KRÖNIKA: “De är hela seriens berg-och-dalbana”

Med bara dagar kvar till den allsvenska seriepremiären har det blivit dags för Martin Gustafsson, chefredaktör på bandyallsvenskan.se, att i tre delar ge sin syn på den säsong som komma skall.

DEL 2: Samma dag som den jämnaste upplagan av Allsvenskan i fotboll avslutas är det allsvensk premiär för merparten av lagen i Bandyallsvenskan och visst finns det jämförelser att göra.

Det är lätt hänt att fastna i klyschor om att “alla kan slå alla” och att “det är små marginaler som avgör”, men hur vi än vänder och vrider på det så har Bandyallsvenskan, i sin nuvarande form, inte gett bevis på någonting annat än just det. Skrällar har gått hela vägen och favoriter har fallit tungt. Den här säsongen skulle kunna bli helt annorlunda. Favoriter kan palla trycket och tabellen kan snabbt delas in i tydliga skikt, men helt ärligt… Det är inte mycket som talar för att så blir fallet.

I fotbollen har Djurgården ena handen på klubbens första SM-guld på 14 år, men så sent som under 24 timmar i början av förra veckan stod fyra lag på samma poäng i tabelltoppen. I botten slåss fortfarande fyra lag om att undvika nedflyttning eller negativt kval. Sveriges nationalsport slår sig för bröstet och menar att fenomenet är näst intill unikt, men det går inte att utesluta att Bandyallsvenskan kan vara där och tävla i slutet av februari.

Lördagens fem allsvenska premiärer kan ge oss vissa fingervisningar om vad saker och ting är på väg och visst kommer slutsatser att dras, men lika säkra kan vi vara på att kappor kommer att vändas snart nog. Undertecknad kommer garanterat att vara medskyldig till detta, men faktum kvarstår – det går inte att ta någonting för givet i Bandyallsvenskan.

Lördag 2 november

14.00 IF Boltic – TB Västerås

IF Boltic: Nytt år och nytt tränarbyte på Tingvalla. Det går snart att ställa klockan efter Karlstadsklubbens rotationer på bänken, men ute på isen har det inte hänt alls lika mycket.

Den tidigare storspelaren Kaj Nordin, med assistans av evigt unge Pål Hansen, tar över ett lag som förra säsongen snittade exakt en poäng per match och således personifierade den jämna gegga som var mitten av Bandyallsvenskan 2018/19. Trots det så blev det bara tre förluster hemma på Tingvalla, mot topplagen Åby/Tjureda, AIK och IFK Kungälv, under hela säsongen och ingenting tyder på att värmlänningarna kommer att vara mer lättbesegrade där i år.

Truppmässigt är känslan att det är en knapp handfull spelare som ska göra det för Boltic. I lagkapten Andreas Eriksson har de niofaldiga svenska mästarna en absolut toppspelare. Något som nio mål och 27 assist förra säsongen vittnar om. När han dessutom kan sätta flippar och lyft på sylvasse Gustav Backman längst fram, 29 mål i fjol, så blir Boltic svåra att tas med.

Av det lilla som undertecknad hunnit se live av värmlänningarna i fjol och under hösten så är det framförallt djupledsspelet som är det offensiva hotet och åt andra hållet vila mycket på den duktige målvakten Johannes Gustavsson och den rutinerade försvararen Erik Wallman. Boltic är inte ett lag som borde behöva oroa sig för någon negativ kvalstrid, men samtidigt är de garanterat ett lag som de jagande gängen har tagit ett hyfsat realistiskt sikte på.

TB Västerås: Efter att ha åkt ur Elitserien våren 2018 så kom verkligheten och gav Tillberga en rejäl lavett under förra säsongen. Spelarflykt och orutin gjorde att laget tvingades kvala för att ens hålla sig kvar i Bandyallsvenskan och frågan är om det blir så mycket enklare i år för de svart-röda.

Spelarflykten har inte alls varit lika stor som efter Elitseriedegraderingen, men likväl saknas nu nyckelspelare som målvakten Kevin Sterner och försvarsklippan Nicklas Gustavsson. Kontentan är att det är svårt att se hur TB har blivit ett markant bättre lag sedan i våras.

Möjligheten för Västeråsarna är att de många unga lovande spelarna tar ytterligare ett par kliv i vinter. Lovande Edvin Porswald kommer behöva vara en pålitlig avlastning för den marginellt äldre Max Mårtensson offensivt och hittills oskrivna kort kommer behöva kliva fram rejält. Allt detta samtidigt som ryggraden med Johan “Farre” Söderström, Jesper Flodström, Martin Flodström och Rasmus Lindqvist håller sig hela och friska. Det är många om och men och det ser återigen inte ut att bli någon enkel vinter för TB.

