska spelare i laget. Rykten säger till och med att Ted Skoglund snörade på sig skridskorna igen i veckan! Skarpe Nord välkomnar med sedvanliga förutsättningar och supporterklubben Skarpa lär få chansen att sjunga hela vägen till säker mark i tabellen.

Bold prediction: Jag tror att Kungälv har hittat helt rätt nu. I helgen blir det superviktiga fyra poäng och en målskillnad på minst plus sex över de två matcherna.

13. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Vi pratade om “Do or die” för Skutskär. Riktigt så illa är det inte för Gripen, men det är bara baserat på de stackars poäng de lyckades samla på sig i november. Nu kommer två nykomlingar till Slättbergshallen i helgen och allt annat än fyra poäng vore en så stor missräkning att den får arenan en dryg mil norrut att se ut som ett ekonomiskt smart och väl genomfört projekt. Problemet med det konstaterandet är att det sätter en hysterisk massa press på GBK och hittills den här säsongen har laget, till synes, kuvat så fort motståndarna harklat sig. Ordförande Per Skoglund gick ut på klubbens hemsida i veckan och förklarade sitt stöd för spelare och ledare och att “det har varit jämna matcher”. Där finns en poäng, absolut, men jag vet inte om “bra kämpat pojkar, det går bättre nästa gång”-inställningen är den som håller Gripen undan ett negativt kval.

Bold prediction: Domedagsprofetior, press och mentala slukhål åsido så ska det inte vara möjligt att Gripen inte vinner bandymatcher i helgen. Det. Ska. Inte. Vara. Möjligt. Dubbla segrar ger självförtroendet en tillräckligt skjuts för att rädda säsongen.

12. UNIK BANDY

Vi håller oss kvar i västra Sverige, för dit ska ju även UNIK i helgen. Med tanke på mina två närmaste bold predictions ovan så kan ni ju räkna ut att det blir svårt för Uppsala-gänget att ta poäng, men trots mina gissningar så ska ingenting uteslutas. Sedan november blev december har UNIK tagit poäng i fem av åtta matcher och visat upp en synnerligen gryende form, men haken är att alla de poängen har kommit hemma i Relitahallen. På bortais har det däremot bara blivit två poäng på hela säsongen och inte en enda sedan den 24 november. Tuffa papper för ett lag som ändå har nivån för att störa helgens båda motståndare rejält.

Bold prediction: UNIK ställs mot seriens två mest utvisade lag i helgen och med tanke på matchernas betydelse så väljer jag att gå på över 50,5 utvisningsminuter i båda matcherna.

11. NÄSSJÖ IF

Två raka kryss och fortsatt någonting som påminner om gryende form för smålänningarna. Sju av tio poäng hittills har tagits hemma i Stinsen Arena och även om det är mer än en månad sedan man vann hemma senast så är det klart positivt att det är dit man nu välkomnar Kalix och Tellus. Spelande tränare Patrik Gustafsson-Thulin är tillbaka från avstängning, Oskar Hulthammar kommer tillbaka på söndag och lagkapten Viktor Svensson spelar igen efter sina sjukdomsbesvär. Viktiga pjäser som ger smålänningarna alla chanser att plocka viktiga poäng i helgen.

Bold prediction: Ju mer jag ser av Nässjö, förutom i de perioder som laget varit komplett iskalla i vinter, så blir jag mer och mer imponerad av Alexander Heinhagen. En klok och spelande högerhalv som kan kontrollera stora delar av matcherna. Behöver kanske göra lite fler poäng för att ta nästa steg och några kommer i helgen. Över 3,5 poäng på 22-åringen.

10. TB VÄSTERÅS

Tre segrar på de fyra senaste och en mindre orkan under vingarna är numera faktum för Thomas “Pinno” Engström och hans Tillberga. Den ungdomliga entusiasmen har börjat bära frukt och frejdigheten kommer att fortsätta vara svårstoppad. Nu kommer Falu BS och Borlänge till “Gurkstaden” och ger TB fina chanser till nya poäng. Rent logiskt går det att resonera som att Faluns rutin och lugn borde kunna utmanövrera “Men in black”, men jag ser det inte heller som uteslutet att det slår åt andra hållet. Den stora frågan den här helgen är om “Tillis” lyckas skapa sig någon vidare lucka ner mot de andra lagen i kvalstriden.

Bold prediction: Full gas är Tillbergas enda läge och den här helgen ger det minst tre poäng och över 13,5 gjorda mål framåt.

9. KALIX BANDY

Efter fyra raka förluster har Kalix nu tagit poäng i de tre senaste matcherna inför helgens resa till Nässjö och Katrineholm. Senast var det Simon Viklund och Ivan Detsura som var stora förgrundsfigurer och gav laget den så efterlängtade produktionen när lagkapten Johan Sundquist alltjämt saknas. Samma herrar kommer givetvis att bli livsviktiga om det ska bli poäng även i helgen, för när nästan alla andra lag spelar med kniven mot strupen så kommer norrbottningarna inte att vinna några matcher på ren motivation. Däremot ska hattar lyftas för att laget faktiskt tagit nästan hälften av sina poäng hittills på bortaplan. Något man inbillar sig inte är helt vanligt i deras värld.

Bold prediction: Skapligt bortaspel och funnen produktion till trots så kommer det här att bli en tuff helg för Kalix. Det blir noll poäng och ett matchstraff att ta med sig hem på flyget.

8. IFK RÄTTVIK

Borlänge och UNIK. Där har ni de enda två lag som Rättvik lyckats besegra på bortais hittills den här säsongen och inte finns det jättemycket som talar för att listan utökas i helgen. För motståndet står nämligen ett Boltic som bara har förlorat en hemmamatch på hela säsongen och ett Lidköpings AIK som har exakt samma facit. Mot Tellus senast hade Rättvik 4-0 i baken innan halvtimman var spelad och det är ju lika självklart som Siljan är full av vatten att det inte är hållbart. Det luktar ingenmansland och mittens rike lång väg om Rättvik om laget inte lyckas skaka fram ett hyfsat bortaspel i helgen.

Bold prediction: I Rättviks fyra bortaförluster den här säsongen har det totalt blivit 44 mål och trenden kommer att hålla i sig. Under 1,5 inspelad poäng i helgen, men över 9,5 mål i båda matcherna.

7. LIDKÖPINGS AIK

Bara en hemmaförlust på hela säsongen och poäng i nio raka matcher. Med de siffrorna i åtanke är det nästan ett mindre mirakel att LAIK inte har bättre tätkänning än vad de faktiskt har. Tre poäng upp till Elitseriekval med den här formen är dock ingen omöjlighet, men då krävs resultat mot serieledande Ljusdal och IFK Rättvik i helgen. Viktige Johan Karlsson har växt med lagets form, eller om det är tvärtom, och firma Norin/Artig fortsätter att göra mål. LAIK blir livsfarliga framöver.

Bold prediction: Formen till trots så är det sällan LAIK:s matcher drar iväg åt det ena eller andra hållet. Jag säger mindre än 2,5 måls marginal mellan lagen i helgens båda matcher.

6. FALU BS BANDY

Den stora gammelgäddan Falu BS ligger kvar och lurar i den allsvenska vassen redo att hugga på elitseriebete när som helst. Faktum är att laget inte har förlorat sedan den 1 december och det trots att många, undertecknad inkluderad, inte har slutat gnälla på att det går lite för långsamt och skapas lite för lite målchanser. Nu väntar bortamöten med glödheta Tillberga och toppkonkurrenterna Örebro och ett guldläge för masarna att visa att de inte har några planer på att släppa kontakten med direktplatsen uppåt. Då krävs dock två riktigt starka prestationer och jag är inte helt säker på att så kommer att bli fallet.

Bold prediction: Det har varit mycket hemmamatcher på slutet för BS och faktum är att det här är blott andra gången sedan den 24 november som man lämnar länet. Poängmässigt är lagets bortafacit absolut inte dåligt, men den här helgen blir det under 1,5 poäng och under 8,5 gjorda mål.

5. IF BOLTIC

Två raka torsk och vips så är Boltic bara femma i en jämn tabell. Kollapsen i slutet borta mot Tillberga var ett rejält haveri och frågan är om det inte har börjat gunga lite i Kaj Nordins båt nu. Att det skulle komma någon form av svacka under säsongen var inte svårt att förutse, men det som avgör hur bra Boltic är nu är hur snabbt de kan studsa tillbaka. När Rättvik och Ljusdal kommer på besök är det lika stor garanti på tuffa matcher som det är på att Sven-Ingvars sjunger på svenska. Fortsätter värmlänningarna tappa mark här så kan toppkänningen förloras och resten av säsongen lätt bli en grå transportsträcka.

Bold prediction: Som tur (eller otur, välj själva utifrån mitt facit på att förutse saker) är för Boltic så tror jag att de ha kapacitet att studsa tillbaka bra. Laget hade bara tappat en poäng hemma på Tingvalla inför mellandagsmötet med LAIK och den här helgen tappar de som mest en till. Dessutom kommer laget att få minst två straffar med sig.

4. ÖREBRO SK BANDY

Efter fem raka segrar har det nu blivit två raka utan viktoria för ÖSK, men spelet borta mot Nässjö skvallrade stundtals om riktigt god form trots allt. Storstjärnan Robin Folkesson är avstängd ytterligare en match, men då spelschemat gett ÖSK Borlänge under lördagen och Falun först under söndagen så borde det spela mindre roll. Till söndagens match är det dock viktigt för närkingarna att alla är hela och friska. Något som inkluderar den, mot Nässjö, skadade backen Simon Hagström. Så stort, tungt och metodiskt som ÖSK spelar när de är bra så finns alla chanser i världen att gå rent i helgen.

Bold prediction: Om Hagström är tillbaka i spel och backlinjen är ordinarie så kan ÖSK:s defensiv vara riktigt, riktigt bra. Under 5,5 insläppta mål totalt i helgen.

3. KATRINEHOLM BANDY

Precis som för Boltic så har verkligheten hunnit ikapp Katrineholm lite på slutet och efter att ha krånglat med sig en poäng från hemmamötet med Nässjö så blev det tillslut förlust borta mot Kungälv senast. Bristen på fart och energi har varit påtaglig och det har också påpekats med tydlighet av tränare Roger “Gubben” Carlsson. Hemma på snart kasserade Backavallen har det dock bara blivit en ynka uddamålsförlust den här säsongen. Segrar i helgens möten med Tellus och Kalix skulle därmed kunna ge sörmlänningarna ett guldläge inför fortsättningen. Då måste dock nivån på det egna spelet höjas ett par snäpp och det fort.

Bold prediction: Katrineholm har, som bekant, vräkt in mål framåt den här säsongen också, men en som saknas i det protokollet hittills är Jesper Ekström. Den här helgen lossnar det för den 26-årige mittfältaren och han kommer att svara för över 2,5 poäng, varav minst ett mål.

2. IK TELLUS

På tal om lördagens batalj på Backavallen så vandrar vi vidare till gästerna i den matchen. Gäster som bara förlorat en match på hela säsongen och vars defensiv har slagit stopp för offensivt potenta lag i samma klass som Katrineholm. Tellus har verkligen kommit att personifiera uttrycket “hitta ett sätt att vinna” under stora delar den här säsongen och skulle det bli nya segrar mot Katrineholm och Nässjö här så får “Jordens lag” vackert ikläda sig rollen som favoriter till att ta direktplatsen upp till Elitserien. Något som jag faktiskt tror att de skulle klara av galant.

Bold prediction: “Släkten är värst”, brukar det ju heta och i det här fallet innebär det att de tidigare Katrineholmsspelarna Hampus Krantz och Tobias Björklund tillsammans med den tidigare Nässjöspelaren Marcus Magnusson totalt gör över 6,5 poäng i helgen.

1. LJUSDALS BK

Ljusdal är fortfarande herre på den allsvenska täppan och har alltjämt ligans vassaste offensiv. Börjar man titta lite närmare på siffrorna så kommer vi dock snabbt fram till det helt obegripliga i att serieledarna inte har vunnit en bortamatch sedan den 24 november. Nu har man visserligen bara spelat tre stycken sedan dess och kryssat två av dem, men ändå. Vart står Ljusdal när de tvingas ut på vägarna? Säsongens två enda bortasegrar kom med uddamålet i Katrineholm och Nässjö och när nu Lidköpings AIK och Boltic står för motståndet så säger jag att vi har favorit i rejäl fara.

Bold prediction: Jag spinner på ovanstående och säger att Ljusdal tar under 2,5 poäng i helgen och att assist-maestro Svechnikov begränsas till under 3,5 poäng.

Första matchstart på lördag är redan 12.30 i Lidköping och sista visslan lär inte gå förrän bortåt 17-tiden på söndagseftermiddagen. En fullmatad bandyhelg där hur mycket som helst verkligen kan hända. Se till att följa ditt lag på plats på arenorna eller via bandyplay.se för att inte missa någonting alls!

Har ni tankar eller åsikter om mina utspel ovan eller kring annat som har med Bandyallsvenskans plattformar att göra så vet ni att det alltid är uppskattat när ni hör av er! Trevlig bandyhelg!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson