Rysaravslutning i Bandyallsvenskan

Inför helgens avslutande omgång av Bandyallsvenskan är det oerhört spännande vilket lag som tar tredje platsen och får möta redan klara IFK Rättvik i playoff om en plats till elitserien. Fyra lag gör upp om den så hett eftertraktade kvalbiljetten.

Gripen Trollhättan har legat på kvalplats större delen av säsongen, men har inte längre avgörandet i egna händer sedan laget förlorat det så viktiga rivalmötet mot Lidköpings AIK. Hemmalaget LAIK som kvalade till elitserien förra säsongen bjöd på sin bästa match för säsongen och vann med 7-5, efter 4-0 i halvtid. En rättmätig seger för Jesper Bryngelssons LAIK, som under säsongen visat prov på en mycket hög högstanivå, men varit ojämna.

Detta var trollhättelagets tredje förlust på de fyra senaste fighterna. Laget avslutar på lördag hemma i Slättbergshallen mot Boltic, en match där Gripen är klar favorit. Gripen har dessutom en fin målkvot, men är beroende av andra resultat för att återta kvalplatsen.

Såväl Åby/Tjureda som Kalix har en hängmatch på Gripen. Dessa två lag infriade favoritskapet och vann sina respektive hemmamatcher i helgen. Åby hade inga större problem med att besegra ett Nässjö utan sin målkung Isac Karlsson, och därmed tog laget revansch från 2-5 förlusten i bortamötet i december. Nu väntar en riktig rysare mot serieledarna Örebro i Behrn Arena på onsdag – en repris från Allsvenska Supercupens final i Katrineholm där Sergej In-Fa-Lins mannar gick segrande ur striden. Efter det har alltså Örebro gått rent med idel segrar. Oerhört imponerande.

Kalix sitter verkligen på leken. I helgen vann laget mycket stabilt med 7-1 mot Nässjö, efter tre mål av Simon Viklund, och nu väntar Katrineholm på hemmaplan på torsdag. Det tidigare mötet lagen emellan denna säsong slutade med Kalixseger på Backavallen med 9-5. Förra säsongen vann Kalix där med hela 12-4, den gången med sex mål från Viklunds klubba. Fördel Kalix som är hemmastarka på FOMAB Arena.

Tillberga är det fjärde laget med chans på kval efter att laget tidigt avgjort i hemmamatchen mot Ljusdal och vunnit mycket bekvämt. Thomas Engströms unga lagbygge har stått för en mycket fin säsong med flera riktigt fina insatser. Säkert grämer de båda sena poängtappen mot UNIK då uppsalalaget kvitterade båda mötena på stopptid. Tillberga avslutar sin fina allsvenska säsong med bortamatch mot Kalix. Vilket drama det kan bli! Tidigare under säsongen vann TB med 4-3 och förra årets möte i Norrbotten slutade med 5-3 vinst för Kalix. Allt talar för ett jämt möte och en rysare på lördag.

Kvalet inleds sedan lördagen 6 mars och avslutas sedan lördagen därpå med ett dubbelmöte. IFK Rättvik får i kraft av andraplatsen den avgörande matchen på hemmaplan, vilket får anses som en fördel. Vinnaren tar klivet upp i bandyns Elitserie, tillsammans med redan klara Örebro.