Omgång 16 & 17: Skrikgråtande kassörer & avancerade hjärtoperationer

Nord har mött syd för sista gången den här säsongen i Bandyallsvenskan och ännu en galen dubbelhelg ska summeras av chefredaktör Martin Gustafsson.

Hur länge kan man egentligen bli chockad och överraskad över alla märkliga resultat i Bandyallsvenskan? När vi nu har spelat 17 av 22 omgångar kan man tycka att man borde ha vant sig lite. Blivit lite mer luttrad. Jag vet inte hur ni känner, men jag fortsätter att inte riktigt bli klok på saker och ting. Hur ska tabellen se ut efter ytterligare fem omgångar? Vilka lag har ytterligare en växel att lägga i? Vilka är på väg att få soppatorsk lagom till avgörandet? Frågor som känns snudd på omöjliga att svara på, men vi börjar med att ta oss igenom den helg som varit genom att gå igenom lag för lag.

1. IK TELLUS

Serieledarna tvingades klara sig utan skyttekungen Marcus Magnusson i helgen och senare stod det även klart att de tvingas vara utan honom under resten av säsongen. Ett blytungt avbräck givetvis, men Stockholmarna står alltjämt bra rustade inför avgörandet. Söndagens förlust hemma mot LAIK gjorde visserligen att det inte blev något helt avgörande ryck, men med alla tre bottenlagen kvar att möta på de fem återstående omgångarna ska Tellus ändå vara jättefavoriter till att ta klivet upp i Elitserien igen. Laget har både bredd och spets nog för att klara av det.

Min bold prediction var att Tellus skulle vinna dubbelt, men knappt. Det blev en femmålsseger, en uddamålsförlust och ett fel i min statistik.

2. LIDKÖPINGS AIK

Efter en säsongsinledning som inte direkt skrämde slag på motståndarna så har LAIK utvecklats till hela seriens bästa lag sedan slutet av november. I helgen blev det två nya, imponerande segrar och samtidigt som alla slår alla så har Jesper Bryngelsons lag bara förlorat en match av de senaste 14. Att båda dessa segrar kom utomhus imponerar ytterligare lite och det gör även det faktum att man vinner trots att Christoffer Norin går mållös genom hela helgen.”Lisch”-derbyn i Elitserien nästa säsong? Ja, varför inte, men det mest intressanta nu blir att se om säsongens enda formsvacka var den i inledningen eller om det kommer ytterligare en nu när allting ska avgöras.

Jag var helt snett på det i min förutsägelse om LAIK-helgen. Istället för att någon av matcherna skulle bära iväg åt det ena eller andra laget så fortsätter västgötarna att vinna tajta och täta matcher som om det vore den enklaste sak i världen.

3. ÖREBRO SK BANDY

Har pulsen lagt sig än, Svampar? Jösses vilken dramatik ÖSK:s matcher bjöd på i helgen, där lördagens sena kollaps i Rättvik snabbt förbyttes mot en knappt 15 minuter lång målkavalkad som gav segern på Ljusdals IP. Totalt bjöd helgen på elva mål från finländarna Saku Hämäläinen och Nico Nevalainen. Kanske har ÖSK hittat ett radarpar som ger dem den där sista lilla avgörande spetsen som saknats så många gånger tidigare. Det lär i så fall vara skillnaden på kvalspel eller inte för närkingarna, för defensivt kan man mycket bättre än vad som visades upp i helgen.

En liten bebisnäve knöts i fickan när LBK reducerade till 8-9 i slutminuten i söndags då det innebar att jag åtminstone fick rätt om att Örebro skulle släppa in över 15,5 mål i helgen. Det där om att de skulle ta under 1,5 poäng kan vi väl bara lämna därhän, glömma och gå vidare.

4. KATRINEHOLM BANDY

Spelschemat var något av en skänk från ovan för de formsvaga sörmlänningarna den här helgen. I hällregnet på Skutskärs IP hittade man vinnarspåret igen och även om poängtappet mot UNIK får ses som en missräkning så var den spelmässiga insatsen ett fall framåt till stora delar. Linus Doktare tycks visserligen ha slutat göra mål helt, men skickar istället mackor till herrar Eriksson/Samuelsson/Lisell på någon form av löpande-band-princip. Katrineholm är fortfarande inte tillbaka i samma form som i inledningen av säsongen, men kanske kan det här landslagsuppehållet knuffa dem ytterligare ett steg i rätt riktning. Lag med två killar som tillsammans har gjort 72 poäng på 17 matcher går liksom inte att räkna bort.

