Omgång 10: Mellanmjölksvibbar & Mjukglasspsyke

Vi närmar oss tvåsiffrigt antal spelade matcher och inför helgens tre speldagar ger Martin Gustafsson er sina, inte alltid precisa, men förhoppningsvis aningen underhållande, tankar om matcherna.

Hur kan vi jobba för att fortsätta utveckla och lyfta Bandyallsvenskans och svensk bandys kommunikation och interaktioner med supportrar och följare? Den tanken har återkommit i mitt huvud under denna fullspäckade bandyvecka efter att jag, lite partiskt och debattsökande, ställde frågan på Twitter om Niklas Erikssons 3-1-mål mot Tillberga i tisdags var Årets Mål i svensk bandy hittills. Reaktionerna lät inte vänta på sig, både de gillande och de ifrågasättande, men utfallet för min del blev ett frö till en idé.

Fröet planterades av Twitter-kontot @bandykort och gick i korthet ut på att se till så att det under säsongen skickas in bidrag från följare och supportrar till, exempelvis, Årets Mål i Bandyallsvenskan och därefter låta följarna själva rösta fram vinnaren. En enkel, men ack så bra idé, som även ligger helt i linje med att vi som jobbar med ligan pratar om vikten av att aktivera det innehåll vi redan har, exempelvis tv-sändningarna, på bästa möjliga vis.

En kort liten “behind the scenes”-rant fick ni där, men det jag vill komma fram till är att er hjälp skulle vara oerhört uppskattad i det här arbetet och då först och främst med förslag på vilka kategorier ni skulle vilja se om skulle lyckas få ihop en form av “Bandyallsvenskan Awards” efter säsongen. Hör av er med era förslag. Mina kontaktuppgifter finns längst ner på sidan eller skriv till Bandyallsvenskan på sociala medier.

Nu över till helgens matcher!

FREDAG 13/12 KL. 19.00 – FALU BS – IFK RÄTTVIK

Efter tisdagens haveri på Tunets IP så blir det istället Falu BS som får stå värd för säsongens första Daladerby och det ett viktigt sådant. Rättvik är en poäng bakom värdarna inför Lucia-matchen, men med en match mindre spelad och de båda har någon form av smyghäng på de absoluta topplagen. Frågan är då bara om BS faktiskt har lyckats hitta lite form nu med två raka segrar i ryggen?

Den andra halvleken mot Kalix i söndags var en av relativt få riktigt imponerande halvlekar från förhandsfavoriternas sida den här säsongen och glädjen var påtaglig i laget när 15-årige Elliott Hellström fick göra sitt första allsvenska mål för klubben. Spelmässigt är också känslan att Falun bör ha kvalitet nog för att utnyttja ett ofta slarvigt IFK-försvar, men det kan lika gärna vara likadant åt andra hållet. Rättvik har inte spelat på nästan två veckor och därmed fått hämta viktig kraft och ork. Falun ska vara knappa favoriter, men det här känns som snudd på slantsingling på förhand.

Bold prediction: Med två halvskakiga försvar är det lätt att tro att det kommer att bära iväg målmässigt på Lugnet, men så blir det inte. Väderprognosen säger snöblandat regn och det kommer resultera i en match med under 8,5 mål och en segermarginal åt något håll på maximalt två mål.

LÖRDAG 14/12 KL. 14.00 – ÖREBRO SK – LIDKÖPINGS AIK

ÖSK har hittat formen rejält och hemma i “Behrnabeu” var de svårslagna redan innan. LAIK vann visserligen nyckelmatchen mot Nässjö i tisdags, men det är fortfarande helt omöjligt att lita på Jesper Bryngelsons gäng. Fjolårets möten slutade med varsin uddamålsseger, men nu talar ännu mer för hemmalaget. Närkingarna är jämna, tunga och starka rakt igenom hela laget, eller åtminstone startelvan, och tränare Max Eriksson ska verkligen ha credd för hur han fått ihop den här truppen till ett, till synes, väldigt välspelande piano.

För LAIK:s del kan segern senast mycket väl ha gjort att självförtroendet stigit och att en högre tabellplacering nu känns inom armlängds avstånd. De var skoningslösa när det kom till att straffa Nässjö för sina misstag när tisdagens match väl skulle avgöras och visst finns det chans att göra samma sak mot Örebro. Jag kan dock inte låta bli att få rejäla mellanmjölksvibbar på LAIK:s säsong och borta mot Örebro ska det väldigt mycket till för att det ska bli några poäng.

