Bandystats: Trepoängssystem – Svängigt eller betydelselöst?

Med nästan halva den allsvenska säsongen spelad och annandagsbandyn för dörren så reder Bandystats en gång för alla ut - hade tabellen verkligen blivit svängigare och roligare med ett trepoängssystem?

Det diskuteras ibland huruvida en ändring till trepoängsystem i bandy skulle innebära att tabellen blir mer levande ända till slutet av säsongen och inte så statisk, där vissa lag dragit iväg och vissa blivit avhängda. Det blir helt enkelt närmare upp till laget som ligger ovan.

För att bidra till diskussionen så har jag kikat lite på vad det skulle innebära att ändra till ett trepoängsystem i avseende tabellrörelse. Det vill säga hur mycket rör sig lagen upp och ned i tabellen omgång för omgång baserat på de olika poängsystemen. De parametrar jag titta på är hur många av lagen som byter placering från omgång till omgång samt hur många steg upp och ned lagen rör på sig i genomsnitt per omgång. Det vill säga tar man många eller få steg uppåt respektive nedåt i tabellen mellan omgångarna.

Till min hjälp har jag använt senaste två säsongerna i Bandyallsvenskan (2017/18 & 2018/19) där jag jämför systemens resultat på ovan parametrar.

Så här såg resultatet ut för antal placeringsbyten för respektive säsong.

Det man kan utläsa från de två linjediagrammen är att:

  1. Flest placeringsbyten sker i början av säsongen (inte så konstigt)
  2. Att även i slutomgångarna sker förändringar i tabellen vilket man kan argumentera för att tabellen lever ända in till slutet av säsongen.
  3. Skillnaden i antalet placeringsförändringar i tabellen mellan poängsystemen är väldigt liten. Således kan man konstatera (i alla fall för senaste två säsongerna) att rotationen på platserna inte blir större om man ändrar system. 
  4. En kul notering att ALLA lag hade bytt placering i tabellen under säsongen 2017/18 mellan omgång ett och två om trepoängsystem använts.

Hur ser det då ut med hur mycket i snitt lagen rör på sig upp och ner. Gör ett trepoängsystem att man snabbare röra sig upp i tabellen efter ett par vinster eller sjunker som en sten vid några förluster?

Nedan grafer visar i genomsnitt hur många placeringar lagen flyttade upp respektive ned i tabellen per omgång för säsongerna 2017/18 och 2018/19.

Svaret på ovan fråga är nej, lagen kan inte förvänta sig att ta sig snabbare uppåt i tabellen eller falla tyngre vid ett ändrat system.

Vad kan detta beror på då? En gissning från min sida skulle vara att det spelas för få oavgjorda bandymatcher för att det ska ge något större utslag att ändra till trepoängsystem. Endast 15% av matcherna slutade oavgjort under de båda säsongerna. Att spela oavgjort med dagens 2-poängsystem är inte ett lika stort tapp som att spela oavgjort i ett trepoängsystem. Det är där den stora skillnaden finns.

Vad tycker du?

Hör gärna av dig med frågor eller funderingar till mig på bandystats@gmail.com

Ha en fantastisk annandagsbandy så hörs vi!