Bandystats: Så ska de allsvenska lagen klara kvalen

Grundserierna är över för bandysäsongen 2019/20 och nu är avgörandets stund här. Det har fått Bandystats att krönikera om de fyra allsvenska kvallagens chanser i respektive kvalspel.

Då har det blivit dags för kval. Ångest för några och förhoppningar om spel i högsta divisionen för andra. I tisdags blev det klart att Falu BS och Lidköpings AIK får spela om en plats i Elitserien och att Kalix Bandy gör UNIK sällskap i kval för att behålla den allsvenska platsen.

I Elitseriekvalet ställs Falu BS och LAIK mot IK Sirius samt Frillesås BK, vilket ska bli otroligt spännande. Som den statistiknörd jag är så har jag grävt ned mig i säsongens siffror för att finna några statistiska fördelar som lagen från Bandyallsvenskan kan dra nytta av i kvalet. Nedan följer mina fynd.

Frillesås BK slutade på trettonde plats i Elitserien med fem vinster, en oavgjord och minus 72 i målskillnad på 26 matcher. Hos Frillesås hittar man en del statistik som kan vara intressant att utnyttja som motståndare. Framförallt kanske att deras första tio minuter varit deras tuffaste period i matcherna när det kommer till differensen i avslut (skott på mål, straff, hörnor) för och emot (se nedan graf med rullande tio minuters summering av avslut för och emot). Detta har resulterat i en målskillnad de första tio minuterna på minus 13 mål totalt.

En annan del är deras hörnruseffektivitet på 86%, (genomsnitt 90% i Elitserien) som kan utnyttjas av vasst hörnskytte. Tillsist så är även ett tips att satsa på att ta ledningen mot Frillesås då de har haft svårt att kvittera underlägen de hamnar i. Endast 38% av gångerna har de lyckats kvittera ett underläge (genomsnittet i Elitserien är 54%).

IK Sirius slutade efter en direkt avgörande match om att slippa kval mot IFK Vänersborg på en tolfteplats med 9 vinster och 2 oavgjorda med en målskillnad på minus 24.

Precis som för Frillesås BK har även IK Sirius haft problem med att kvittera underlägen. I endast 40% av gångerna har de lyckats kvittera i matcherna vilket även det ger en öppning för att satsa på att ta ledningen. Leder dock Sirius matchen är de svåra att kvittera mot då de i hälften av gångerna lyckats behålla ledningen vilket är bättre en ett genomsnittligt Elitserielag.´

Lagets dipp i matcherna har framförallt varit i början av andra halvlek där man kan se störst negativ skillnad i antalet avslut för och emot. Se nedanstående avslutsgraf.

Om vi nu tittar på styrkor hos de två kvalande lagen från Allsvenskan så hittar vi följande.

Falu BS slutade på en andraplats i Allsvenskan med 12 vinster och 6 oavgjorda med en målskillnad på +28 efter 22 matcher. Styrkor hos Falu BS kan man bland annat hitta i deras hörnskytte på 11 % (genomsnitt 9% i Allsvenskan) men också att det lyckats gjort första målet i 13 av deras 22 matcher (tredje bäst i Allsvenskan) vilket kan vara av nytta när man möter Elitserielagen framförallt. Man har även visat prov på mental styrka då man lyckats kvittera 18 av 22 underlägen.

Lidköpings AIK slutade på en tredjeplats med 13 vinster och 4 oavgjorda och en målskillnad på + 23. Hos LAIK kan man framförallt hitta en fin skotteffektivitet där 56 % av skotten på mål har resulterat i mål(2:a i Allsvenskan). Laget har även visat att de kan såväl kvittera en ledning (16 av 21 underlägen), som att behålla en ledning då de lyckats behålla ledningen i 54% av fallen (genomsnittet i allsvenskan ligger på 42%).

Hur ser det då ut för Kalix Bandy och UNIK som kvalar för att behålla sin plats? Vilka positiva bitar kan man ta med sig in i kvalet?

Kalix Bandy slutade på trettondeplatsen med 7 vinster och 4 oavgjorda med en målskillnad på minus 9. Gänget från norr har haft ett fint hörnskytte på 13% men också visat mental styrka genom att kvittera 15 av 26 underlägen (58%) vilket också är genomsnittet i Allsvenskan. En annan positiv bit att ta med sig in till kvalet är att de lyckats göra första målet i 12 av 22 matcher.

UNIK slutade på en fjortondeplats med 3 vinster och 5 oavgjorda med en målskillnad på minus 45. Det positiva hos UNIK, rent statistiskt, återfinns i avslutsstatistiken där de bland annat avlossat näst flest skott på mål i hela serien. Laget har också under vissa perioder i matcherna (totalt sett) haft fler avslut än motståndarna. (se nedan graf med rullande 10 minuters summering av målchanser för och emot). Vilket tyder på att de finns potential i lagets spel. Tillsist, så har de även vart skickliga på att hålla sig ifrån utvisningsbåset då de återfinns på en fjärdeplats i minst antal utvisningar i Bandyallsvenskan.

Med det sagt önskar jag lagen lycka till i kvalet!

/ Bandystats