Bold prediction: ÖSK ångar på hemma i plåtskjulet och vinner matchen med över 6,5 gjorda mål framåt.

IF BOLTIC – IFK KUNGÄLV

På Tingvalla hittar vi hela seriens formstarkaste lag under de senaste sex omgångarna. Idel segrar har det blivit för Boltic och de niofaldiga svenska mästarnas framfart börjar ge eko runtom i bandysverige. Hemma mot Kungälv ska det mycket till för att segersviten inte ska förlängas, trots att det utlovas en del regn. Värmlänningarna har liksom inte imponerat på det sättet att de kört över motståndarna fullständigt, utan mest sett till att vara konsekventa i sitt spel och därigenom mala ner utmanarna. Något de även kommer att kunna göra här.

Jag nämnde efter tisdagens matcher att Kungälv är inne i en del av spelschemat med matcher där de på förhand inte väntas ta speciellt mycket poäng och även den här matchen är ett perfekt exempel på det. Skrällchanserna finns, som vanligt, hemma på Skarpe Nord och nu ska nog Anders Uhlins grabbar vara nöjda om de förbättrar bortaspelet i jämförelse med de senaste tre matchernas 24 insläppta mål på bortais.

Bold prediction: Förutsatt svårspelade förhållanden så finns det enda någonting att hämta i att den här matchen blir relativt jämn, resultatmässigt. Boltic vinner, men med max två måls marginal och matchen bjuder totalt på under 8,5 mål.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – KATRINEHOLM BANDY

Som Katrineholmare kan jag säga att den här matchen har varit inringad länge i kalendern som den förmodat svåraste på hela säsongen, men nu vet i tusan. Den form som hemmalaget visat upp på sistone är inget annat än usel och defensivt hade ett durkslag varit tätare än Gripen utan Johan Skatz. Sex av lagets nio matcher hittills har gått över 9,5 mål och det är inte bara den fortsatt fina offensivens förtjänst om vi säger så…

Kanske kan det dock vara en bra chans för hemmalaget att hitta tillbaka lite under lördagen. Katrineholm fortsätter visserligen vara dödligt effektiva framåt, men spelmässigt har det hackat en del för sörmlänningarna under den senaste veckan. Framförallt har laget inte orkat hålla uppe det tempo i spelet som fanns inledningsvis, vilket har resulterat i att de har blivit rejält tillbakapressade i flera matcher. Kan Gripen få en sådan matchbild samtidigt som de offensiva stjärnorna har dagen kan det mycket väl bli hemmaseger i Slättbergshallen.

Bold prediction: Gripen fortsätter att både skapa och släppa till mängder med hörnor. Den här matchen vinner man och dessutom med minst två fler gjorda hörnmål än Katrineholm.

NÄSSJÖ IF – TB VÄSTERÅS

Det var säkerligen tungt i samma klass som alla förlorade Elitseriekval när Nässjö, efter tisdagens förlust mot LAIK, insåg att det nu är hela sex poäng upp till en positiv kvalplats och det börjar finnas en uppenbar risk att laget ger upp hoppet om den här säsongen. Hemma i Stinsen Arena mot Tillberga är det absolut vinstkrav för att det inte ska bli riktigt mjukglasspsyke på smålänningarna. Spelmässigt har det dock inte alls sett så bedrövligt ut att de inte borde kunna klara av att lösa uppgiften.

Gästerna från Västerås kommer från en bra spelmässig insats borta mot Katrineholm, men där jag menade på att det fanns uppenbara chanser att göra det ännu bättre. Jag står fast vid att TB behöver höja sitt bolltempo och även fatta mycket smartare beslut i sitt anfallsspel för att verkligen kunna lyfta. Som det är nu så spelar laget frejdigt och offensivt, men det tenderar samtidigt att bli naivt och ineffektivt. Ska de ha någon som helst chans borta mot Nässjö så måste bollen få göra jobbet och huvudena vara på skaft.