15.00 Borlänge Bandy – UNIK Bandy

Borlänge Bandy: Förra säsongen hade Borlänge Bandy inte bara fred och kärlek med sig på den allsvenska resan, utan även fem spelare som gjorde 17 poäng, totalt 139 poäng, eller fler i serien. Nu är alla dessa fem på annan ort, flera andra spelare har lämnat skeppet och under en period i våras var frågan om klubben ens skulle kunna ställa upp med ett lag i Bandyallsvenskan.

En kraftsamling av modell mer imponerade räddade dock den allsvenska existensen och nu står förhoppningarna om ett nytt kontrakt till en hoper juniorer utan allsvensk erfarenhet. Den lilla rutin som finns i form av spelare som Mattias Krantz, Hampus Åkerman, Marcus Enberg och Ludvig Frid, den sistnämnde dessutom lagkapten, kommer att få dra ett enormt tungt lass och även om resultaten under försäsongen sakta men säkert blivit bättre, så är det ärligt talat inte mycket som talar för tre dalalag i Bandyallsvenskan nästa säsong.

UNIK Bandy: I Division 1 Nedre Norrland förra säsongen gick det maximalt att spela in 34 poäng. UNIK Bandy tog 34 poäng. Sejouren i ettan blev ettårig och när Uppsalagänget nu är tillbaka i Bandyallsvenskan så är det med ett rätt spännande lag.

Vi vet av erfarenhet att det är skillnad på att göra mål i Division 1 och i Bandyallsvenskan, men ändå… 24-årige Tobias Engstrand gjorde galna 62 mål förra säsongen och när supporten bakom honom, Andreas Wängelin, Mårten Pousette och Emil Nordenfors, finns kvar så lär alla lag behöva se upp med skarpskytten.

Det mest kännbara tappet är att rutinerade Erik Vikholm har hängt upp skridskorna och numera bara står på tränarbänken. Oddset att han håller borta från isen hela säsongen är dock långt ifrån lågt.

– Haha, vi brukar tala om Viktor Broberg som en evigt comebackande men jag har långt kvar till hans nivå. Tanken är att vara tränare men om vi får fem eller sex spelare borta så ska jag hålla mig i form så att jag kan hoppa in, sade Vikholm på den allsvenska upptaktsträffen.

Känslan är att UNIK kommer att vara bäst av nykomlingarna underifrån, men någonting annat än en kamp för överlevnad lär det knappast bli.

15.00 Katrineholm Bandy – IFK Kungälv

Katrineholm Bandy: När man ska objektivt analysera någonting som man känner som sin egen bakficka så kan det generellt bli på två sätt – antingen är allting guld och gröna skogar eller så hittar man problem och fallgropar precis överallt. Ni får själva bedöma vilket håll jag råkar luta åt.

Förra säsongens negativa kvalplats var en följd av framförallt två saker, som ofta brukar vara en dålig kombination – skadeproblem och en tunn trupp. Offensiven glödde stundtals under ledning av Linus Doktare, men defensivt var osäkerheten stor. Åtta lag gjorde fler mål än sörmlänningarna, men bara Västanfors släppte in fler än deras 129. Hur har då detta åtgärdats?

Målvaktssidan är, på papper, densamma som i fjol, men förhoppningarna ställs till att Henrik Karlsson och Philip Zander, som båda hade skadeproblem i fjol, ska hålla sig friska. I så fall är det en målvaktssida som absolut håller god allsvensk klass.

Fjolårets problemområde lär dock vara ett huvudbry även i vinter. Jacob Hollstein, Fredrik Öjdahl, Markus Hast och Linus Bodeström har alla lämnat backlinjen och in har egentligen bara Jimmy Jeschinsky, från Örebro SK, och unge talangen Olle Ekholm kommit. Helt skadefria ska defensiven kunna vara okej, men riskerna är många och frågetecknen stora.

Från mittfältet och framåt är där Katrineholm ska ha chansen att skina. Efter den sena inlåningen av Eric Lisell från IFK Motala kan laget nu mönstra ett starkt centralt mittfält med honom, Jesper Ekström och Robin Hellqvist. I den offensiva spetsen har Niklas “Messi” Eriksson och Linus Doktare fått sällskap av ex-AIK:aren Marc Samuelsson, så nog kan vi räkna med att publiken på Backavallen kommer att få uppleva ännu en målrik säsong – åt båda håll.

