Omgång 19: Pulkaåkning ner för Kilimanjaro

Överkörningen i Ljusdal, genomklappningar, kvicksanden kring kvalstrecket och mycket annat är innehållet när Martin Gustafsson ger er allt från den 19:e omgången av Bandyallsvenskan.

Det är svårt att ta sig an en analys av den helg som har varit utan att fastna vid toppmötet på Ljusdals IP. Mer om matchen i sig längre ner i texten, givetvis, men hur kommer det sig att golvet kan rasa ihop så fullständigt under ett lag. Ett lag som under stora delar av säsongen har satt sig i någon form av förarsäte för kvalspel till Elitserien. Helt plötsligt så är det som att Fru Fortuna helt har tagit sitt pick och pack och övergett Ljusdal. För inte kan en hel spelartrupp bli så radikalt mycket sämre bara sådär? Ett tydligare bevis på hur stor roll det mentala spelar i idrotten är svårt att hitta, men en kollaps likt den känns som att det var länge sedan vi såg. Inför säsongen pratade jag om Ljusdal i termer av att det skulle vara ett berg-och-dalbanegäng av rang, men istället har de bestigit Kilimanjaro under hösten och tagit pulkan ner på andra sidan efter nyår. Kraschen lär resultera i ett missat kvalspel uppåt och frågan är vad LBK egentligen ska göra för att tillslut lyckas få ihop pusselbitarna.

Nåja, vi återkommer som sagt till den matchen, men vi tar helgens alla matcher i kronologisk ordning.

FALU BS 8 – 2 SKUTSKÄRS IF

En glödhet Lukas Mårdberg och två sprakande juniorer i form av Carl Jansson och Elliot Hellström sköt kvaljagande Falu BS till två bekväma poäng hemma på Lugnet under fredagskvällen. En mycket viktig seger inför fortsättningen och jag ska inte bli gnällig, men hur kommer det sig att blott 179 personer hittar till Lugnet en fredagskväll när deras lag är på desperat jakt efter en kvalplats? Underkänt!

Mer positivt för masarna är att pusslet inför nästa säsong redan börjat ta form. I helgen förlängdes kontrakten med tränartrion och under tisdagen kom även beskedet att backstjärnan Mattias Blom stannar i ytterligare ett år. Viktiga besked i sig, men även viktigt att de kommer redan nu. Det skickar sannerligen positiva signaler att föreningen är välplanerad och organiserad inför framtiden.

Min bold prediction var att BS skulle vinna den här matchen med över 6,5 mål. Den mattekunnige kan ju så att så inte blev fallen, men alltjämt en bra boost för målskillnaden på masarna.

NÄSSJÖ IF 8 – 5 GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Smålänningarna såg till att göra den här ångestmackan på nybakad baguette och med en Dagobert-mängd godsaker på. Gripen å sin sida fick en tre dagar gammal ostfralla från bensinmacken. Efter 5-0 i halvtid kanske det blev lite nerv i matchen när Markus Eriksson reducerade till 6-3 med 25 minuter kvar, men nej. GBK har visat gång på gång den här säsongen att man inte klarar av att hantera de matcher som betyder mest och nu ligger kvaldoften som ett moln av en blandning av svett och sjaskig after shave över Trollhättan.

Nässjö gör precis tvärtom och lyckas leverera när det betyder som mest och nu finns det inte mycket som talar för att laget kommer behöva avsluta säsongen med kvalspel. Nyckelspelarna levererar framåt och förhoppningen inför de tre avslutande matcherna måste väl ändå vara att axlarna sjunker lite och att insatserna kan ge en bra känsla att plocka med in i den underbara barmarksträningen.

Jag trodde på över 10,5 mål i matchen (CHECK!), men även på att inte mer än ett mål skulle skilja lagen åt… Bara att lyfta på hatten för Nässjös förmåga att slakta mina förutsägelser trots att de fortfarande har en ganska rostig kniv i handen.

LJUSDALS BK 0 – 10 IK TELLUS

Ja, så var det överkörningen i norra Hälsingland. Siffrorna skvallrar egentligen inte speciellt mycket om en matchbild, utan om ett bortalag som är syniska, smarta och helt löjligt effektiva. Den här matchen var det ett allsvenskt lag som tog emot ett elitserielag. Åtta olika målskyttar fick presentera sig inför den fina publiksiffran 644 personer, men dessvärre för deras del bar alla gästernas kläder. Att Tellus spelar i Elitserien nästa säsong är lika självklart som välförtjänt och att kröna säsongen med en överkörning likt denna kan inte smaka annat än fågel. Orkar Ljusdal resa sig för att fortsätta slåss om kvalplatserna? Jag är ytterst tveksam till det. Det mest positiva för tillfället är istället att liberon Jeremy Nöjd förlängt sitt kontrakt med klubben. Ordvitsar lär hagla, men LBK ska faktiskt vara just nöjda över att få behålla 20-åringen.

Jag var inne på att det skulle bli en defensiv fest på IP och att fasta situationer skulle avgöra. Nu var visserligen gästernas defensiv, och Markus Karlsson i målet, helt fläckfri, men att matchen skulle innehålla färre än 8,5 mål och att hälften av dem skulle göras på fasta var ju ingenting annat än en grov bom klockan fem, som Kalle Grenemark skulle ha sagt.

ÖREBRO SK 9 – 5 IF BOLTIC

Ni vet den där pulkaåkningen ner för Kilimanjaro vi pratade om tidigare? Det lär ha varit en sådan som Boltic lät sig inspireras av inför andra halvlek i Behrn Arena i lördags, för maken till ras mitt i en match var inte igår man såg. Andra halvlek startar. Pang, 2-5 av Gustav Backman efter två minuter. Andra halvlek slutar. 9-5 ÖSK. Värmländsk ridå. Själva konstaterade klubben på sin Facebook-sida att drömmen om kval till Elitserien i det närmaste är död och det är svårt att inte hålla med. Alla de tajta matcher laget vann tidigare under säsongen har nu endast resulterat i en seger sedan jul och då tar man sig inte till Elitserien. Så enkelt är det.

I andra änden av spektrat stod Nico Nevalainen och Alex Adeheimer och jublade som femåringar över Glassbilens ankomst. Fyra mål och en assist på den finske anfallaren och tre äpplen på den svenske vänsterhalven vände på steken för närkingarna, som därmed gav sig själva ytterligare en chans att vara med i kampen om kvalplatserna. Det fortsätter dock att stinka berg-och-dalbana lång väg om ÖSK och jag skulle inte bli allt för förvånad om laget lyckas sätta sig i klistret minst en gång till innan den här säsongen är slut.

Bortaseger och över 10,5 mål i matchen… Det enda som skiljer mina förutsägelser från Boltics och Ljusdals spel är att jag åtminstone är konsekvent i min uselhet.

IFK RÄTTVIK 5 – 1 UNIK BANDY

Nåja, siffrorna sprang aldrig riktigt iväg, men det här var en högst kontrollerad och planenlig seger för masarna. Att den samtidigt gör att de nu ligger tvåa i tabellen med Kalix och Borlänge kvar på schemat är dock ingenting annat än en sensation. IFK har glidit med i någon form av cruising-tempo under hela säsongen. Aldrig blandat sig in i någon direkt dramatik och bara skött sitt eget. Med tre omgångar kvar slänger de helt plötsligt i femmans växel på den där gamla Mustangen från 1965 och bränner upp på kvalplats. Hyfsad tajming och faktiskt även rejält goda förutsättningar för att det ska kunna hålla hela vägen.

För UNIK:s del väntar kvalspel åt andra hållet, men det är knappast någonting som bör oroa allt för mycket. Med det hemmaspelet som nykomlingarna har visat upp samt en allsvensk skytteligatvåa i laget så ska det bli allsvenskt spel även nästa säsong. Utgångstipset är att man kommer att sopa helt rent i kvalet – oavsett vilken grupp man hamnar i.

Behöver jag ens säga det? VA? Ja, jag var ute och seglade, cyklade och campade i någon jävla myrstack igen när jag trodde att Rättvik skulle få med sig minst två straffar i matchen. Noll och ingenting. Tack och godnatt.

KALIX BANDY 6 – 4 BORLÄNGE BANDY

Den som trodde att Borlänge skulle checka ut i samma sekund som det allsvenska kontraktet var förlorat och därefter låta sig agera dörrmatta åt motståndarna har tydligen inte begripit någonting. Laget har blivit bättre och bättre hela säsongen och här pressar man Kalix hela vägen, trots att en rad viktiga spelare faktiskt saknades i laget. Med åtta tonåringar på planen klarar man av att leverera säsongens kanske bästa insats hittills och om det hade funnits rättvisa i världen så hade Borlänge inte stått på två ynka poäng den här säsongen.