Bold prediction: Till skillnad mot i tisdags kan TB vänta sig en match där de blir tillbakatryckta och kontrande. Något som jag tror kan passa bra. “Tillis” gör över 4,5 mål i matchen.

15.00 SKUTSKÄRS IF – BORLÄNGE BANDY

Med Skutskärs nuvarande form och Borlänges bortaspel så är frågan om inte båda lagen kan förlora den här matchen med sex, sju bollar. Skämt åsido så är det här en oerhörd nyckelmatch i bottenstriden och jag vill höja ett stort varnande finger för gästerna. Masarna kommer allt längre ifrån de där monumentala genomklappningarna och även om kvaliteten saknas så är det här den typen av match som de faktiskt skulle kunna vinna på ren och skär inställning. Jag är inte det minst imponerad av Skutskärs insatser de senaste veckorna och det faktum att de säkert känner sig som favoriter här får varningsklockorna att ringa direkt.

Borlänge kommer kunna spela sitt sedvanliga defensivt kompakta spel och jobba därifrån, medan hemmalaget helt plötsligt väntas vara kreativa, bollförande och uppluckrande. Det kan de säkert klara av galant, men jag litar inte på det.

Bold prediction: Är det en bold prediction att Borlänge faktiskt vinner en allsvensk bandymatch under säsongen 2019/20. Svaret är ja och de gör det på Skutskärs IP.

LJUSDALS BK – KALIX BANDY

Samarbetsklubbar när det gäller F17-laget, men nu motståndare i Bandyallsvenskan. Två lag med vissa frågetecken hängande över sig inför lördagens drabbning på Idrottsparken. Det största; spelar skyttekungarna Caspher Ekström och Johan Sundquist? Utan Ekström tappade LBK överraskande poäng mot nykomlingarna UNIK och utan Sundquist kollapsade Kalix i andra halvlek hemma mot Falu BS. Det lag som får sin målmaskin spelklar i tid kommer ha väldigt goda chanser att gå segrande ur matchen.

En annan nyckel för Kalix att bli första lag den här säsongen att besegra serieledarna är comebackande Olov Englund. Det är givetvis omöjligt att blunda för den tidigare landslagsspelarens stundtals briljanta agerande på isen, trots nyligen upphävd pensionering, och om han nu bestämmer sig för att köra vidare lär det innebära ett jättelyft för norrbottningarna. Slutsats; en oväntat oviss match på Ljusdals IP.

Bold prediction: Det känns svårt att dra slutsatser med så många stora frågetecken kring matchtrupperna, men det vi kan säga är att det är ligans två bästa hörnlag som möts. Vi tar i och slår fast att det bli över 5,5 hörnmål i matchen.

SÖNDAG 15/2 KL. 14.00 – UNIK BANDY – KALIX BANDY

Efter lördagens, förmodat, tuffa möte med Ljusdal ska Kalix ta sig ner till Uppsala för att möta ett UNIK med ny tro på livet efter poängen mot just LBK i tisdags. En riktigt lurig bortamatch mot ett utvilat och taggat motståndarlag och känslan är att Kalix kommer att göra motsatsen här till vad de nu gör under lördagen. Mindre bra match i Ljusdal kan ge överkörning här, eller tvärtom.

UNIK tog verkligen flera steg i rätt riktning i tisdags och även om det givetvis var surt att åka på en hyfsat sen kvittering i baken så lär självförtroendet ha fått sig en rejäl skjuts. Trots att det fortfarande står en nolla i vinstkolumnen för hemmalaget så tycks det smyga sig på en känsla av att laget verkligen börjar tro på att de kan tävla mot alla lag i den här serien. Det här kommer att bli en riktigt tuff nöt att knäcka, även för ett bra Kalix.

Bold prediction: Lagen har ju faktiskt redan mötts en gång den här säsongen. Uppe i Kalix vann hemmalaget med klara 6-2 i en match som helt saknade utvisningar. Det är inte likt framförallt Kalix, så här blir det mer av den varan. Över 50,5 utvisningsminuter.

Sammanfattningsvis vill jag påminna er om att höra av er med tankar och förslag kring tidigare nämnda idé med “Bandyallsvenskan Awards”. Vilka kategorier tycker du ska finnas med och utefter det du har sett hittills, vilka ska vara nominerade?

Nu gasar vi in i en ny läcker bandyhelg!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson