Omgång 19: Giftormar, mello-nobbar och riksvägsångest

Den bandyallsvenska slutspurten är i full gång och här ges ni alla förutsättningar inför den 19:e omgången av chefredaktör Martin Gustafsson.

Det börjar nästan bli uttjatat, men återigen står vi inför ångestmackor, toppsmörgåsar och rejält överfyllda baguetter till matcher. Det mobiliseras, kämpas, slits och krigas för att drömmar ska förverkligas eller för att mardrömmar ska undvikas. Det står stora saker på spel för merparten av våra 16 lag och även om det går att säga att vi har blivit bra bortskämda med dramatik tidigare under säsongen så tror jag inte att den nått sin kulmen ännu. Det är, i vanlig ordning, oerhört svårt att sia om vart saker och ting kommer att ta vägen, men vem är jag att tveka över ett sådant självmordsuppdrag. Det är bara att köra in huvudet i bisvärmen och se vad som händer.

FREDAG 7/2 KL. 19.00 FALU BS – SKUTSKÄRS IF

Eftersom vi, mer eller mindre, redan har vinkat adjö till Skutskär för den här allsvenska sejouren och det ger oss då givetvis ett utgångsläge inför den här matchen som säger att ett toppjagande Falu BS bara ska vinna. Det som masarna dock har haft svårt med under hela säsongen och som kommer att bli extra viktigt nu är att skaffa sig en bättre målskillnad. Bara två av de åtta topplagen har sämre målskillnad än BS och utifrån att vi räknar med en tajt tabell hela vägen in så kan det bli direkt avgörande. Lagens möte i Skutskär slutade “bara” 2-5 och totalt sett så har Falun bara vunnit två matcher med fler än fyra måls marginal. Här blir utmaningen att trampa gasen i botten oavsett kvaliteten på motståndet.

Bold prediction: Jag tror att Falun lyckas med målet jag själv satt upp för dem. Det här blir en överkörning. Falun vinner med minst 6,5 måls marginal.

NÄSSJÖ IF – GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

First things first. Jag tror inte att något av de här båda lagen riskerar att åka ur Bandyallsvenskan om de tvingas kvala. Det är för stor klasskillnad. Trots det så vore det ett oerhört tungt slag att tvingas förlänga säsongen, så den här matchen skriker ångest så det hörs över såväl hela riksväg 40 som 42. Redan innan beskedet om Johan Skatz avstängning så var jag ändå inne på att det luktar hemmaseger här. Den sena upphämtningen mot Boltic senast gav nog ändå smålänningarna lite råg i ryggen och det kan leda långt, men till syvende och sist handlar det här om vilka som kan kontrollera nerverna bäst. En gren som inte tycks ha varit Gripens bästa hittills den här säsongen.

Bold prediction: Det väntade vore att prata om krampaktighet, tillknäppthet och en rädsla för att göra misstag, men jag får för mig att det här kommer att svänga. Över 10,5 mål i matchen och på sista raden inte mer än ett mål som skiljer lagen åt.

LJUSDALS BK – IK TELLUS

Omgångens stora smällkaramell hittar vi i Hälsingland och liknelsen med sådant där godis som smäller i munnen ligger nära till hands. Ljusdal har varit starka hemma hela säsongen, men har bara vunnit en match hittills under 2020. Tellus har seriesegern i sin hand och kan här, med tanke på de tre avslutande matcherna, snudd på helt avgöra. Detta trots att man nu har två raka matcher utan seger. Höstmötet slutade 5-5 på Zinken efter en sen LBK-kvittering och väldigt mycket talar för att det blir lika jämnt här. Strunt i tacomys, Melodifestival och allt vad det heter! Är det någonting alla borde göra på fredag kväll så är det att titta på allsvensk toppbandy när den är som allra bäst.

Bold prediction: Det här är seriens två bästa lag defensivt och det kommer att kräva skärpa på fasta situationer. Jag tror att över hälften i av målen i matchen kommer att göras på fasta och det samtidigt som det totala antalet mål inte överskrider åtta.

LÖRDAG 8/2 KL. 14.00 ÖREBRO SK – IF BOLTIC

Det känns hårt att skriva, men med tanke på det tåg som riskerar att gå så är det här lite av en måstematch för båda lagen om de ska vara med och slåss om en kvalplats till Elitserien. Att hamna tre poäng efter med tre omgångar kvar och ett knippe lag framför sig känns som ett nästan omöjligt utgångsläge. ÖSK kommer från stortorsk i rivalmötet med Katrineholm och Boltic kommer från ett sent poängtapp mot Nässjö. Tunga papper och nu handlar det om att samla kraft mentalt. Höstmötet i Karlstad slutade oavgjort efter sen ÖSK-kvittering, men av någon anledning litar jag inte riktigt på hemmalaget här. Försvarsspelet imponerade inte senast och om inte liberon Sebastian Eriksson är tillbaka efter smällen mot huvudet senast så dånar varningsklockorna högre än Tsarklockan i Kreml.