Välkommen tillbaka till Bandyallsvenskan, säger vi till han som kanske kommer visa sig bli den hasp som håller elitbandyns Norrlandsfönster öppet en säsong till. Jimmy Berglund äntrade allsvensk is för första gången den här säsongen, nätade dubbelt och skickade en våg av lättnad ut från Fomab Arena, ut över Bottenviken och över till Uleåborg. Två av tre återstående matcher är på hemmaplan och Kalix har alltjämt givit sig själv chansen att klara av den här säsongen utan negativt kval.

Det blev tre hörnmål totalt i matchen och jag förutspådde över 2,5 – för hemmalaget… Kokt spaghetti har varit formstarkare än vad jag är just nu.

LIDKÖPINGS AIK 8 – 4 KATRINEHOLM BANDY

Helgens återkommande tema var de fullständiga genomklappningarna och Katrineholm ville givetvis inte vara sämre än att hänga på trenden. Lagets första halvlek i Lidköping var som hämtad ur en Stephen King-thriller och när dessutom hemmalaget kände för att göra en av sina bästa halvlekar för säsongen så var det tack och godnatt redan i paus. 6-1 blev visserligen 6-4 en bit i i den andra halvleken och för en stund såg det faktiskt ut att kunna bli en praktvändning, men summa summarum så var det här LAIK:s match. En verkligt imponerande insats med tanke på snytingen nere i Kungälv veckan innan och Jesper Bryngelson har fortfarande chansen att skriva historia med det här laget. Allt talar nu för att LAIK:s kvalöde avgörs i den sista omgången, hemma mot Örebro SK. Jösses, vilken match.

Det ska väl kanske betonas att inte heller Katrineholms kvalchanser är borta riktigt ännu. Bara en poäng upp till rätt sida strecket och två av tre återstående matcher är på hemmaplan. Nu har ju det visserligen inte varit någon direkt framgångsfaktor för laget hittills den här säsongen, men när det gäller som mest är det klart att det är positivt. Dessutom möter man inga av de andra lagen (Boltic får ursäkta) som på allvar är med i kvalstriden.

På tal om trender så var jag givetvis även snett på den här matchen. Eric Lisell och Victor Nilsson skulle göra över 2,5 assist tillsammans, men istället var det fyra andra spelare som serverade skyttekung Niklas Eriksson och hans vapendragare Linus Doktare. Det är inte utan att man undrar om jag ens hade kunnat analysera ett facit…

TB VÄSTERÅS 3 – 6 IFK KUNGÄLV

“Formkurvornas fight” höll sig tät och jämn i 80 minuter innan ett dödligt hett Kungälv tillslut kunde avgöra. Åtta(!) raka segrar nu och kontraktet är så gott som säkrat. En säsongsutveckling som i höstas var svårare att förutse än den rätta Lotto-raden, men inte desto mindre imponerande. Den här matchen gör man det dessutom en ljumskskadad Mikael Lindberg på planen. Eftersom den här säsongen nu är löst är väl frågan att ställa sig vad som ska hända med IFK den dagen nyckelspelarna faktiskt bestämmer sig för att lägga av på riktigt.

90-årsfirande “Tillis” fick ingen rolig födelsedag och trots blott en förlust på de sju senaste innan den här matchen så hänger man alltjämt mot kvalrepet. Avsaknaden av Max Mårtensson och Edvin Porswald visade sig vara monumental. Det tycks vara lättare att jogga i kvicksand än att ta sig loss från det där kvalstrecket. De två kommande matcherna är mot lag som jagar de positiva kvalplatserna och även om jag inte på något sätt ska slå fast att TB:s formtopp är över så är känslan att de kanske räddas av att lagen där bakom inte tar särdeles många poäng de heller.

Vi avslutar som vi inledde (och som vi har fortsatt hela vägen). Jag garanterade oavgjort och över 9,5 mål, så om det här nu skulle smitta av sig i mitt privatliv så råder jag nära och kära att snarast omyndigförklara mig. Det är för mitt eget bästa.

Det blev, som sagt, en helg i genomklappningarnas tecken. Vilka är de värsta genomklappningarna ni minns? Eller vilken är den sjukaste vändningen? Nu samlar vi så mycket energi som går och tar nya tag fram emot fredagen och en ny, lava-het allsvensk omgång. Det drar ihop sig, bandyvänner!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se