Utöver den offensiva balansen kommer hemmaspelet att vara oerhört viktigt för de röd-blåa. Trots den svaga tabellplaceringen i fjol så var det faktiskt bara Nässjö som lyckades lämna Backavallen med en större seger än med två mål. Frågan är om några uddamålsförluster och poängtapp kan konverteras till segrar och en säkrare tabellplats?

IFK Kungälv: Från att ha varit nära Division 1 i slutet av säsongen 2017/18 så studsade IFK Kungälv tillbaka till en högst respektabel sjätteplats i den allsvenska tabellen förra säsongen. Ett steg på vägen tillbaka mot Elitserien? Nja, snarare ett tillfälligt hopp uppåt.

För sedan förra säsongen tog slut har lagets fyra poängstarkaste spelare lämnat truppen och då inte minst lagkaptenen och trotjänaren Mikael Lindberg samt skyttekungen Lukas Persson. Tapp avsevärt mycket större än mängden vägsalt som rasar ner från E6:an varje år.

– Det är en ikon i Kungälv, han var lagkapten men jag var personligen inte överraskad att han landade i det beslutet. Men jag är glad över att han är kvar och bidrar på ledarsidan, sade tränaren Anders Uhlin om sin nya assisterande tränare, Mikael Lindberg, på upptaktsträffen förra veckan.

Vad finns då kvar? Ja, liberon Hampus Kärnman har fått dra på sig lagkaptensbindeln och det uppdraget kommer han med säkerhet att sköta med den äran. Nyförvärvet från Gripen, Niklas Holopainen, har enorma skor att fylla offensivt, men även rejält med potential och dessutom är Viktor Uhlin en spelare som kanske kan ta en ännu större roll nu när allting inte längre kommer att gå genom nämnde Lindberg.

Ett annat intressant nyförvärv var Fredrik Åkerlind från Frillesås, men hipp som happ så hade han lämnat innan säsongen ens hunnit börja för att istället spela i Division 1 med Mölndal. En märklig händelse som ännu inte fått någon offentlig förklaring.

15.00 IFK Rättvik – IK Tellus

IFK Rättvik: Succénykomlingarna från i fjol, som precis lyckades ta sig upp på den övre tabellhalvan, är tillbaka för “det svåra andra året”. Skämt åsido så finns det inte speciellt mycket som pekar på att det kommer att bli ett direkt svårt år för Rättvik, men inte heller mycket som pekar på någon avsevärd förbättring.

Henrik Cervin lämnade för Elitseriespel i Åby/Tjureda och Jonas Söder drog till Hammarby, men utöver det så är det mest små plustecken i dalmasarnas silly season. Skyttekungen från säsongen i Division 1, Oskar Lundgren, är tillbaka efter en mindre lyckad säsong i Bollnäs GIF och har säkerligen rätt stora förväntningar på sig. Katrineholmssonen har dock haft svårt att leverera ens på allsvensk nivå tidigare, så visst är det lite upp till bevis för 25-åringen.

Lundgren utgör, tillsammans med tidigare Edsbyn-talanger som bland andra Anders Erikanders och Anton Svensson, det nya i Rättvik på isen. Vid sidan av densamma är det Peter “Pinch” Törnberg som ska styra skeppet. Edsbynikonen är en tränarvärvning som är helt klart intressant, men vilka effekter det tros ge har inte jag tillräckligt på fötterna för att uttala mig om i dagsläget.

Bland de spelare som finns kvar sedan i fjol noteras bland annat lagkapten Jesper Nywertz, hans ytterhalvskollega Rasmus Plan och Jesper Hjelm, men även talang i form av Marcus Lindholm som säkerligen kan ta ytterligare kliv.

Efterlysning. Om någon insatt, vänlig själ har möjlighet att berätta vart fjolårets skyttekung Markus Karlström har tagit vägen så mottages det tacksamt. 28-åringen står inte listad i nuvarande trupp, men har inte heller meddelats förlorad eller som klar för annan klubb. Tappas hans 28 mål så kan IFK få vissa problem med spetsen framåt i vinter.

IK Tellus: De defensiva krigarna i Elitserien ska bli spelförande och frejdiga i Bandyallsvenskan. Lagets nye tränaren Jonas Lindqvist gav uttryck för den ambitionen på ligans upptaktsträff och visst såg det ut att finnas positiva tendenser under finalspelet av Allsvenska Supercupen, men omställningen är stor.

Spelare som Elias Engholm, Anders Persson och Marcus Enander har lämnat “Jordens Lag”, men visst finns det fortfarande en stark stomme kvar från åren i Elitserien. Lagkapten Martin Krigh och spelare som Aksel Örn Ekblom, Hampus Krantz och Tobias Björklund är alla rutinerade nyckelspelare som nu dessutom får uppbackning av spännande värvningar som Marcus Magnusson från Nässjö och Filip Lydén från Gripen.

Det är ett Tellus som inte har gjort lika stort väsen av sig som vi vant oss vid de senaste åren, men alltjämt ett väldigt bra bandylag. Kanske är det rentav så som Falu-tränaren Joakim Björkman hävdade under upptaktsträffen att Stockholmarna borde vara betydligt högre tippade än vad de är av många? Då krävs att tränare Lindqvist lyckas få sitt lag att spela en helt ny typ av bandy.

17.00 Ljusdals BK – Falu BS

Ljusdals BK: Det är tydligen ett återkommande tema i den här texten, men om vi tyckte att det var anmärkningsvärt att Borlänge och Kungälv tappat många poängstarka spelare så är det i det närmaste en vindpust jämfört med anrika LBK. 126 poäng har försvunnit fördelat på blott tre spelare och då är inte en av lördagens motståndare, Mattias Blom, inräknad. Inte heller rutinerade Mattias Sand.

Att försöka ersätta 55 mål på Jonas Pettersson eller 32 assist på Marcus Wikman kommer att vara ett “Mission Impossible”. Det måste vi kunna slå fast redan nu. Kruxet är ju dock att det inte alls ser ut att vara någon domedag på väg in över Ljusdals IP. Det är bara en helt ny verklighet.

Ansvaret att försöka bära LBK igenom den allsvenska säsongen kommer nu till stora delar att ligga på unga, egenfostrade talanger som förra säsongen imponerade stort i Pojkelitserien. Spelare som Noa Djäkner, Elias Swartswe och Marcus Öhman fick känna på allsvenskt spel redan under förra säsongen och nu väntas de kunna få ta precis så mycket plats som de klarar av att ta.

Utöver det så finns det ju faktiskt fortfarande en hel del rutin kvar på sina håll och kanter. Mischa Svechnikov har rutin åt ett helt allsvenskt lag bara på egen hand, återkomsten av Johan Jansson Hydling kan inte överskattas och lagkapten Olle Sundin vet precis vad som måste göras. Lägg där till, om än inte på rutinkontot men ändå, en Caspher Ekström som har kommit in och tagit försäsongen med storm med sitt målskytte. Den tidigare Bollnäs- och Falu BS-spelaren kan visa sig bli en av hela ligans största utropstecken i vinter.

Misstanken är att Ljusdals toppar kommer att vara skyhöga när juniorerna har dagen, men att lägstanivån inte kommer att vara allt för mycket att hänga i granen. Ryggradsspelarna kommer dock att hindra seriens stora berg-och-dalbana från att ens vara nära att spåra ur fullständigt.

Falu BS: Förhandsfavoriterna som klarade av det första testet och vann Allsvenska Supercupen. Men vad går det egentligen att säga om ett allsvenskt lag med en landslagsmålvakt på toppen av sin karriär, åldersmässigt, mellan stolparna?

Värvningen av hemvändande Patrik “Slangen” Hedberg slog ner som en bomb i bandysverige och när han dessutom fick sällskap till Lugnet av VSK-mittfältaren Mikael Olsson så satt nog flertalet allsvenska konkurrenter och kliade sig i huvudet. Falu BS hade satt ner foten och det rejält, för det får inte heller glömmas vad som fanns i truppen sedan tidigare.

David Forsell, Lukas Mårdberg, Michael Pettersson, Tobias Andersson och Daniel Bäck gjorde alla över tio poäng var i Elitserien i fjol trots lagets skrala poängskörd samtidigt som Joakim Bergman och lagkapten Pär Bäckmans bevisade sin vikt i defensiven. Att den defensiven nu dessutom har förstärkts med en etablerad allsvensk stjärna i form av Mattias Blom från Ljusdal gör knappast saken sämre för dalmasarna.

Ja, men kom igen nu! Finns det inga svagheter i det här lagbygget? Jo, det skulle det kunna göra, men vi måste leta noggrant och kanske till och med ta i lite från tårna. Truppen är inte allt för stor och bred och en del av den bredd som finns består av unga, oprövade juniorer. Dessutom ska det bli oerhört spännande att se hur den blott 29-årige Joakim Björkman klarar av att fylla skorna efter rutinerade namnen Forslund på tränarbänken. Med de meritlistorna ute på isen – finns det risk för friktion om inte resultaten kommer per omgående?

Under de kommande dagarna hittar ni den avslutande, tredje, delen i den här krönikeserien och laggenomgången här på bandyallsvenskan.se. Missade ni del ett så hittar ni den HÄR!

Bandyhälsningar
Martin Gustafsson – @MpaGustafsson
Chefredaktör