Bold prediction: Örebro må ha tre raka utan torsk hemma mot Boltic, men här tar det stopp. Bortaseger och över 10,5 mål i matchen.

15.00 IFK RÄTTVIK – UNIK BANDY

Rättvik har hittat en bra position som tvåa i andraspår inför upploppet och hemma i arenan har laget varit helt omutliga den här säsongen. Guldläge på alla sätt och vis och nu dessutom mot ett UNIK som lär ha börjat inse att det inte blir någon ny “Great Escape”. Bli inte lurade av att det bara blev 2-3 när lagen möttes i Uppsala på andra sidan nyår. För även om UNIK har fått hela tre veckors vila sedan den senaste matchen så är Rättvik ett helt annat lag hemma och UNIK är ett helt annat lag borta. Om inte klimatkrisen även har smält masarnas psyken så ska det här inte kunna bli någonting annat än en relativt bekväm och planenlig seger.

Bold prediction: Rättvik har hittills fått med sig otroliga 14 straffar på 18 matcher och här håller trenden i sig. Hakorna sticks ut och masarna får med sin minst två nya straffar i helgen.

KALIX BANDY – BORLÄNGE BANDY

Efter tre veckor av självransakan och bastuterapi ska Kalix ge sig in i ringen igen, och vilken uppgift känns mer passande för att sätta press på lagen ovanför kvalstrecket än ett redan degraderat Borlänge på hemmaplan. Missförstå mig rätt. Är det någonting som Borlänge har visat den här säsongen så är det att de sliter för det i 90 minuter oavsett vad, men jag har svårt att tro att Kalix-spelarna behöver söka experthjälp för att hantera nervositeten. Hemmaseger här och man ger sig själva chansen. Allt annat och det återstående schemat talar för alla Division 1-kassörers mardröm. Nog fasen ska det dock finnas tillräckligt med kunnande för att lösa den här uppgiften och leva på hoppet i en vecka till.

Bold prediction: Kalix skapar elfte flest hörnor i serien, men har gjort näst flest mål. Effektivitet som kommer att visa sig viktig även här. Över 2,5 hörnmål i matcher för norrbottningarna.

LIDKÖPINGS AIK – KATRINEHOLM BANDY

En annan riktig smällkaramell bjuds det på i Sparbanken Lidköping Arena, där hemmalaget väntas ha rök sprutande ur öronen i ren revanschlusta efter bottennappet mot Kungälv senast. Hemma har det bara blivit en förlust hittills den här säsongen och den kom redan i slutet av november. Det, i kombination med att tre av fyra återstående matcher spelas just hemma, är starka papper för ett LAIK som kanske har bäst utgångsläge av alla söderlag som slåss i toppen. Gästerna är dock seriens bästa bortalag, vann lagens höstmöte på Backavallen och ser ut att vara tillbaka i den där målformen som närmast påminner om en förbannad Svart Mamba. De hugger på allt. Det här kan bli holmgång utan dess like.

Bold prediction: Katrineholm är faktiskt det enda laget i serien som har två spelare på topp åtta i assistligan. Här tror jag Eric Lisell och Victor Nilsson fortsätter på inslagen väg och tillsammans levererar över 2,5 målgivande passningar.

17.30 TB VÄSTERÅS – IFK KUNGÄLV

Vi avslutar lördagskvällen med “Formkurvornas fight” i ABB Arena. När annandagsmatcherna var spelade så stod lagen noterade för två ynka segrar vardera, men sedan dess har de tillsammans bara förlorat en enda match (TB borta mot Rättvik). Det är en fullkomligt sensationell utveckling på säsongen, men ännu går det inte att andas ut helt. Det är klart att allting talar för att de här båda lagen kommer att klara sig utan negativt kval, men kombinationen av förlust här och ett tufft återstående schema kan absolut ställa till det. Betydande avbräck för TB att tremålsskytten Edwin Porswald blev anmäld och avstängd efter Gripen-matchen senast. Nyckelmatch monumentale för att slippa avsluta säsongen med en rostig machete pressad mot valfri vital kroppsdel.

Bold prediction: Kanske omgångens mest ovissa match på förhand, men jag tror på målrikt och jämnt. Vi hamnar in bergkrysset och över 9,5 mål i matchen.

Den här helgen, om inte tidigare, vill vi verkligen se er ute på arenorna eller som klistrade framför tv-apparaterna! Mer högdramatisk idrott är svårare att hitta än en skatt i en Indiana Jones-rulle, så passa för bövelen på. Dela gärna med er av era bilder på hur ni följer helgens matcher på sociala medier under #arbetarserien så sprider vi bandyns goda ord tillsammans. Och avslutningsvis – vad tror ni om helgens matcher?

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se