Förutsägelsen handlade om att firma Eriksson/Doktare skulle göra över 1,5 mål var mot Skutskär, men istället för lagkaptenen så var det Marc Samuelsson som klev fram och gjorde “Messi” Eriksson sällskap som hattrick-skytt. Välbehövlig breddleverans.

5. LJUSDALS BK

Såg ni den svenske gångaren Perseus Karlström efter att han tagit VM-brons i Doha i höstas? Är Ljusdals unga spelare på väg mot någon liknande form av utmattning eller vad är det som händer i Hälsingland? Faktum är att laget bara har vunnit två matcher sedan den 10 december och den här helgen spelade hela fem spelare fredag, lördag och söndag. Satsningen på juniorlaget är häftig, jag ska verkligen inte ta ifrån LBK någonting där, men börjar det inte märkas lite väl mycket att spelare skulle behöva lite vila nu?

“Så passande med ett landslagsuppehåll då”, tänker ni. Nja, minst två av LBK-talangerna ska ju faktiskt spela P19-VM i Helsingfors i helgen, så där blir det ingen rast och ingen ro. Kunnandet finns ju i laget och Mischa Svechnikov är fortsatt het som en kamin, men för att trenden ska brytas och drömmen fortsätta leva så måste ny kraft och energi in på något sätt.

Jag själv fortsätter att vara ute och segla fullständigt med mina predictions. Dubbla LBK-segrar och under 5,5 insläppta blev två förluster och 14 insläppta. Nattsvart.

6. FALU BS BANDY

Det är sannerligen inte mycket nytt under solen i BS-land. Kontakten med toppstriden består trots att insatserna lämnar en del i övrigt att önska. Den energi som Lukas Mårdbergs kvittering i grevens tid mot Gripen under lördagen gav räckte inte för att laget skulle ta poäng mot Kungälv under söndagen och masarna kan egentligen bara tacka övriga lags interna uppgörelser för att de inte har ett mindre berg att bestiga just nu. Spelschemat framöver ser inte helt omöjligt ut, men frågan kvarstår; när ska Falu BS växla upp och visa sig från sin absolut bästa sida?

Titta! Även en blind höna kan hitta ett frö ibland. Under 2,5 poäng för BS och under 10,5 mål var en prediction som satt där den skulle.

7. IFK RÄTTVIK

Mitt i tabellen, men ensamma på tronen! Masarna är det enda laget som fortsätter vara obesegrade på hemmaplan efter att ha krånglat sig förbi både Örebro och Tillberga. Fyra mål vardera från Tim Stjernström och Oskar Lundgren imponerar och Anton Dahlbergs avgörande i slutminuten mot Örebro håller IFK kvar i toppstriden. Nu väntar ett spelschema i klass med en gudagåva fram till den sista omgångens hemmaderby mot Falun. Om inte det mentala spelar Rättvik ett spratt så kan de faktiskt ha satt sig i en riktig guldsits då.

Jag trodde att Rättvik skulle spela ihop färre än 2,5 poäng och släppa in över 10,5 mål, men som vi lärt oss vid det här laget så är jag inte känd för att vara rätt på saker och ting. Maximal pott trots att det blev elva bakåt överraskade helt klart på mig.

8. IF BOLTIC

Starkt av Boltic att resa sig efter smällen mot Tellus och svara för en mycket imponerande insats uppe i Kalix under söndagen. Den segern gör att chanserna till kval uppåt fortfarande finns. Värmlänningarnas nyckel fortsätter vara att få igång många spelare. När laget är bra så är det genomgående när många olika spelare bidrar, vilket givetvis också gör dem mer svåranalyserade och mindre sårbara för enstaka bortfall. De tre tuffa bortamatcherna som återstår på schemat (Örebro, Katrineholm och Kungälv) lär dock bli det som tillslut sätter käppar i hjulet för Boltic. Greppet att de själva tagit på sig kamikaze-uppdraget att tippa en sluttabell är riktigt roligt, men jag tycker att det saknas några procent självinsikt.

