Fritidsforskning: Här är Bandyallsvenskans All Star-lag 20/21

I Covid-19-tider flödar fritiden för Bandyallsvenskans chefredaktör Martin Gustafsson och nu har han använt lite för mycket av den tiden till att sia om nästa säsongs All Star-lag i Bandyallsvenskan.

Det är i skrivande stund cirka fem och en halv månad kvar till allsvensk seriestart. En mindre evighet med andra ord. Lägg där till att Silly Season är långt ifrån avslutat på de flesta håll och spelartrupperna kan ändras hej vilt. Det vore med andra ord fullständigt vansinne att ge sig på någon form att spådom inför säsongen 2020/21. Vansinne och genomgripande dårskap. Så vad kan man då ägna sin fritid åt när en global pandemi har gett en ett överflöd av just detta? Ja, är man funtad som undertecknad så kan man ge sig på nämnda spådom genom att försöka sia om hur Bandyallsvenskans All Star-lag kommer att se ut efter nästa säsong. Herregud.

Jag har valt att ge mig på detta självmordsuppdrag i två delar. Dels genom att ta ut ett “seniorlag” och ett “juniorlag”. Juniorlaget är de facto inte bara bestående av juniorer, utan jag valde att gå på spelare födda 1998 eller senare. Detta utesluter dock inte unga spelare i “seniorlaget”, vilket ni själva kommer att märka. Notera att min skyddsutrustning när jag går in i den här brinnande byggnaden är det faktum att jag inte utgår från vilka spelare som är bäst på pappret just nu, utan vilka jag tror kommer att stå som de stora utropstecknen när vi summerar nästa säsong. Även om detta i vissa fall givetvis kommer att sammanfalla. Brace yourself.

Martins All Star-lag i Bandyallsvenskan 20/21 “senior”:

Patrik Hedberg, Falu BS: Landslagsmässig och helt enkelt alldeles för bra för den här nivån. Odiskutabel.

Viktor Törner, Åby/Tjureda IF: Elitserierutin i massor och långt ifrån lastgammal (31). Kan säkert vara helt dominant nu när motståndet är lite mer mänskligt.

Johan Jansson Hydling, Ljusdals BK: “Hydas” ska träna försäsong igen och med tanke på vad han betydde för unga LBK när han kom in i vintras så lär det kunna bli ännu bättre i vinter. Ledare!

Jacob Bucht, IF Boltic: Ja, jag vet att Bucht främst är att anse som mittfältare, men konkurrensen gör honom till back här. Med två SM-guld och två World Cup-guld på meritlistan är detta en monstervärvning, främst defensivt, men även tack vare passningsklubban. Kan göra värmlänningarna tillräckligt stabila för att hänga med i den absoluta toppen.

Simon Folkesson, Örebro SK: På förhand årets bästa värvning i Bandyallsvenskan och platsen här är hans att försvara. Landslagsmeriterad SM-guldvinnare och alltjämt bara 28 år gammal. Storebror Folkesson kommer bli löjligt svår att få stopp på för de allsvenska konkurrenterna.

Janne Rintala, Kalix Bandy: Mångsidig kanonvärvning av norrbottningarna som kommer att få ta en oerhört stor roll. Var länge sedan han var en lysande stjärna i det lag han spelade i, men här tror jag att han kommer få den kostymen skräddarsydd.

Mikael Olsson, Falu BS: Den odiskutable spindeln i dalanätet under förra säsong. Rutinerad och smart spelmotor som gör hela sin omgivning bättre.

Viktor Hjelm, IFK Rättvik: Bara 21 år gammal, men har redan tre säsonger i Elitserien på meritlistan. Flyttar hem för att ta en stor roll och med sin storlek och teknik tror jag att han kommer briljera för masarna.

Niklas Eriksson, Katrineholm Bandy: Svårt att bortse från fjolårets poängkung i de här sammanhangen. Fungerar i alla offensiva roller och besitter ett svåröverträffat målsinne på den här nivån. Har fart, teknik och skott för att alltid vara en oerhört sevärd spelare.

Jonas Pettersson, Ljusdals BK: Nej, det funkade i Elitserien, men har man tre raka allsvenska säsonger med över 50 mål på cv:t så är den här platsen gjuten. Nu kommer visserligen inte bollarna från Mischa längre, men oavsett vad så kommer mål att vräkas in.

Johan Sundqvist, Kalix Bandy: Här gamblar jag lite och håller tummarna för att 30-åringen får vara hel och frisk. Enorm högstanivå och assistans från gubbar som Rintala, Khrapenkov och Viklund kan Sundqvist lätt göra 30+ baljor.

Bänken:

Victor Lindblom, IFK Kungälv: Jösses så många gånger 25-åringen har räddat IFK på sistone och det kommer han fortsätta att göra. Definitivt elitseriemässig och en absolut nyckelspelare för ett ungt Kungälv.

Pär Bäckmans, Falu BS: Rutinerad lagkapten som inte lägger några fingrar emellan. Inte flashig på något vis, men kommer att vara en absolut nyckelspelare för lagets defensiv nu när Joakim Bergman lämnat klubben.

Johan Karlsson, Lidköpings AIK: Precis på gränsen till en startplats här med sin smartness och passningsklubba. Kommer fortsätta vara oumbärlig för LAIK och kan rentav slå sitt personliga poängrekord på 40. Gör både mål och assist.

Christoffer Norin, Lidköpings AIK: Snudd på slantsingling mellan honom och tidigare lagkompisen Johan Sundqvist om startplatsen. Trots 32 mål i fjol så var känslan att 29-åringen ibland blev lite väl osynlig i matcherna, men jag tror att det blir bättre i vinter.  Kanske inte gör otroligt många fler poäng, men kommer att vara ännu bättre i spelet överlag.

