Gripen Trollhättan briljerade i supercupseger

Gripen vann Allsvenska Supercupen 2021 efter finalvinst 8-4 (4-0) mot förra årets cupsegrare Åby/Tjureda.

Trollhätte laget övertygade stort och motsvarar allt mer det favoritskap som laget bär i år. Vi fick se flera riktigt häftiga matcher i cupfesten mellan fyra bra allsvenska lag.

Katrineholm hade inför supercupen en tydlig målsättning att ta sig till finalhelgen på hemmaplan. Laget har övertygat under kvalet och vann östra kvalgruppen före starka Tillberga Västerås. I första semifinalen på lördagen ställdes Roger “Gubben” Carlssons Katrineholm mot Jocke Hedqvists Gripen Trollhättan.
GBK tog ett tidigt spelmässigt grepp om matchen och gick fram till 3-1 ledning i halvtid efter mål av Mikko Lukkarila, lagkapten Felix Callander och Johan Koch. Katrineholms mål fram till 1-1 av mycket skicklige tonåringen och superlöftet Gustaf Doktare.

Katrineholm stod för en fin insats och skapade flera farliga chanser i inledningen av andra halvlek, men när tidigare finländske landslagsanfallaren Mikko Lukkarila gjorde sitt andra och GBK:s fjärde fram till 4-1 blev uppförsbacken för stor för hemmalaget. Gripen vann till slut med 7-2 efter tre raka mål slutkvarten.

I den andra semifinalen bjöds publiken på en sprakande tillställning mellan regerande cupmästarna Åby/Tjureda och Ljusdals BK. En mycket händelserik match mellan två lag som av allt att döma kommer tillhöra den absoluta toppstriden i allsvenskan.
Det var också en tränarfight mellan de ryska legendarerna Mischa Svechnikov i LBK och Sergei In-Fa-Lin i Åby. Känslan att det utspelades en prestige match både på plan och bland tränarna var påtaglig från läktarplats.
Ljusdal var länge i förarsätet. Ledning med 2-1 i halvtid och 5-3 med  25 minuter kvar av fighten. Då tog Åby ledningen timeout och kraftsamlade för en slutforcering. Laget visade prov på stark moral och vände på tillställningen med tre raka mål. Stor matchvinnare Adam Rudell med fyra mål (!), samt framför allt mycket skicklige finländske burväktaren Juuso Tervonen (nyligen uttagen i finska A-landslaget), som tog inte mindre än tre straffar! Tungt för Ljusdal som var på god väg mot final. Ett lag som spelar mycket attraktiv bandy och blir härliga att följa i vinter.

I brons fighten vann Ljusdal över Katrineholm med 8-6(2-2).En jämn tillställning där lagen följdes åt till 6-6 innan LBK avgjorde fighten sista tio. Noterbart att Gustav Mattsson gjorde tre och Gustaf Doktare ett för Katrineholm medan Noa Djäkner stod för tre av målen (totalt fem i turneringen) och Elias Swartswe för två i Ljusdal. Fyra unga riktiga stortalanger i svensk bandy.

I finalen var Gripen Trollhättan det klart bättre laget matchen igenom. Anförda av bland annat jättestjärnan Johan Esplund (strålande i finalen) och lagkapten Felix Callander gick laget fram till 4-0 ledning i paus och vann till slut med 8-4. Tre raka Åbymål inom loppet av fyra minuter (61-65 min) skapade nerv och föranledde Jocke Hedqvist att ta timeout. Robin Karlssons 7-4 helt avgörande (tre nya mål i finalen från GBK-anfallaren). Gripen Trollhättan kan se tillbaka på en strålande väl genomförd finalhelg i allsvenska supercupen, och går in i allsvenskan (startar lördag 30/10) som motiverade storfavoriter.

 

Följ oss i våra sociala kanaler

Twitter
Instagram
Facebook