Inför annandagsbandyn: “Det måste vi klara av att värna”

Så har det äntligen blivit dags för svensk bandys årliga maktdemonstration. Den där vi visar att vi är relevanta, intressanta och en del av folks medvetanden. Hjärtligt välkomna ska ni vara på klassisk annandagsbandy.

Det är lite som att allt och alla inom bandysverige helt plötsligt blir immuna mot den paltkoma som annars så lätt kommer med julbordet. Energin vet på sätt och vis inte några gränser när det vankas annandag jul, eller bandyns julafton som vi så ofta säger. Det är längesedan den 26 december agerade startskott på säsongerna och många andra traditioner har även de försvunnit längs vägen, men att det spelas en rad klassiska bandymatcher fem dagar innan vi firar in det nya året är det, ursäkta kraftuttrycket, jävlar i mig ingen som ruckar på. Vad som är så fint med annandagsbandyn går att ägna flertalet böcker åt och jag ska inte dra det i långbänk idag. Istället hänvisar jag gladeligen till Stefan “Sargvakten” Wikströms fina annandagstext på Kalix Bandys hemsida och nöjer mig själv med att prata om den maktdemonstration som annandagsbandyn måste fortsätta vara för vår sport.

Diskussionerna kring hur bandyn ska agera för att locka ett större intresse från såväl publik och näringsliv som från media är ständigt pågående, men under annandagen kommer rampljuset alltjämt mer eller mindre till oss. Publiksiffrorna skjuter, relativt sett, i höjden och helt plötsligt tycks det vara det mest naturliga i världen att gå på bandy. Det måste vi klara av att värna. Den effekten måste vi hitta sätt att maximera. Förra säsongen bjöd tre klubbar, Katrineholm, Tranås och Gripen, på över 1 000 personer i publiken. Nu bjuder ingen av dessa klubbar in till allsvensk annandagsbandy, men visst ska det finnas andra som är beredda att ta över stafettpinnen? Visst ska vi få möjligheten att uppleva riktiga publikfester även i år? Jag tror det.

Flera år i rad har dessutom minst en allsvensk match slagit sig in före minst en elitseriematch i annandagens publikliga. Nog borde vi kunna spinna vidare på den trenden?

Vi tar oss en titt på årets högtidsmatcher i Bandyallsvenskan:

ANNANDAG JUL KL. 12.30 – LIDKÖPINGS AIK – IF BOLTIC

I Lidköping slår man på stort med “Bandyns dag” och hela tre elitmatcher i Sparbanken Lidköping Arena under annandagen. Föga förvånande är det Villa som agerar lok i tåget, men det är snudd på garanti att även LAIK kommer att dra stor nytta av detta publikt. Den allsvenska tabellåttan är först ut av de tre matcherna och det mot ett Boltic som tog nästan alla med storm inför det lilla juluppehållet. En utmaning som tvingar hemmalaget att hitta en höjd som de hittills inte varit i närheten av under säsongen.

Ojämnt har varit ett ledord för LAIK under hösten och om inte tränare Bryngelson har bjudit laget på magisk julskinka har jag svårt att se att säsongens andra halva skulle bli annorlunda. Kruxet är dock bara att det borde finnas både talang och kunnande i det här laget för att över en enskild match kunna störa värmlänningarna. Boltic har vunnit massor av täta och jämna matcher hittills, men kanske blir det stolpe ut även för dem någon gång?

Bold prediction: LAIK har knappast gjort sig kända som ett publiklag av rang, men Villas storsatsning kommer att smitta av sig. Över 499 personer ser matchen på plats i SLA och dessutom kommer Boltic inkassera sin nionde(!) straff för säsongen i matchen.

13.15 – FALU BS – BORLÄNGE BANDY

Daladerby nummer tre för säsongen spelas på klassiska Lugnet, på klassisk avslagstid och Falu BS är givetvis klassiska storfavoriter. Nästan två veckors uppehåll torde ha gjort Joakim Björkmans grabbar riktigt gott efter en knackig höst och nu efterlyses en nästan Usain Boltsk explosion ur startblocken för att drömmen om Elitserien ska fortsätta vara högst realistisk. Att BS ska lyckas besegra tabelljumbon på hemmaplan är det rimligtvis ingen som tvivlar på, men det är de spelmässiga framstegen vi efterlyser.

Borlänge å sin sida fick på näbben av seriens tredje dalalag så sent som i torsdags och kan möjligtvis argumentera för att matchtempot är intakt inför annandagens möte, men nej. Ska gästerna ha någon som helst chans att krypa innanför skinnet på Falu BS så måste offensiva trender brytas med besked. Laget gör inte bara minst antal mål i serien hittills, de gör dessutom så gott som inga mål alls på fasta situationer. Laget har endast mäktat med hörnmål i två av tio matcher den här säsongen och som om det inte redan vore svårt att skrälla så blir det inte direkt enklare om man inte kan ta tillbaka på de chanser man ges.

Bold prediction: Modig som en simhoppare i en barnbassäng säger jag att Falu BS vinner annandagsderbyt och samtidigt håller nollan. Patrik Hedbergs insatser mellan stolparna den här säsongen har hamnat alldeles för mycket i skuggan av lagets svaga spel i övrigt.

UNIK BANDY – SKUTSKÄRS IF

Nykomlingsmöte i Uppsala mellan två lag som känner varandra väl och trots att UNIK inte tappade en enda poäng i Division 1 i fjol så skiljde det faktiskt bara tre mål mellan dessa lag över två möten. Hemmalaget såg ut att vara rejält formstarka efter att ha tagit poäng av serieledande Ljusdal och besegrat Kalix, men borta mot Tellus i onsdags fanns ingenting att göra. Trots klara 6-1 i baken där så känner inte jag någon direkt oro över UNIK:s form och denna absoluta nyckelmatch ska bara vinnas hemma i Relitahallen.

Detta på grund av att motståndarna på andra sidan fortsätter att se direkt svaga ut. När pressen att ta poäng växer, men laget inte ens klarar av att besegra Borlänge på hemmaplan så säger det faktiskt en hel del om Skutskär i slutet av 2019. Det kan inte fortsätta vara ett fullständigt såll bakåt om det ens ska finnas en sportmössas chans att laget ska klara av att nå en kvalplats. Upp tillbevis i det sanslöst viktiga dubbelmötet med UNIK helt enkelt.

Bold prediction: UNIK är på rätt väg och det kommer man visa här. Vinst med över 3,5 måls marginal blir resultatet.

NÄSSJÖ IF – KATRINEHOLM BANDY

Stackars Nässjö har inte bara gått oväntat svagt under hösten. De har även blivit av med annandagsderbyt mot Tranås. Nu väntar istället hemmamöte med ett fortsatt imponerande Katrineholm och frågan är hur mycket kraft som finns kvar att samla från smålänningarnas sida. Förlusten mot Tillberga senast var garanterat en oerhört tung smäll mentalt och nu handlar det inte bara om att resa sig från den och ett snudd på hopplöst tabelläge, utan även att börja spela oändligt mycket enklare. Att ge bort bollar till höger och vänster eller att inte vara täta mellan lagdelarna är nämligen inte en helt strålande idé mot spelare som Niklas Eriksson och Linus Doktare.

För gästernas del finns egentligen bara en stor och relevant fråga; hur bra har Roger “Gubben” Carlssons gäng lyckats konservera höstens hysteriska form genom kilovis med rödbetssallad och senapssill? Boendes där jag är kan jag vara den första att vittna om att sörmlänningarna inte direkt har haft några strålande träningsförutsättningar på sistone och lägg därtill att det nu är hög tid att försöka skifta fokus, sikta högre och inte börja bli nöjda med vad som uträttats hittills. Är fyra raka mållösa matcher på Linus Doktare ett tecken på att formen snart avtar även på resten av laget? Eller ska sju år sedan senaste annandagsförlusten snart bli åtta?

Bold prediction: Som Katrineholmare kan jag ärligt säga att jag inte minns när Nässjö senast besegrades på bortaplan, men en sak är säker i den här matchen. Det blir över 9,5 mål i matchen och Doktare studsar tillbaka med över 2,5 gjorda mål.

15.00 TB VÄSTERÅS – ÖREBRO SK

Bra skjuts in i juluppehållet blev det för “Pinno” Engströms Tillberga i och med tre poäng på de tre senaste matcherna och en välmeriterande seger i Nässjö. Större saker än så krävs inte för att de vips ska ha häng på tre gäng med riktiga spaghetti-ben just nu i form av Gripen, Nässjö och Kalix. Att säga att det här TB-laget ska påbörja någon våldsam klättring nu är dock att hoppas på för mycket, men med nycklar som en frisk Martin Flodström och en glödhet Max Mårtensson kan bra saker hända.

Det kommer dock att bli svårt att göra bra saker i den här matchen. Gästande ÖSK känns imponerande tunga just nu och gör väldigt mycket rätt både offensivt och defensivt. Jag tittar på närkingarna, vars lag visserligen nästan bara består av annat än närkingar, och ser ett otroligt homogent och svårspelat lag. Offensivt kommer P21-VM:s bäste forward, Saku Hämäläinen, med vänner att kunna såra TB rejält och defensivt är det inte alls otänkbart att Joakim Westberg har stängt butiken helt över helgerna.

Bold prediction: Det här är en solklar bortaseger, men för att sticka ut hakan något mer så säger jag att gästerna kommer att ha minst fem olika målskyttar i matchen, varav en är nämnde Saku Hämäläinen.

IFK KUNGÄLV – GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Lika givet som att köttbullarna står på julbordet var det att Mikael Lindberg inte skulle stå vid sidan av en hel säsong och se sitt älskade IFK Kungälv rusa mot ett negativt kval. Nu är klubbikonen tillbaka på isen och det är klart att det gör Kungälv till ett bättre lag. Kanske till och med till ett mycket bättre lag. Insatsen mot Boltic senast (förlust med 5-4) var långt ifrån underkänd och rent psykologiskt går det knappast att be om en mer passande match här och nu för Anders Uhlins lag.

Gripen kommer ju nämligen till Skarpe Nord med form som en uselt hyvlad julost och efter förlusten hemma mot Katrineholm senast såg laget ut att behöva vända sig till en klart bättre psykolog än han i “Tomten är far till alla barnen”. Det kan inte fortsätta såhär. Det får inte fortsätta såhär. Allt annat än en rejält jäkla uppryckning från det här väldigt duktiga laget signalerar att ett tränarbyte bör komma innan nyårshummern tagits av daga.

Bold prediction: Hemmaplan, publikfest(?), supporterklubben Skarpa i ryggen, #83 på isen. Kungälv vinner en annandagsmatch för första gången sedan 10-4-segern mot TB Västerås i Elitserien 2014.

IFK RÄTTVIK – LJUSDALS BK

Seriens just nu bäst placerade masar gav sig själva en tidig julklapp när Borlänge besegrades i torsdagens uppskjutna derby och även om siffrorna stannade vid blygsamma 3-0 så innebar det två poäng som gör att Rättvik hänger på i toppen. Någon tuffare annandagsutmaning än ett gäng obesegrade serieledare är dock svårt att få, men jag vet i katten om inte Peter “Pinch” Törnberg har något annat än Janssons frestelse i kikaren. Facit hemma i arenan hittills är tre segrar och två kryss och jag tror inte att vi helt ska utesluta att den förlustnollan är intakt även efter julhelgen.

Det som talar tydligast emot att så ska bli fallet är självfallet Ljusdals helt galet imponerande offensiv. Dels på grund av att den är just galet imponerande (avd. övertydlighet lönar sig), men även på grund av att Rättviks svaghet fortsätter att vara defensiven. Det blir ibland högre frekvens på misstagen i IFK-försvaret än på julintaget av tunna skivor gravad lax och det har man givetvis inte råd med mot firma Ekström/Djäkner/Svechnikov med flera. Ljusdal kommer inte att gå obesegrade igenom den här serien, men frågan är om de är obesegrade fram till årsskiftet?

Bold prediction: Jag kör ut dubbelhakorna och svarar nej på min egen fråga. Säsongens första torsk serveras lagom till julbordet i Ljusdal och det trots att laget gör över 4,5 mål i matchen.

17.00 KALIX BANDY – IK TELLUS

Kalix borta på annandag jul är, mig veterligen alla lags högsta önskan. Skämt åsido så var det Tellus som drog den resemässiga nitlotten i år, men sportsligt lär de fortfarande ha alla chanser att vara glada. Kalix har sett blekare ut än lutfisken sedan Johan Sundquist började saknas i laguppställningen och om dessutom Olov Englunds comeback stannade vid en spelad match så blir inte saken lättare. Känns symptomen igen? Det här börjar likna någon form av halvtragisk kopia på förra säsongens graverande ras efter en smålovande säsongsinledning.

Tellus å andra sidan har fem raka segrar och en defensiv som är bäst i serien. Robin “Bandysurr” Mårtensson beskrev det bra i sin halvtidsanalys på Bandypuls att Tellus saknar “wow-känsla”, men har en imponerande “grisaura” omkring sig. Poängen tas, jobbet görs och just nu är gubbarna dessutom friska och hela. Tellus är, tillsammans med Örebro, det lag utanför topp tre just nu som jag tror kommer komma med en våldsam fart framöver. Dessutom tycks de ju vara bra i “Krighs-situationer”.

Avslutningsvis kan jag ju nöja mig med att konstatera att jag ser precis lika mycket fram emot att gå på annandagsbandy som alltid. Det hoppas jag att ni också gör! Kommentera gärna i våra sociala medier vilken match du kommer att se på plats under annandagen och varför. Ni kan även höra av er direkt till mig med tankar och funderingar.

Tills dess återstår bara för mig att önska er alla en riktigt god jul!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson