Innan julledigheten – Kan Tellus och Rättvik haka på?

Det lackar mot jul, men först ska vi ta en titt på veckans båda hängmatcher, vilka är de två sista i Bandyallsvenskan innan annandagsmatcherna.

Tolv av 16 lag i Bandyallsvenskan gick på julledighet i helgen med en tabellplacering att analysera över lutfisken, men faktum är att flera av dessa kan tvingas flytta på sig. I veckan spelas nämligen två fina hängmatcher där IK Tellus och IFK Rättvik får chansen att hänga på i botten, UNIK har möjligheten att ta sig upp på säker mark och Borlänge kan sprattla till med en av säsongens stora skrällar. Med andra ord viktiga matcher att inte se förbi när vi lätt fastnar i annandagshajpen.

ONSDAG 18/12 KL. 19.00 – IK TELLUS – UNIK BANDY

På Zinkensdamm är det dags för ett Tellus som inte spelade i helgen att ta emot ett UNIK som faktiskt bärgade säsongens första seger under söndagen hemma mot Kalix. Hemmalaget har kanske inte fått de där riktigt stora rubrikerna hittills under säsongen, men faktum är att det alltjämt bara står en etta i förlustkolumnen och en hyfsat stor seger här kan ta laget upp på en kvalplats till Elitserien. Tellus är bra på riktigt, men i ärlighetens namn så har inte spelschemat varit det allra svåraste på slutet och om jag ska leta fallgropar så kan det vara att möta ett UNIK fullpumpade med såväl självförtroende som matchtempo.

Oavsett svårighetsgraden på motståndet under de senaste veckorna så är det helt omöjligt att ta ifrån Tellus en sak – defensiven har varit helt lysande hittills. General Hampus Krantz har, tillsammans med sina defensiva kamrater, klarat av omställningen till en mer spelförande och offensiv bandy utan några som helst problem och just nu är känslan att laget är i den typen av läge där de bara tuggar på. Bandymatcher vinns, tabellplaceringar tas och det i sig får vara det som står i centrum. Tellus kommer bara topp-tre när den här serien är slut, var så säkra.

Gästerna från Uppsala då, undrar vän av ordning? Självförtroendeinjektionen som kom med söndagens seger mot Kalix är säkerligen svår att underskatta och faktum är att nykomlingarna “bara” har minus fem i målskillnad över de fem senaste matcherna trots matcher mot lag som Ljusdal, Boltic och Falun. Ett imponerande facit i sig och det är en resultatrad som skvallrar om att UNIK inte på något sätt är enkla att tas med för något lag. Det fortsätter dock att ställa höga krav på skyttekung Tobias Engstrand att laget släpper in över fem mål i snitt per match.

Temat är lite för enkla misstag på egen tredjedel, men jag undrar om det ändå inte ser ut som att UNIK är på väg i rätt riktning. Frågan är om det här blir en tajt och tillknäppt match á la Tellus eller en svängig målfest á la UNIK? Jag tror att Tellus är ett så pass bra lag att de kan få matchen dit de vill hemma på Zinken och när det dessutom utlovas en hel del regn under dagen så indikerar det hemmafavör.

Bold prediction: Vi går på det täta och tajta spåret och säger att Tellus släpper in mindre än 2,5 mål i matchen kombinerat med att Tobias Engstrand (18 mål hittills) faktiskt inte gör mål i matchen.

TORSDAG 19/12 KL 19.00 BORLÄNGE BANDY – IFK RÄTTVIK

Förra veckans uppskjutna Daladerby spelas under torsdagen på Tunets IP och det efter att båda lagen fått med sig varsin poäng från den gångna helgen. För Borlänges del bärgades den genom en sen kvittering borta mot Skutskär och det stora utropstecknet var offensiven. Att laget hittade kraft och kunskap att göra sju mål på bortaplan imponerar utifrån förutsättningarna, men det är alltjämt långt kvar till att få ihop en helhet som kan ge poäng mot de bättre lagen.

Pusselbitarna finns dock där till viss del och hemma i det dunkla, gula ljuset har Borlänge gjort det svårt för såväl UNIK och Kalix som för Katrineholm. Nyckeln ligger, precis som vanligt, att de lyckas täta ihop defensiven så pass att motståndarna börjar bli lite frustrerade och då dessutom kanske få ett eller ett par mål att gå på. Det är ett långskott modell värre, men så vitt jag vet så kan allting hända i ett derby.

Det som talar emot hemmalaget mer än någonting annat är motståndet och det faktum att länskompisarna från Siljans strand har sett på gränsen till väldigt bra ut på slutet. 3-3 borta mot Falu BS i fredags kom med mersmak och två straffmissar och dessförinnan hade laget två raka storsegrar hemma i Rättvik Arena. En seger här skulle innebär fortsatt tätkänning och det är inte en möjlighet som Peter “Pinch” Törnbergs mannar vill kasta bort.

Om Rättvik har några uppenbara problem hittills den här säsongen så är det i försvarsspelet och i uppbyggnadsspelet på egen planhalva, men oddsen är skyhöga på att Borlänge skulle kliva ut och sätta någon vidare press på IFK-backarna. Istället talar mycket för att Rasmus Plan och Jesper Nywertz får styra mycket spel utifrån sina kanter och, tillsammans med passningskungen Marcus Lindholm, försöka hitta hålen i ett tätt hemmalag. Utmaningen för spelare som Tim Stjernström och Oskar Lundgren där framför blir helt klart att hitta någon yta att åka i, men oavsett vad så ska det här gå vägen för gästerna.

Bold prediction: Det är faktiskt två av seriens snällaste lag som möts. Inget av lagen snittar över 20 utvisningsminuter per match, men här tror jag att känslorna tar överhanden. Över 60,5 utvisningsminuter får domare Peter Persson blåsa för under torsdagen.

Vi ser fram emot lite bandy mitt i veckan samtidigt som julförberedelserna går på högvarv. Hoppas ni hänger med oss här på sajten och på bandyplay.se hela vägen in i mål. Fortsätt även höra av er med tankar, åsikter, feedback samt era bästa annandagsminnen med allsvensk koppling inför det som komma skall nästa vecka.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson