Halvtid i allsvenska kvalet – “Det behövs en reality check”

Vi har nu även nått halvvägs i kvalet till Bandyallsvenskan och ger chefredaktör Martin Gustafsson chansen att ge sin syn på kampen om de fyra allsvenska platserna.

Tre av sex omgångar har hunnit spelas i respektive allsvensk kvalgrupp och kanske är det den oerhörda dramatiken i kvalet till Elitserien som gjort att de här tre lagen, till synes, fallit lite i glömska. Dramatik och händelser har dock inte varit någon bristvara hittills och vem vore jag om jag inte försökte dra lans för det allsvenska kvalet och försökte spela in er på vad som faktiskt pågår i kampen om en plats i #Arbetarserien nästa säsong.

GRUPP A:

I en grupp med Helenelund och Västanfors har Kalix visat tyngd och styrka hittills i kvalet. Nu blev det visserligen bara oavgjort borta mot “Fläkten” i kvalpremiären, men faktum var att hemmalaget gjorde alla sina mål med en man mer på banan. Utvisningarna hindrade norrbottningarna från två poäng där, men någon snöstorm lät de inte stoppas hemma mot Helenelund under söndagen. Speciellt mycket bandy kan jag inte påstå spelades den eftermiddagen på Fomab Arena, men i den, högst oklara, gren som ändå utövades så hade Kalix ett extra ess i rockärmen. Det fanns en helt annan tyngd och styrka i de båda straffområdena hos hemmalaget och till syvende och sist var “Lunden” aldrig ens nära poäng. Nu kan Kalix bli allsvenska “i kavaj” redan på onsdag och det skulle kännas relativt logiskt. Det här laget är alldeles för bra för att behöva känna oro över att ramla ur serien.

De båda utmanande Division 1-lagen då? Ja, där har ju Västanfors kopplat ett nästan lika stabilt grepp om en allsvenska plats som Kalix har. Premiärsegern borta mot Helenelund (0-2) tror jag kommer visa sig vara helt avgörande och det är faktiskt väldigt imponerande med tanke på det nervkittlande playoffet mot Östersund bara häromveckan. När “Fläkten” åkte ur Bandyallsvenskan för ett år sedan var det säkerligen många som trodde på en hyfsat snabb återkomst, men det är likväl väldigt imponerande om de faktiskt skulle lyckas med det per omgående.

Förutsättningarna är hyfsat enkla; Helenelund måste vinna onsdagens bortamöte med Västanfors, annars är kvalgruppen avgjord. Vi pratar visserligen om ett Helenelund som gick obesegrade igenom Division 1 Östra, men i kvalet har det sett allt annat än bra ut hittills. Inte ett enda gjort mål framåt på två matcher. Inte ett enda! Det är rakt av uselt, trots att det finns vissa förmildrande omständigheter i form av skador. I nuläget ser jag ingenting som talar för “Lunden” och jag kan inte låta bli att fundera på vilka tankar som går ute på Gubbängen. GT76 var ju nämligen bara ett mål i sista omgången från att sno kvalplatsen från Helenelund. Det intressanta med den här typen av korta, intensiva kval är ju dock att om Helenelund vinner på onsdag så har de bara en poäng upp till “Fläkten” och ett hemmamöte med Kalix kvar att spela. Ett hemmamöte där de i så fall kommer att veta på förhand vilket av lagen de har chans att komma ikapp, om inte båda. Oavsett hur allting slutar så hoppas jag på ett sådant drama.

GRUPP B:

I Grupp B är det UNIK som har fått en smakstart på kvalspelet efter att först ha krigat till sig en uddamålsseger på Råslätts IP mot Jönköping. En seger som för övrigt var lagets första på bortaplan på hela säsongen. Därefter fick de komma in i sitt älskade plåtskjul igen och där går det undan. Det fick Surte erfara bittert. 9-1 på tavlan. Fyra strutar av Tobias Engstrand. Tack. Godnatt. Vinner inte Jönköping onsdagens hemmamöte med Surte så är UNIK klara för fortsatt allsvenskt spel och i likhet med Kalix är det ingen skräll överhuvudtaget. Uppsala-gänget har en hel del att jobba på för att etablera sig i Bandyallsvenskan, men att de just nu är ett av landets 30 bästa lag på herrsidan råder det ingen tvekan om i min bok.

Tabelltvåan Surte är kanske det lag i hela kvalet hittills som har förvånat mig mest. Först och främst reagerade jag på den synnerligen imponerande publiksiffran i kvalpremiären mot Jönköping. 637 personer i Ale Arena fick se Johan Grahn måla som i fornstora dagar och även se sitt gulklädda gäng koppla det så viktiga greppet om andraplatsen i gruppen via en mycket solid insats. Nu ska det dock bli oerhört intressant att se hur laget reagerar på snytingen uppe i Uppsala. Nästa uppgift är kvalets enda utomhusmatch och Råslätt i mitten av mars har fått betydligt bättre lag att darra rejält tidigare. Seger där och saken är biff, men känslan är att det här kommer att leva in i söndagens hemmamöte med (ett redan klart?) UNIK.

I flera säsonger har jag tyckt mig höra snacket om att Division 1 Södra är den bästa Division 1-serien tack vare en bred topp där lagen får spela många bra matcher. Så kanske är fallet, vad vet jag, men faktum är att lagen från Södra har evinnerliga problem att bevisa sina kvaliteter i kvalspel. För två år sedan slutade Skirö AIK sist i sin allsvenska kvalgrupp, förra året var Tjust Bandy avsågade från avancemanget redan inför den avslutande omgången och nu har Jönköping gått lottlösa från båda de hittills spelade kvalmatcherna. Det vi ska minnas då är också att gänget från “Smålands Jerusalem” inte tappade en enda poäng under ordinarie säsong. Det ser onekligen ut som att det skulle behövas en reality check på söderlagen.

Trots en liten känga mot smålänningarna så tror jag inte på något sätt att det här kvalet är kört för Jönköping. Seger hemma mot Surte under onsdagen och andraplatsen är deras på en hyfsat klart bättre målskillnad. Därefter har båda lagen UNIK kvar (Jönköping borta och Surte hemma) och då är vi tillbaka lite i att smålänningarna har fått det kortaste strået. I det här scenariot kommer deras match på fredag att vara mot ett UNIK som ännu inte säkrat allsvenskt spel och dessutom i en arena där upplänningarna har tagit poäng i fler matcher än de har förlorat den här säsongen. Surte å andra sidan har goda chanser att få möta ett UNIK på hemmaplan som redan är mentalt utcheckade, klara och redo för semester. Surt(e), sa den småländske räven.

Se hela det återstående spelschemat och vilka matcher som tv-sänds >>

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se