Martins All Star-lag i Bandyallsvenskan 20/21 “junior”:

Benjamin Pizzoni Elfving, TB Västerås: Ja, jag vet att det i skrivande stund inte ens är klart om 18-åringen kommer fortsätta stå på utvecklingsavtal med “Tillis”, men här tillåter jag mig att chansa. Bidrog starkt till att bottenlaget TB faktiskt var på övre halvan när det kom till insläppta mål i vintras och i det under sin första seniorsäsong. Kommer fortsätta utvecklas och imponera ännu mer.

Jeremy Nöjd, Ljusdals BK: Två säsonger in på seniorkarriären har 20-åringen bara missat två allsvenska matcher för ett LBK som generellt varit väldigt stabila defensivt. Det han saknar i fysisk storlek väger han upp med smartness och inställning.

Anders Erikanders, IFK Rättvik: Fick stort förtroende efter flytten hem från bandygymnasiet i Edsbyn och tog stora kliv direkt. Finns en del kvar att slipa på, men har en skridskoåkning och en fysik som stundtals imponerar enormt.

Arvid Johannisson, Åby/Tjureda IF: Blott 20 år gammal, men redan med två elitseriesäsonger och VM-spel med P21-landslaget på meritlistan. Libero i grunden, men får gå som back här på grund av konkurrensen. Klar och tydlig elitseriepotential.

Elliot Fröjd, Lidköpings AIK: En “en poäng per match”-spelare som junior i Villa och som senior i LAIK kan 22-åringen vara på väg mot liknande höjder. Frejdig och främst offensivt hyperintressant i rollen som ytterhalv.

Kevin Runbom, Nässjö IF: Har börjat växa i den allsvenska kostymen efter två säsonger och även börjat visa prov på en fin offensiv uppsida. Mångsidig och en väldigt nyttig startspelare trots sina ynka 19 år på jorden.

Marcus Öhman, Ljusdals BK: En mogen och smart juniorstjärna med vana av att ha en stor roll i ungdomslandslagen. Lär ges en gyllene chans till en större roll på mitten i och med Mischa Svechnikovs avsked och den chansen tror jag 19-åringen kommer att ta med eftertryck.

Felix Callander, Gripen Trollhättan BK: Den norske landslagsmannen vräkte in poäng som junior och hoppas nu ta ytterligare kliv även som senior. En kompetent och rutinerad omgivning kan hjälpa honom blomma ut och då kan det bli riktigt bra.

Noa Djäkner, Ljusdals BK: Att vara 17 bast och hänga 20 allsvenska kassar imponerar nästan i klass med något egyptiskt pyramidbygge, men det bisarra är att jag inte tror att Djäkner är i närheten av färdigutvecklad. Konkurrensen om speltiden offensivt är hård i LBK, men här har vi en pojk som kliver över 30 strutar i vinter.

Tim Stjernström, IFK Rättvik: Bollnäsprodukten gjorde hela 31 mål på 22 matcher förra säsongen, men känslan var att han skapade lägen för att göra det dubbla. Nog för att servitör Markus Lindholm har lämnat, men hittar bara Stjernström lite bättre effektivitet så är han lätt i nivå med vinterns siffror.

Linus Jönsson, Nässjö IF: Han har inte hunnit bli äldre än 20 år, men trots det så var det nämnde Jönsson som, under stora delar av den gångna säsongen, bar smålänningarnas offensiv. Över ett spelmål per match i vintras, men förväntningarna är ännu större på höglandet. Känslan utifrån är att Jönsson mycket väl har en och två nivåer till i sig.

Bänken:

Anton Svensson, IFK Rättvik: Det kommer fortsätta vara jämnt skägg mellan Svensson och målvaktskollega Adam Björk i IFK, men Svensson får platsen på ålder (19 kontra 21). När Rättviks unga försvar stod för en del juniormisstag under förra säsongen var Svensson en stor anledning till att laget faktiskt släppte in femte minst antal mål. Även generna bådar för en lysande framtid (pappa Anders spikar ofta igen i både Edsbyn och landslaget).

David Jensen, Gripen Trollhättan BK: Kommer in med elitserierutin från Vänersborg, men var även viktig för IFK Kungälv under stora delar av förra säsongen. Lär kunna utveckla sitt offensiva spel på ett bra sätt i GBK.

Jonas Söder, Ljusdals BK: Det har inte riktigt lossnat för 22-åringen i varken Edsbyn eller Hammarby, men på allsvensk nivå bör detta ses som en potentiell kanonvärvning. Bidrar med kraft och ett bra skott till LBK:s unga frejdiga lag och det är lätt att se hur den kombinationen blir en fullständig succé.

Edvin Porswald, TB Västerås: Det här lagets andra 17-åring även här har vi en veritabel målmaskin. 26 kassar över två säsonger i seniorsammanhang imponerat och utan Max Mårtensson i laget kommer ännu mer förväntas av Porswald. Den typen av förväntan kan slå åt båda håll, men jag tror absolut att den här talangen kommer blomma ytterligare.

Två lag av en bandytyckare med för mycket fritid. Magkänslan är att ni har gott om åsikter om detta. Jag lovar att inte ta illa upp om ni vill vädra dessa och eventuellt, på ett konstruktivt sätt, ge mig smäll på fingrarna för diverse “givna” spelare jag har missat. Hör av er vetja! Annars kan jag bara önska er en fortsatt spännande Silly Season och en härlig vår.

Martin Gustafsson
martin.gustafsson@bandyallsvenskan.se