Den där blinda hönan hittar som bekant inte allt för många frön. Att Boltic skulle ta lika många/få poäng i båda helgens matcher och dessutom dra på sig en massa utvisningar mot Tellus var ett tips längre ifrån sanningen än avståndet mellan jorden och månen.

9. IFK KUNGÄLV

Bandyallsvenskans svar på fågeln Fenix. Nog för att det kanske inte var en sådär väldigt imponerande insats mot Borlänge i lördags, men efter söndagens möte med Falun fick supporterklubben Skarpa ändå fira fyra nya poäng in på kontot. Sedan annandagen, numera kallad Mikael Lindbergs dag norr om Göteborg, har IFK tagit 13 av 14 möjliga poäng och distanserat sig från bottenstriden. Nej, just det! Det är ju svårare att rycka i den här serien än vad det är att utföra avancerade hjärtoperationer. Kungälv må bara ha två poäng ner till det negativa kvalet, men fortsätter man i den här stilen så kommer tillräckligt många poäng att tas för att pulsen ska kunna stanna i viloläge.

Här var jag inne på rätt spår med tankarna om att Borlänge skulle städas av (nåja, seger blev det i alla fall) och att Falu BS skulle störas. Nu lyckades de störa så pass att de till och med vann och det var ju till och med bättre än vad jag hade förutspått.

10. NÄSSJÖ IF

På tal om lyckade helger för lag som jagar nytt allsvenskt kontrakt så gjorde Nässjö precis vad som förväntades av dem i helgen. Taktiskt smarta mot UNIK under lördag och helt enkelt bara bättre än Skutskär under söndagen gjorde att smålänningarna, med varm hand, lämnade över kvalplatsen till Kalix. 17 mål framåt, leverans från många olika spelare och en självförtroende-boost som kan visa sig helt avgörande för hur den här säsongen ska sluta. Dessutom har man konkurrenterna Gripen, Kungälv och TB kvar att möta. Allt i egna händer med andra ord.

Jag underskattade visst Nässjö och deras förmåga att knyta näven i fickan rejält inför den här helgen. Under 2,5 poäng och över 12,5 insläppta blev full pott och bara åtta bakåt. Imponerande!

11. GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Ja, tre poäng på en bortaturné i Gripens utsatta tabelläge måste ju absolut ses som en godkänd helg. Mot bakgrund av att Falu BS kvitterade lördagens match i slutsekunderna så går det givetvis också att argumentera för att det hade kunnat vara full pott, men ändå. “Jocke Dunka” presenterade sig direkt med en hörnbomb upp i nättaket och trots att det dröjde innan laget lyckades skaka av sig Borlänge under söndagen så blev resultatet ändå en känsla av att Gripen är på rätt väg. Löjligt viktiga matcher som kommer nu mot Tillberga och Nässjö för att få lite arbetsro inför en tuff avslutning mot Örebro, Boltic och Katrineholm.

På tal om Joakim Hedqvist så trodde jag på rivstart och över 3,5 mål i helgen. Det blev två mot Falun för 42-åringen, men den där granatkastaren är inte avfyrad för sista gången.

12. TB VÄSTERÅS

Fram till söndagens bortamöte med Rättvik hade Tillberga fem raka matcher utan förlust och nio av tio möjliga inspelade poäng. Trots det så gör söndagens förlust att man återigen hänger mot kvalrepet. Spelmässigt var helgen, på det stora hela, dock absolut inget fall tillbaka. Lördagens seger i Ljusdal fick wow-faktor-mätaren att slå i taket och när Gustav Mattsson slog till med ett hattrick under söndagen så fick “Tillis” helt plötsligt ytterligare en spelare som visar att han kan bidra offensivt. Nässjö hemma i sista omgången – är det först då det avgörs? Jag tror det.

Förutsägelsen var att ett defensivt imponerande Tillberga skulle klara sig under tvåsiffrigt antal insläppta mål i helgen och den uppgiften löste man ju med bravur.

