Annandagsbandyn: “Mycket puls för pengarna”

Så var ännu en alldeles underbart häftig annandagsomgång till ända och vi bjöds verkligen på en rad spektakulära matcher under torsdagen. Annandagsbandy när den är som bäst.

Jag hoppas att ni alla njöt lika mycket som jag gjorde ute på arenorna inför matchstart igår, annandag jul. När domaren väl blåser i sin pipa är det det sportsliga som styr, men känslan precis innan första avslag är verkligen någonting speciellt. Själv fick jag uppleva den känslan i Stinsen Arena i Nässjö tillsammans med drygt 800 personer och två klackar som verkligen gjorde allt för att få ladan att gunga. Ett pressat Nässjö som verkligen hade kraftsamlat från tårna mot ett Katrineholm höga på framgångens ångor. Hur går det att göra någonting annat än att älska det?

Vi tar oss igenom torsdagens matcher i lite kortare punktform innan vi under lördagen ska blicka framåt mot nästa omgång, som spelas redan under söndagen.

  • LAIK fick in en sen kvittering mot ett Boltic som, trots det, fortfarande är i delad serieledning. Det är fascinerande hur värmlänningarna lyckas hålla alla matcher olidlig jämna och spännande, men ändå få med sig poäng. Fansen får mycket puls för pengarna i alla fall, men frågan är om samma små marginaler kommer att vara med dem hela tiden?

  • KROSSEN i nykomlingsmötet mellan UNIK och Skutskär fick många att höja på ögonbrynen. Att UNIK skulle vinna var ingen skräll, men 12-3… Herregud. Uppsalalaget får nu en perfekt resa in i det nya åren och bra skjuts upp på säker mark i tabellen samtidigt som Skutskär nog ska börja scouta motståndare inför Division 1 nästa säsong.

  • CHOCKEN som spred sig när Borlänge gjorde 0-1 på Lugnet. När det sedan dröjde ytterligare dryga kvarten innan kvitteringen kom så misstänker jag infarktvarning på många av de dryga 1 000 åskådarna. Falu BS vände givetvis matchen och vann med 5-1, men frågetecknen kvarstår och istället pratar vi mest om William Sundbergs imponerande insats i bortamålet.

  • SKADORNA på Linus Doktare, Lars Larsson och Eric Lisell var den tunga, blöta filt som låg över Katrineholms bortaseger mot Nässjö. Ännu ingen prognos på hur allvarligt det är ställt med trion, men om ett Nässjö, som igår hade ett stort spelmässigt övertag, får möta ett Katrineholm utan dessa tre på söndag så är chansen till revansch stor. Utöver det så var det väl bara fyra nya “Messi”-mål, Katrineholm tillbaka i serieledning och allting är väl som vanligt med andra ord *host* *host*. Nej, allvarligt. Vad är det som pågår?

  • KOLLAPSEN i Västerås fick Örebro att ta fortsatta kliv mot toppen. Jösses, så frustrerande det måste vara att vara TB-supporter (ja, jag pratar med er tre där borta). Laget har visat gång på gång under december att de faktiskt kan göra väldigt bra saker, men det där med att knyta ihop säcken var en kurs de missade. Mot sämre motstånd kan det dock fortsatt ge resultat. Det gäller bara att inte halka för långt efter.

  • LINDBERG-effekten slog till direkt för IFK Kungälv som, trots tappad ledning, lyckades få med sig en poäng hemma mot Gripen. Anton Ysing såg ruskigt fin ut med sina tre mål och hos gästerna lyckades Tony Eklind för ovanlighetens skull göra mål istället för att assistera. Häftigt att ligans publikstarkaste match under annandagen fanns på Skarpe Nord, men säsongen är fortfarande ganska långt ifrån häftig för de här båda.

  • NOLLAN är spräckt! Ljusdal lyckades inte göra som Arsenal säsongen 2003/04 och gå igenom en hel säsong utan förlust. Det såg Rättvik till. Det såg 17-årige Alfred Rustas till. Inskuttande från bandygymnasiet i Edsbyn smällde han in två strutar på serieledarna som om det vore det enklaste i världen. 0-2 efter 30 minuter blev 6-2 och cementerar Rättvik borta som en av säsongens tuffaste matcher för samtliga. För Ljusdal var det här dock bara ett litet farthinder. Sitt ner i båten, LBK.

  • BERGTVÅAN blev ett kryss. Jag kände mig väldigt säker på förhand att Tellus skulle åka till Kalix och vinna, men är det någonting man vet så är det att man inte vet vart man har Kalix. 4-4 och svårdragna växlar. Tellus tappar en pinne på toppen, men borde inte stressa upp sig. Kalix borrar sig ännu djupare fast i mittenträsket. Stockholmarna fick åtminstone se lite minusgrader och snö under julhelgen. Det är ju faktiskt få förunnat nu för tiden.

Som sagt, så är det dags för ny omgång redan under söndagen. Säsongens andra halva är här. Vilka lag kommer att hitta formen och klättra? Vilka kommer agera gråsten i sitt fall genom tabellen? Hur länge ska toppskiktet vara såhär stort? Kan UNIK smita ur bottenstriden? Frågorna är många, svaren få. Det enda vi vet är att jag är tillbaka med nya tankar och funderingar inför söndagens omgång under lördagen.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson