Årets sista omgång – “Fortbildning för hjärnskrynklarna”

Av en underbart häftig allsvensk höstsäsong återstår nu bara en omgång. En söndagsomgång som har alla möjligheter att bli någonting riktigt speciellt.

Vi har passerat halvvägs av den allsvenska säsongen och om vi har pratat om att skilja agnarna från vetet tidigare så kan vi snart låta domedagsbödeln härja fritt. Året avslutas med en häftig söndagsomgång med returmöten från annandagen och visst är känslan att känslorna från mötet för tre dagar sedan mycket väl kan hänga kvar och bli en extra krydda till en sådan här match. Förra säsongen var det bara tre lag som vann annandagsmötet som även vann returmötet i omgången efter. Kan det bli lika spännande och svängigt i år?

Vi hittar tillbaka till en klassisk genomgång av alla matcher som ska spelas under söndagen.

SÖNDAG 29/12 KL. 13.15 – BORLÄNGE BANDY – FALU BS

Efter att ha svarat för en imponerande stark insats på bortaplan under annandagen får nu tabelljumbon Borlänge en ny chans att knäppa storebror i öst på näsan. Då krävs dock att målvakt William Sundberg fortsätter att slå knut på sig själv för att det ens ska bli match igen och samtidigt är det kanske hög tid att addera lite mål och effektivitet till det hårda slitet. Halmstrået som är kvalplatsen finns kvar, men då ska Jocke Nyströms pojkar hitta en växel till och det helst innan nyårsraketerna firas av.

På Falufronten intet nytt. Vi fortsätter att vänta på någon form av styrkedemonstration för det är ju trots allt så att laget bara har fyra poäng upp till serieledning. Den optimistiske säger att det i sig är ett styrkebesked för BS och att det, när det väl lossnar, innebär att laget alltjämt är en stark utmanare om Elitserieplatserna. Jag säger inte att de personerna har fel, men avvaktar vänligen med att dra den slutsatsen innan fler positiva tendenser har visats. Här ska det dock givetvis bara vara två poäng. Inget snack.

Bold prediction: Det kanske är svårt att argumentera för “bold” när förra mötet slutade 5-1, men det blir oväntat jämnt igen. Mindre än 4,5 mål kommer att skilja lagen åt.

KATRINEHOLM BANDY – NÄSSJÖ IF

Det blev ny, blytung, seger för Katrineholm i annandagsmötet och laget är nu återigen serieledare. Nu väntar dock, med all säkerhet, en helt ny typ av utmaning för sörmlänningarna. Laget som har överraskat alla under hösten har varit i det närmaste skadefritt, men nu finns frågetecken för såväl Lars Larsson och Eric Lisell som för lagkaptenen Linus Doktare. Deras eventuella frånvaro lämnar avgrundsdjupa hål i laguppställningen och helt plötsligt växer kraven ytterligare på spelare som Robin Hellqvist, Jesper Ekström och Niklas Eriksson. Effektiviteten är fortfarande 120-procentig, men spelmässigt finns det ett par nivåer till att hämta jämfört med sist.

Ingenting gick Nässjös väg på annandagen, trots ett stort spelövertag och en förlust här kan i teorin innebära att laget ramlar ner på en negativ kvalplats. Smålänningarna har pluggat fast sig rejält i den mentala bunkern och är numera i desperat behov av lite medgång för att rädda upp det här. Därmed kommer de uppmärksammade avstängningarna på “PG” Thulin och Oskar Hulthammar med ännu sämre tajming. Oavsett vem som bedöms ha rätt och fel i debatten som pågår efter lagens annandagsmöte så är faktum att söndagens möte kommer att spelas med känslorna uppvridna på max.

Bold prediction: Annandagsmötet bjöd bara på 30 utvisningsminuter, men var klart hetare än så. Här kan det gå bananas. Fullständigt. Över 90,5 utvisningsminuter.

14.00 ÖREBRO SK – TB VÄSTERÅS

ÖSK var på väg att ställa till det ordentligt för sig på annandagen när de fick 4-0 i baken efter blott en halvtimme. Sex raka räddade dock upp julfesten och hemma i Behrn Arena är laget oftast ett helt annat. Blott en förlust hittills på hemmaplan och fem raka segrar totalt sätt är starka papper. Jag fortsätter även att gilla det jag ser av hur laget spelar på ett sätt som blir oerhört tungt och jobbigt för motståndarna. Många spelare fortsätter att göra poäng och ÖSK kommer att fortsätta glida med i toppen.

Karusellen Tillberga. Ja, vad ska vi säga. Efter annandagen var jag inne på det fina, fartfyllda och frejdiga spel som laget visat upp under ganska stora delar av december och det ska verkligen hyllas. Samtidigt så måste det gå att starkt ifrågasätta de monumentala genomklappningarna som kommit nästan lika ofta. Försvarsspelet som visades upp stundtals i andra halvlek i torsdags var snudd på bedrövligt och det har TB helt enkelt inte råd med mot så här bra motstånd. Det är i alla fall underhållande och ovisst att titta på.

Bold prediction: Två lag som är bland de bättre i klassen på att få med sig straffar, men de missar även titt som tätt. Över 1,5 straffar i matchen och över 0,5 straffräddningar.

IF BOLTIC – LIDKÖPINGS AIK

Tajtare än hårnålskurvan på Monacos Formel 1-bana. Det är vad Boltics matcher har varit under framgångsvågen den här hösten och här har vi egentligen två rimliga alternativ att jobba med. Antingen så är värmlänningarna så bra att de klarar av att vinna matcherna även när de inte spelar på topp. Eller så har de spelat på toppen av sin förmåga och haft Gud i himmelens alla möjliga marginaler med sig. Just nu lutar jag faktiskt åt det förstnämnda och ännu bättre blir det om Gustav Backman får spela sig i form igen efter skadeproblemen.

Det var en stark insats av LAIK att få med sig en sen kvittering och poäng senast och faktum är laget, trots en blygsam åttonde plats, bara har förlorat en match med fler än tre mål. De hänger med i matcher, oftast hela vägen in, och kan utan tvekan göra det även här. Borta har det dock bara blivit en seger i år och nu står Boltics eviga marginaler i vägen på nytt.

Bold prediction: Tajt, jämnt och hyfsat målsnålt är det förväntade, men med tanke på hur ofta jag brukar ha rätt i mina förutsägelser så vevar vi till med över 4,5 mål i båda halvlekarna.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – IFK KUNGÄLV

Förlustsviten bruten för Gripen, men att släppa in en sen kvittering mot ett lag på negativ kvalplats stärkte knappast självförtroendet. Endast en seger på de åtta senaste matcherna talar sitt tydliga språk och frågan nu för tiden är bara huruvida det ska bli bottenstrid eller menlöst harvande i mitten. Så vad ska då Andrej Pasjkins mannar hitta på? Ja, primärt är det nog att börja konsultera landets samlade idrottspsykologer. Fakturan lär dessutom bli bra jäkla billig då hjärnskrynklarna bör kunna dra av det mesta och kalla det fortbildning.

I Kungälv anades en lätt vind av optimism när klubbikon Mikael Lindberg valde att snöra på sig skridskorna igen. Beslutet förvånade bokstavligt talat ingen, men gav ändå IFK tillräckligt med tro på saker och ting för att kriga till sig en poäng i comebacken. Rubrikernas man efter den matchen var dock, mycket välförtjänt, Anton Ysing. Tremålsskytten briljerade och om offensiva pusselbitar som Ysing, Uhlin, Holopainen och Lindberg kan börja få rull på saker och ting så kan de, tillsammans med målvakten Victor Lindblom, få Kungälv att utmana om säker mark.

Bold prediction: Kungälv har fått grepp om någonting annat än det kortaste halmstrået och besegrar nu ett fortsatt krisande Gripen, som helt saknar ljus i sikte.

15.00 SKUTSKÄRS IF – UNIK BANDY

Skutskär fortsätter att överträffa sig själva – i negativ bemärkelse. Jag har hackat på lagets defensiva insatser en längre tid, men att släppa in tolv bollar mot en bottenkollega är ytterligare ett par snäpp värre. Det är bolltapp och individuella misstag i parti och minut och även om avståndet upp till kvalplats bara är två poäng så börjar det lukta Division 1 lång väg om de gröngula. På hemmaplan handlar det om att börja rädda lite heder och hålla lite liv i matcherna. Det går inte att börja någon annanstans.

UNIK fick å andra sidan ett rejält offensivt kvitto på annandagen. Efter fyra matcher utan seger i säsongsinledningen har nu laget bara tre förluster på de åtta senaste och en ny seger här kan ge lite luft ner till kvalplatsen. Senast var det dessutom åtta olika spelare som fick skriva in sig i målprotokollet, så det finns tydligen någon form av alternativ till skyttekung Tobias Engstrand. UNIK går ett spännande veckor till mötes med flertalet matcher på schemat som kan vinnas.

Bold prediction: Jag tror att UNIK fortsätter på inslagen väg. Över 5,5 olika målskyttar för Uppsala-laget, men totalt gör de under 8,5 mål i matchen.

IK TELLUS – KALIX BANDY

Ett något oväntat poängtapp blev det uppe i norr under annandagen för ett Tellus som dittills hade sett mycket starka och stabila ut. Nu tror jag inte på något sätt att det är läge att riva upp himmel och jord på grund av det krysset, utan snarare att laget kommer att studsa tillbaka per omgående. Hemma på Zinken har laget tagit nio av tio möjliga poäng hittills den här säsongen och den poängskörden kommer att utökas med tydlighet här.

Det ska självklart också sägas att det var en stark insats av Kalix att få med sig poäng från annandagsmötet. Utan lagkapten Johan Sundquist har det mestadels blivit bedrövliga förluster på sistone, men här lyckades laget knyta näven i fickan och prestera. Det är ett varannandagslag om något och Peter Stocks mannar borde bli posterboys för uttrycket “att blanda och ge”. Det är egentligen det enkla svaret till varför det inte lyfter för norrbottningarna.

Bold prediction:  Varsitt hörnmål i förra mötet och totalt sett är Kalix bland de bästa i klassen i spelformen. Ännu större hörnfest här och totalt över 3,5 hörnmål i matchen.

17.00 LJUSDALS BK – IFK RÄTTVIK

Förlustnollan är ett minne blott och Ljusdals BK har landat på jorden igen. Nej, riktigt så enkelt är det nog inte. Visst var insatsen borta mot Rättvik på annandagen ingen direkt succé, långt därifrån, men det var inte heller någon fullkomlig kollaps. Det LBK har visat hittills den här säsongen är att det, trots en mängd orutinerade spelare i laget, finns en hög lägstanivå och att en dålig insats alltid följs upp av en bra. Den stabiliteten tycks vara lagets modus operandi i år och det finns, i min värld, ingenting som säger att laget inte kommer att studsa tillbaka illa kvickt och ta revansch på Rättvik.

Masarnas insats på annandagen går dock inte att ta ifrån dem. Det var en rakt igenom väldigt imponerande insats av ett lag som på alla sätt ser ut att bli mer och mer bekväma i allt de gör. Säsongens två enda förluster är nu mer än en månad tillbaka i tiden och offensivt ser spelet ut att klicka snudd på perfekt. Det finns absolut saker att slipa vidare på defensivt, men det här kommer inte att vara en enkel motståndare för någon från nu fram till slutet av februari.

Bold prediction: Känslan är att Ljusdal kommer att trycka på klart mer hemma på IP och därmed också tvinga IFK att spela mer försvarsspel. Det kommer att resultera i över 7,5 hemmamål och över 4,5 olika målskyttar för LBK.

Så när vi nu tar oss an de sista allsvenska matcherna för 2019 så hoppas jag innerligt att ni är med oss. Helst på plats på arenorna, givetvis, men även via sändningarna på Bandyplay.se och jag törs redan nu säga att, även om hösten varit häftig, så kommer 2020 att bjuda oss på ännu mera underbart bandygodis.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson