Omgång 18: Vem är Bandyallsvenskans Björn Goop?

Efter ett kortare landslagsuppehåll går nu Bandyallsvenskan in på sitt absoluta upplopp. En avslutning som har alla ingredienser för att bli historiskt dramatisk.

Sju lag inom två poäng i toppen. Fem lag inom två poäng runt det negativa kvalstrecket. Fem omgångar kvar att spela. Maxpuls från Kalix i norr till Nässjö i söder. Från Zinkensdamm i öster till Skarpe Nord i väster. Överallt lever dramatiken när Bandyallsvenskan kastar sig in på ett upplopp i klass med Prix d’ Amerique och den naturliga frågan är givetvis vem som är vår series svar på Björn Goop. Vilka kommer som skjutna ur en kanon efter att ha suttit instängda i ett, till synes, omöjligt utgångsläge? Kanske får vi en indikation under lördagen och den 18:e allsvenska omgången av 22.

LÖRDAG 1/2 KL. 14.00 IFK KUNGÄLV – LIDKÖPINGS AIK

På Skarpe Nord ställs ett hemmalag med sju raka matcher utan förlust, varav sex raka segrar, mot gäster med exakt samma facit. När lagen möttes i höstas dröjde det till den 91:a minuten innan Christoffer Norin kunde avgöra till LAIK:s fördel i en match som då spelades mellan två lag med gott om frågetecken runt sig. Nu är det annat ljud i skällan. Kungälv vill befästa sin plats på säker mark och LAIK vill ge Tellus en rejäl match om seriesegern.

Utifrån det faktum att båda lagen hade rejäl medvind in i uppehållet så blir det här en prövning i den ädla konsten att konservera form. Att komma dragandes med att bristen på väggar och tak talar till Kungälvs fördel är väl alltid relevant på sitt sätt, men LAIK har de facto vunnit fyra av fem bortamatcher utomhus den här säsongen. Tabellen säger en sak, men det här går inte att betrakta som någonting annat än en slantsingling på förhand. Om spåkulan visar någonting så är det oerhörd dramatik.

Bold prediction: Seriens fulaste lag, sett till utvisningsminuter, tar emot det snällaste, men jag tror att Kungälvs tuffhet kommer att prägla matchen. Över 60,5 utvisningsminuter.

IF BOLTIC – NÄSSJÖ IF

Tabellplaceringsmässigt har var det varit en sluttande kurva för Boltic sedan mitten av december, men segern uppe i Kalix senast bröt i alla fall den sex matcher långa segerlösa sviten. Insatsen uppe i norr var dessutom snudd på strålande och tillbaka hemma på Tingvalla, med ett välbehövligt uppehåll i ryggen, finns nu alla chanser att fortsätta hänga på i toppstriden. Smålänningarna har inte varit någon drömmotståndare för Karlstadlaget på senare år, inkluderat bland annat förlusten på bortaplan i höstas, men motsvarande möte i fjol vanns med 6-4 och till skillnad från motståndarna så är det inga jobbiga blickar över axeln som behöver kastas.

För Nässjö innebar förra dubbelhelgen mot UNIK och Skutskär fyra välbehövliga poäng och ett minst lika välbehövligt tillskott i självförtroendekassan. Marginalerna är dock fortsatt minimala och minst snedsteg kan alltjämt innebär att säsongen fortsätter in i mitten av mars. Känslan är dock att om uppehållet har varit välbehövligt för samtliga så har det varit extra skönt för de pressade tungviktarna i bottenstriden. Att bara få fokusera på sitt eget och träna i lugn och ro lär ha gjort Nässjö gott och här finns absolut goda chanser till en mini-skräll.

Bold prediction: Det här blir tight, tätt och målsnålt värre. Nässjö får med sig minst en poäng och slutresultatet stannar under 7,5 gjorda mål.

IK TELLUS – FALU BS

Hela omgången största, sportsliga, smällkaramell hittar vi på Zinkensdamm där Tellus har chansen att både koppla ett ännu starkare grepp om direktplatsen till Elitserien och att samtidigt sätta Falu BS rejält på pottkanten i kampen om en kvalplats. Höstmötet på Lugnet var en enda stor styrkedemonstration av stockholmarna och trots att det blev förlust mot LAIK precis innan uppehållet så finns det ingenting som direkt tyder på att formen är dalande. Visst, avsaknaden av skadade Marcus Magnusson är klart kännbar, men visst finns det knappast något annat lag i serien som känns så trygga och ramstarka i allting de gör som “Jordens lag”. Seger här och allting talar för en återkomst till Elitserien.

Endast lördagens motståndare har släppt in färre mål än Falu BS i årets allsvenska, så det är bevisligen inte där skon klämmer för de namnstarka förhandsfavoriterna. Den offensiva produktionen är dock bara vassare än tre andra lag och nog för att det går att vinna även målsnåla matcher, men det måste gå att kräva mer av masarna. Fram till förlusten mot Kungälv senast hade laget dock nio raka matcher utan förlust och att chanserna till kvalspel fortsatt är goda råder det inga tvivel kring. Det är i den här typen av matcher BS-stjärnorna ska lysa som starkast för att säsongen ska kunna räddas.

Bold prediction: Precis som i ovanstående match så är det inte mycket som tyder på målfest, men väl på en tät och jämn drabbning. Jag sticker dock ut hakan och säger att det blir en favorit i repris för Tellus. Seger med 5-1, precis som i höstas.

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK – TB VÄSTERÅS

Glödhet match precis ovanför kvalstrecket mellan ett hemmalag som har fyra raka matcher utan förlust och ett bortalag som bara har förlorat en av de sex senaste. Att Gripen har gjort fler mål än serieledande Tellus, men trots det återfinns tio poäng bakom i tabellen säger en hel del om lagets försvarsspel. Sedan årsskiftet släpper GBK in fyra mål i snitt per match, vilket är en förbättring sett till säsongssnittet, men likväl ett snitt som ställer en hel del krav på offensiv produktion. Hittills har firma Karlsson/Eriksson/Lukkarila svarat för 57 strutar och när ni Joakim Hedqvist får göra hemmadebut så kan det smälla från hans klubba också. Summa summarum måste detta ses som en bra chans för ett pressat Gripen att få lite luft ner till strecket.

Lördagens motståndare har dock inte direkt legat på latsidan sedan jul och även om det blev förlust i Rättvik senast så har TB imponerat stort under 2020. Ord jag aldrig trodde att jag skulle ta i min mun är att Tillberga känns ramstarka på något vis och sedan årsskiftet har det inte funnits en tillstymmelse till den där baksidan av juniorbandymyntet. Tabellmässigt är man dock inte helt ur den gropen man grävde åt sig själva under hösten och vikten av att fortsätta ta poäng är fortsatt stor. Min känsla här är att man måste våga hålla i bollen och spela mot ett Gripen vars spel utan boll lider av uppenbara brister. Då kan det vara Tillberga som får den så viktiga luften ner till strecket.

Bold prediction: Öppet mål att prata om Gripens hörnskytte nu när “Jocke Dunka” gjort entré, men faktum är att TB lär behöva prestera bättre än sina XX procent i ruseffektivitet för att det här ska gå vägen. Jag går dock på över 24,5 % i hörneffektivitet för Gripen i den här matchen.

15.00 BORLÄNGE BANDY – LJUSDALS BK

Fortsatt fast förankrade i botten, men Borlänge bjöd verkligen upp till dans mot Kungälv och Gripen senast. Laget har gjort stora framsteg på den här sidan julklappsutdelningen och även om det givetvis är långt till poäng mot Ljusdal så ska det absolut inte uteslutas att masarna kan störa länge och väl. Två tidigare möten med LBK den här säsongen, varav ett i Supercupen, har gett 0-12 totalt på tavlan, men här har jag svårt att se att Borlänge inte får måljubla åtminstone ett par gånger om.

För Ljusdals del har 2020 hittills varit ett, i det närmaste, nattsvart år. Inte en enda seger för de tidigare serieledarna efter årsskiftet och när det dessutom blev två raka hemmatorsk förra spelhelgen så fick sig nog självförtroendet ytterligare en rejäl törn. Sedan dess har dessutom flera spelare tvingats uppleva hur det är att förlora en VM-final (P19) i förlängning och nu krävs det moral för att studsa tillbaka och hålla liv i Elitseriedrömmen. Lördagens match är av den typen som helt enkelt bara ska vinnas, men frågan är om LBK kan göra det tillräckligt övertygande för att ge sig själva medvinden de behöver inför avslutningen.

Bold prediction: Jag har nosat lite på det och tror faktiskt att det här kan bli en oväntat jämn historia. Ljusdal vinner, men inte med fler än tre måls marginal.

SKUTSKÄRS IF – IFK RÄTTVIK

46 insläppta mål. Det är Skutskärs miserabla facit bara sedan nyår och chansen till en kvalplats är i praktiken borta. Nu handlar det om att försöka rädda lite ära och heder och faktum är att SIF “bara” har tagit två poäng färre på hemmaplan än vad Rättvik har tagit på bortaplan. Ja, det är lite att försöka slå knut på sig själv att dra några slutsatser av det, men ändå. Samtliga Skutskärs poäng den här säsongen har tagits hemma på IP. Det borde betyda någonting, men dessvärre för gröngul del har jag svårt att se hur de ska lyckas hålla tillräckligt tätt bakåt för att sno med sig några poäng härifrån.

För Rättviks del handlar nästan allt om det mentala nu. Laget har det överlägset bästa återstående spelschemat av samtliga lag som slåss om en kvalplats uppåt och de har dessutom en spelordning i det schemat som är som skänkt från ovan. De fyra kommande matcherna är alla mot de fyra lag som är sämst placerade i tabellen. Det innebär att om Peter “Pinch” Törnberg lyckas få sina spelare att undvika oväntade minor så lär man sitta i en guldsits inför den sista omgången och derbyt mot Falu BS. Det är dock lättare sagt än gjort att “städa av” lag i den här serien, så det gäller att hålla tankarna i schack för IFK.

Bold prediction: Skutskärs hemmamatcher den här säsongen slutar i snitt 4-7 och det här känns som en match som passar perfekt in i den profilen. 4-7 blir det.

KATRINEHOLM BANDY – ÖREBRO SK

Ännu en högdramatisk match i kampen om de positiva kvalplatserna och dessutom säsongens stora rivalmöte för de här båda lagen. Höstmötet i Behrn Arena innebar någon form av start på Katrineholms succésäsong, men efter årskiftet har det gått lite trögare för sörmlänningarna. Förklaringsmodellen har ofta handlat om brist på energi och glädje och om så är sanningen så finns det nog få matcher som är en mer passande uppgift än denna. Rivaliteten finns där. Historiken finns där. Flera spelare i laget har tidigare varit i ÖSK. Ja, ÖSK hemma är alltid en av säsongens höjdpunkter för publiken på Backavallen.

Gästerna då? Ja, de har ju bevisligen revansch att utkräva på grannarna i öst och även lite på sig själva. Trots den fina tabellplaceringen så har ÖSK faktiskt bara vunnit två av sex matcher sedan mellandagarna och framförallt har det varit snöpliga och/eller klantiga kollapser på tilläggstid som har varit det återkommande temat. Mental återhämtning under uppehållet kan dock ha betytt mycket för båda lagen och vi ska inte glömma att ÖSK faktiskt svarade för en egen stark, sen vändning borta mot Ljusdal senast. Det här kommer att bli sprakande och knallhårt.

Bold prediction: Jag kan, för allt i världen, inte komma överens med mig själv om hur jag tror att den här matchen slutar. Det kommer att bli olidligt spännande, det tror jag verkligen, så om jag ska klämma ur mig någonting så får det bli att matchen går över 14,5 mål och maximalt ett mål skiljer lagen åt tillslut.

Noterbart kring den sistnämnda matchen i övrigt är att Katrineholm kommer att spela matchen i orangea tröjor. Detta då föreningen valt att spela en så kallad Orange Match till förmån för UN Women Sveriges arbete mot våld mot kvinnor. Ett beundransvärt initiativ som förhoppnings lockar gott om folk till läktarna. Det tror jag att vi alla kan vara överens om och oavsett vilken inriktning och upplägg klubbarna väljer på sitt sociala engagemang och ansvarstagande så är det verksamheter som måste hyllas. Exempelvis ska IFK Kungälv ha en enorm stjärna i kanten för deras arbete med den årliga matchen till förmån för Jontefonden och det finns säkert fler underbara initiativ därute som jag missar nu på rak arm. En applåd till er alla!

Finns det beundransvärda inititativ och projekt ute i klubbarna som ni tycker att jag missar, eller har ni bara andra tankar och funderingar kring den stundande omgången? Varmt välkomna att höra av er!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se