13. KALIX BANDY

Tyngre var det strax norr om Bottenviken och efter två nya förluster är frågan om det inte sitter en rad kassörer i Division 1-lag och skrikgråter över vart den här säsongen är på väg att landa för Kalix. Laget har en match mer spelad än konkurrenterna de jagar och på det återstående schemat finns bara Borlänge som, på pappret, bör vara givna poäng in. Den ryssuccé som gav tolv gjorda framåt i Katrineholm förra helgen gav nu bara ett ynka mål fördelat på tre spelare och den typen av ojämnhet straffar sig. Med nästan tre veckor till nästa match gäller det att tränare Peter Stock gnuggar geniknölarna ordentligt om det inte säsongen ska bli sex matcher längre.

Jag trodde att Anton Voronchikin skulle fortsätta smälla in hörnor i helgen, men istället lyckades stjärnan inte bidra med en enda poäng. Missräkning!

14. UNIK BANDY

Efter att ha blivit hårt straffade i lördagens match mot Nässjö så var det UNIK som stod för bestraffningarna inledningsvis mot Katrineholm under söndagen. Lagets första 15 minuter resulterade i tre mål, men hade kunnat resultera i minst lika många till. Även om gästerna kom ikapp i den matchen så var det mycket som imponerande hos Uppsala-laget. Defensivt var man täta, noggranna och beslutsamma. Offensivt bjöds det stundtals på mycket fin variation och Tobias Engstrands tajming och fart i djupled går inte annat än att hylla. Det är inte den här typen av insatser som är anledningen till att UNIK, med all säkerhet, kommer att tvingas kvala för att hänga kvar. Det är däremot den här typen av insatser som kommer att göra att de inte får några som helst problem att klara av ett kval.

“The battle of the Skyttekungar” slutade, precis som väntat, med över 1,5 mål på både Tobias Engstrand och Niklas Eriksson. Hyfsat underhållningsvärde på dessa båda.

15. SKUTSKÄRS IF

Ännu en blytung helg för ett Skutskär som fick se drömmen om ett nytt allsvenskt kontrakt regna bort i takt med den monsun som drog in över IP lagom till matchstart i lördags. Försvarsspelet fortsätter att vara mer abstrakt och rörigt än något av Salvador Dalis tidiga verk och offensivt är det svårt för en spelare (Johannes Häggström) att vinna matcher på egen hand. Det är tjatigt, ja, men Skutskär tog en chansning när de tackade ja till den allsvenska plats som de nu blir av med. Jag har dock fått en bild av en väldigt sund och välarbetande förening, så förhoppningsvis är de bättre förberedda nästa gång de tar klivet upp i finrummet.

Ja, jag tippade Skutskärs målskillnad i helgen till bättre än minus fyra. Skämskudden är redan framplockad. Ni behöver inte tjata.

16. BORLÄNGE BANDY

Fortsatt sist i tabellen och inga nya poäng på kontot, men trots det så var Borlänge en av helgen stora positiva överraskningar. Kungälv pressas hela vägen in på tilläggstid och Gripen hänger man med väldigt bra fram tills bara kvarten återstår. Laget hittar dessutom allt fler pusselbitar i sitt spel utöver igelkottsförsvaret, något som bland annat det faktum att man vinner hörnstatistiken mot Gripen skvallrar om. Det har inte gått blixtrande snabbt, men nu börjar man verkligen kunna se utvecklingen på flera av de unga masarna. Ett arbete som bådar gott inför omstarten i Division 1 nästa säsong.

Jag trodde på under 7,5 mål i minst en av Borlänges båda matcher i helgen då chansen till skräll låg i att det blev målsnålt. Nu blev det fler mål i båda matcherna, men trots det så var hemmalaget nära att chocka.

Nu väntar som sagt ett litet uppehåll innan vi går in på den absoluta slutspurten den 1 februari och någon form av välbehövlig vila efter alla dramatiska matcher. Abstinensen kommer dock att kicka in per omgående om jag känner mig själv rätt. Det går inte att slita sig. Hur hanterar ni tomheten under ett uppehåll? Kan vi inte ägna det åt att spekulera och resonera kring den hysteriska slutspurten tillsammans? Hör av er!

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se
@MpaGustafsson