Omgång 20: Världens bästa Alla Hjärtans Dags-present

Den årliga gåtan vad som egentligen är det perfekta firandet av Alla Hjärtans Dag har fått sitt svar. Ta med den du tycker om på den 20:e omgången av Bandyallsvenskan.

Hur ska man egentligen uppvakta den man tycker om på Alla Hjärtans Dag? Blommor och choklad känns väl ändå ungefär lika trött som strumpor i julklapp. Så gå på bandy istället! Helgen bjuder ju nämligen på rafflande allsvensk bandy och sist jag kollade var det få saker som var lika romantiska som ett regnigt Skarpe Nord i februari. Skämt åsido, den allsvenska dramatiken borde kunna sätta fart på vilket slumrande förhållande som helst och i helgen bjuds vi återigen på en lång rad glödheta drabbningar.

FREDAG 14/2 KL. 19.00 IFK KUNGÄLV – NÄSSJÖ IF

Hemmalaget, som nu faktiskt har närmare upp till Elitseriekval än till det negativa strecket, bjuder in till högdramatisk match, men även till en match som är viktig av helt andra orsaker. Jontefondsmatchen är ett oerhört fint initiativ av IFK och precis som jag nämnde när Katrineholm nyligen spelade en Orange Match mot våld mot kvinnor så är det så häftigt att se vilka enorma samhällsinsatser idrottsföreningar kan göra. Den här typen av arrangemang kan inte hyllas nog och visst är det så att vi inte bara är Arbetarserien. Vi kan också vara en serie som gör stora saker utanför isen. Bra jobbat, Kungälv!

Matchen då? Ja, i ärlighetens namn så är det för gästerna den gäller mest och lyckas smålänningarna bryta Kungälvs segersvit på åtta raka så törs jag med säkerhet säga att kontraktet är säkrat. Vad är det då som talar för att så ska bli fallet? Ja, inte speciellt mycket faktiskt. Nässjö har den här säsongen inte vunnit en enda bortamatch mot konkurrenterna i den södra poolen och de enda segrarna som har kommit utanför Stinsen Arenas fyra väggar är mot de tre sämst placerade lagen i tabellen. Formen är dock god med sju poäng på de fyra senaste matcherna, men här krävs någonting extra för att det ska bli nya poäng för “De Blåe”.

Bold prediction: IFK-kvartetten Holopainen, Ysing, Emanuelsson och Uhlin har tillsammans gjort hela 88 poäng hittills den här säsongen och den här matchen kommer de, tillsammans, att göra över 6,5 poäng till.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – ÖREBRO SK

Det är kniven mot strupen för båda de här lagen under fredagskvällen, men på helt olika sätt. För Gripen handlar det om den fortsatt desperata jakten på säker mark, samtidigt som ÖSK nog behöver poäng för att inte halka efter i kampen om en kvalplats till Elitserien. Trots den miserabla tabellplaceringen så har Gripen faktiskt bara förlorat två av de sex senaste och under samma period har faktiskt ÖSK ett sämre facit med tre förluster. Gästerna lär ha blivit rejält stärkta av vändningen mot Boltic senast och här står det bortaseger skrivet över hela stjärnhimlen.

Bold prediction: Det är lätt att tro att det inte finns någon som är i närheten av Misha Svechnikov i assistligan, men faktum är att Alex Adeheimer inte har gett upp jakten. 24 äpplen på 19 matcher är ruskigt läckert och här blir det över 2,5 ytterligare samtidigt som matchen går över 12,5 mål totalt.

LÖRDAG 15/2 KL. 15.00 KATRINEHOLM BANDY – IF BOLTIC

På Backavallen ska Katrineholm försöka hålla liv i den fortfarande existerande kvaldrömmen samtidigt som Boltic vill försöka grabba tag i det där absolut sista lilla halmstrået. När lagen möttes på Tingvalla i början av december vann värmlänningarna en relativt kontrollerad och tillknäppt tillställning, men hemma på Backavallen brukar “Glassgubbarna” inte bjuda på den typen av tillställningar. Svängigt och målrikt brukar vara melodin, men bortsett från en katastrofhelg mot Tellus och Kalix i mitten av januari så har laget bara släppt in drygt tre mål i snitt per match på hemmaplan. Kan man bibehålla den statistiken är det mycket som talar för att det fortsätter att vara sörmländsk inblandning i kvaldramatiken.

Bold prediction: 83 poäng. Niklas Eriksson och Linus Doktare har tillsammans gjort 83(!) poäng på 19 omgångar. Den sistnämnde har dessutom hunnit med en måltorka modell längre, men nu tycks han vara på gång på allvar igen. Doktare gör fler mål än någon annan spelare i matchen och Katrineholm vinner med minst två måls marginal.

LIDKÖPINGS AIK – TB VÄSTERÅS

LAIK imponerade hemma mot Katrineholm senast och just på hemmaplan har laget visat sig vara snudd på omutliga. Nu kommer ett Tillberga med fortsatt press på sig på besök samtidigt som Jesper Bryngelsons gäng har ett guldläge att nå Elitseriekvalet. TB har vält större kor än LAIK på bortaplan tidigare den här säsongen och lyckas man sätta hemmaförsvaret under lite press så kan de absolut lyckas igen. Min känsla är dock att hemmalaget är lite för stabila i sitt spel med boll för att så ska bli fallet, men oavsett en mycket jämnare match än vad tabellen skvallrar om.

Bold prediction: Toppen mot botten i Fairplay-ligan och faktum är att TB nästan har dubbelt så många utvisningsminuter som LAIK. Här får domare Davidsson vissla för glatta livet och vi landar totalt på över 60,5 utvisningsminuter.

UNIK BANDY – FALU BS

Så gott som kvalklara UNIK får en rejäl bit att tugga i sig då ett av seriens bästa bortalag kommer på besök. Upplänningarna har dock gjort det svårt för många lag hemma i frysboxen och när lagen möttes på Lugnet så skiljde det faktiskt bara två mål tillslut. Faluns högre grundkvalitet i kombination med att motivation har en tendens att spela stor roll så ska det dock mycket till för att BS inte ska lösa detta. Man lär dock göra det på sedvanligt vis – med hyfsat liten marginal. En seger på de fyra senaste imponerar inte, men fortsatt mycket intressant att följa hur masarnas juniorer tar för sig i seniorsammanhang. En ljus framtid går de tillmötes och det kan även laget göra om man får jobbet gjort här.

Bold prediction: Jag går på juniorspåret här och säger att Elliot Hellström och Carl Jansson tillsammans gör över 2,5 poäng i den här matchen och skjuter BS ett steg närmare ett Elitseriekval.

BORLÄNGE BANDY – IK TELLUS

En oerhört stark insats av Borlänge uppe i Kalix senast och även om det nu är suveräna serieledare som kommer på besök till Tunets IP så tror jag inte att hemmalaget känner sig slagna på förhand. Det går givetvis inte att säga någonting annat än att det här är en match som Tellus ska vinna, och därmed i praktiken säkra avancemanget till Elitserien, men nog lär de få slita för det. Insatsen, och framförallt effektiviteten, uppe i Ljusdal senast imponerade dock något oerhört och totalt har man bara förlorat en ynka bortamatch den här säsongen. Det har varit trevligt att ha er på besök, Tellus, men nästa säsong får Elitserien ta hand om er igen!

Bold prediction: Målskyttet har varit Borlänges stora aber den här säsongen med blott 42 gjorda på 19 matcher, men uppe i Kalix visades goda intentioner. Här tror jag att masarna mäktar med över 3,5 mål framåt och de förlorar dessutom inte matchen med mer än tre måls marginal.

SKUTSKÄRS IF – LJUSDALS BK

Efter att ha blivit nollade på hemmaplan senast ställs nu Ljusdal mot seriens sämsta defensiv. En passande uppgift för ett lag som rimligtvis borde vara fullständigt desperata över att ta det där sista halmstrået i jakten på en plats i Elitseriekvalet. Formen är dock i det närmaste usel och det enda som gör att det blir två viktiga poäng här är att hemmalaget helt enkelt inte har någonting att sätta emot när de redan är klara för degradering. På Ljusdals IP gjorde LBK hela 15 strutar på sina gröngula konkurrenter, vilket är flest mål i en enskild match av ett lag den här säsongen. Riktigt så mycket ska det inte bära iväg här, men det blir tillslut ändå en hyfsat bekväm bortaseger.

Bold prediction: Mitt bland alla högprofilerade veteraner och supertalanger så känns det som att 18-årige Elias Swartswe har hamnat lite i medieskugga den här säsongen. Fem strutar och tio äpplen imponerar dock stort och här svingar löftet in ytterligare minst tre poäng på personkontot.

SÖNDAG 16/2 KL. 14.00 KALIX BANDY – IFK RÄTTVIK

Vi avslutar helgen uppe i norr och med ytterligare en match som betyder livet och lite till för båda lagen. Viktiga poäng senast för Kalix, men det satt långt inne och det återstående schemat är verkligen inte enkelt. Det behövs nog minst en seger till för att kunna stanna på säker mark, men frågan är om de poängen kan komma redan här. Förra säsongen var Kalix ett bättre lag än vad de är nu och Rättvik ett sämre dito. Trots det så vann masarna med klara 8-2 uppe i Kalix och när en kvalplats till Elitserien hägrar så skulle de mycket väl kunna göra det igen. Min magkänsla (som i ärlighetens namn har varit komplett genomrutten den här säsongen) säger dock att det kan vara något av en fallgrop för IFK. För första gången den här säsongen har man faktiskt kvalplatsen i handen och det är oerhört lätt att tankarna börjar springa iväg lite för fort då. Varning för Kalix!

Bold prediction: Vi slänger in omgångens stora skräll här. Kalix vinner matchen och man gör det trots underläge i halvtid.

Vilken match ska du bjuda din älskade på i helgen? Eller går du kanske med kompisgänget? Oavsett vad så hoppas jag att vi tillsammans får njuta av ännu en rafflande bandyhelg ute på arenorna och på bandyplay.se.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se